A burgonya (Solanum tuberosum) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, géncentruma a Dél-Amerikai Andok hegység (Mexikó, Peru, Chile). Európába először a XVI. században került be, Magyarországon a XVIII. század végén jelent meg. A burgonyát a gyakorlatban vegetatív úton (gumóval) szaporítják, nemesítéskor alkalmazzák a maggal történő szaporítást. A sikeres burgonyatermesztés elengedhetetlen feltétele az egészséges, jó minőségű, nagy biológiai értékű vetőgumó, melyeket a bakhátas termesztéshez alkalmaznak. Tápanyag- és vízigénye magas, a talaj minőségére is érzékeny. A burgonya ültetését akkor lehet elkezdeni, ha a talaj hőmérséklete a 10-12 cm-es mélységben eléri a 7-8 °C-ot. A burgonya akkor érett, ha levélzete és szára elszáradt, a gumóról dörzsöléssel nem távolítható el a héj. A hazai téli tárolásra termesztett burgonyafajták általában szeptemberben takaríthatók be. Hazánkban 2017-ben 14 658 hektáron termesztették, a termésátlag 21,5 t/ha körül alakult (KSH). Fontosabb betegségei, kártevői: burgonya levélsodródás, burgonya vonalas betegség, sugárgombás varasodás, burgonyavész, burgonyahimlő, fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás, salternáriás szárazfoltosság, burgonya-fonálféreg, burgonyabogár. A burgonyát gumójáért termesztjük (föld alatti módosult raktározó szár). Mindennapos, alapvető élelmiszernövény, Magyarországon egy ember évente átlagosan mintegy 50 kg burgonyát fogyaszt el. Termesztési technológiájáról, vetőgumó-előállításáról, károsítóiról, növényvédelméről információkat talál az Agrofórum Online szakportálon.
2018. november 29.
A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.
2018. november 27.
A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 604,4 ezer hektárról 1,8 millió tonna napraforgót takarítottak be.
2018. november 23.
A nyári ültetésből származó, nem teljesen beparásodott héjú burgonya tetszetősebb, mint a teljesen beparásodott héjú. Termesztésének lehetőségeiről, értékeiről szól a Zöldségtermesztés rovat e havi írása.
2018. november 6.
A burgonya jelenleg a világ harmadik legfontosabb élelmiszernövénye. A termelés volumenében csak a rizs és a búza előzi meg. Napjainkban több mint 100 országban, mintegy 20 millió hektáron 320-340 millió tonna nagyságrendben termesztik. A termelés felfutásával egyidejűleg a hasznosítás tekintetében is jelentős változások következtek be.
2018. október 29.
Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.
2018. október 15.
K. Dániel kérdése: Betakarítás során sok beteg burgonyagumóval találkoztam, mit tegyek jövőre, hogy elkerüljem ezt a betegséget?
2018. szeptember 28.
N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?
2018. szeptember 24.
Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom.
2018. szeptember 4.
A burgonyatermelés ma tiszteletre méltó tevékenység. Régen is nehéz volt ez a munka, és jelenleg sem könnyebb.