32℃ 19℃
június 9. Félix, Előd, Annamária, Annabella

Címke: Zöldség

zöldség

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A zöldségfélék (kb. 200 növényfaj) az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem az emberi szervezet számára kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Ásványianyag-tartalmuk általában magas, vitaminokban is gazdagok. Magyarországon az összes zöldségféle termőterülete mintegy 94 ezer hektár, a betakarított összes termés 1,66 millió tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett zöldségfélék hazánkban: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta,  fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. A zöldségfélékkel kapcsolatos szakcikkeket talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Kapcsolódó címkék

kertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Zsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák Egyesületekertészeti központkertészeti kultúrazöldségtermesztésparadicsomhajtatott paradicsomfürtös paradicsomparadicsomvészparadicsom foltos hervadás víruskoktélparadicsomipari paradicsomVeresi Paradicsom Kft.paradicsom aknázómolyParadicsom bronzfoltosság víruszebraparadicsomcherry paradicsompaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikakaliforniai paprikaétkezési paprikagombapaprikáspaprika csúcsrothadáscsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmatcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkókukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridfagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepke
Házikert / Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14.

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Szaktanácsadás

Milyen növény a mángold? Mit érdemes tudni róla?

2023. február 14.

Azt hallottam, hogy nagyon egészséges és sokféleképpen elkészíthető a mángold. Milyen növény a mángold? Mit lehet tudni a termesztéséről?

Szaktanácsadás

Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel?

2023. február 13.

Kérem válaszukat a következő kérdésekre: Mely zöldségfajokat szaporítjuk állandó helyre vetéssel? Miért kell palántát nevelni?

Szaktanácsadás

Miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Hogyan javítható a kelés aránya?

2023. január 28.

Magvetésre készülök, szeretném megtudni, hogy miért nem csírázik ki soha az összes elvetett zöldségmag? Előáztatással, előcsíráztatással javítható a kelés aránya?

Házikert / Házikert

Így készüljünk fel az idei veteményezésre!

2023. január 25.

Gyakran esnek a hobbikertészek abba a hibába, hogy a zöldségfajtát szidják, ha valami nem úgy sikerül, hogy az rossz fajta, a másik bezzeg meg jó fajta. De nem feltétlen a fajtával van a gond, hanem másban keresendő a megoldás.

Házikert / Házikert

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21.

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Szakcikkek / Zöldség

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17.

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.

Agrárhírek / Agrárgazdaság

Decemberben a vártnál kevésbé drágultak az élelmiszerek

2023. január 14.

Az előzetesen vártnál némileg kisebb mértékben, 44,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek Magyarországon 2022 decemberében éves összevetésben.