8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes

Címke: Zöldség

zöldség

A lágy szárú növények bármelyik részét, ami emberi fogyasztásra alkalmas, zöldségnek nevezhetünk, kivéve a gabonaféléket, az olajos magvakat, fűszereket és a konyhai értelemben vett gyümölcsöket. A zöldségfélék (kb. 200 növényfaj) az emberi táplálkozásban nem csak biológiai energiaforrást jelentenek, hanem az emberi szervezet számára kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyagot is. Fogyaszthatók nyersen, sütve, főzve, párolva, önmagukban vagy más zöldségfélékkel, egyéb élelmiszerekkel együtt, így sokféle elkészítési módot kínálnak. Ásványianyag-tartalmuk általában magas, vitaminokban is gazdagok. Magyarországon az összes zöldségféle termőterülete mintegy 94 ezer hektár, a betakarított összes termés 1,66 millió tonna (KSH, 2017). Legfontosabb termesztett zöldségfélék hazánkban: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyemgyökér, paradicsom, zöldpaprika, uborka, dinnye, zöldborsó, zöldbab, fejes káposzta, fejes saláta,  fűszerpaprika, csemegekukorica, spárgatök. A zöldségfélékkel kapcsolatos szakcikkeket talál az Agrofórum Online Zöldség rovatában.

Kapcsolódó címkék

kertészetkertészeti gépkertészeti gépbemutatókertészeti traktorkertészeti kiállításkertészeti géptámogatáskertészetek korszerűsítéseMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.Zsendülés Kertészeti Konferenciakertészeti ágazatMagyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt.Kertészettudományi KarkertészetigépűrkertészetNemzetközi Mezőgazdasági és Kertészeti Munkagép (EIMA) kiállításMagyar Kertészeti Árudák EgyesületeV. Kertészeti Konferenciakertészeti központkertészeti kultúrazöldségtermesztésparadicsomhajtatott paradicsomfürtös paradicsomparadicsomvészparadicsom foltos hervadás víruskoktélparadicsomipari paradicsomVeresi Paradicsom Kft.paradicsom aknázómolyParadicsom bronzfoltosság víruszebraparadicsomcherry paradicsompaprikahajtatott paprikafűszerpaprikafűszerpaprika-termesztésszabadföldi paprikakaliforniai paprikaétkezési paprikagombapaprikáspaprika csúcsrothadáscsilipaprikachilipaprikaTelek Paprika Kft.Töltött paprika - pontybólPaprikalisztharmatcsemegekukoricakukoricasilókukoricaMagyar Kukorica Klubkukorica termésversenyMagyar Kukoricaklub Egyesületkukoricamolyamerikai kukoricabogárkukorica adaptertakarmánykukoricakukoricabarkókukoricazsuzsokkukorica lisztbogárkukoricábankukoricabogárkukoricaárhibridkukoricakukoricazsizsikpattogatni való kukoricakukorica árakukoricamalomkukoricahibridkukoricaadapterkukoricatermesztésKukoricafórumDekalb kukorica hibridÁrukukoricaVetőmag kukoricafagyasztott csemegekukoricakukoricanemesítéskukoricamoly lepke
Szakcikkek / Zöldség

A chilik csodálatos világa I. - Származás, jelentőség, környezeti igények

2020. január 27.

Megfelelő állományfenntartás mellett szép eredménnyel termeszthetők e növények hazánkban, melyek egyébként erős ízük és kiváló egészségmegőrző szerepük mellett komoly díszítőértékkel is rendelkeznek.

Szakcikkek / Zöldség

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23.

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.

Szakcikkek / Zöldség

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22.

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Szakcikkek / Zöldség

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése II. - Megoldások

2020. január 15.

Napjainkban a korszerű, talaj nélküli és konténeres paradicsomhajtatás során tapasztalt kiemelkedő terméseredmények (50-70 kg/négyzetméter) elképzelhetetlenek valamilyen megtermékenyítést elősegítő eljárás hiányában.

Szakcikkek / Zöldség

Hajtatott paradicsom rossz termékenyülésének okai és megszüntetése I. - Okok

2020. január 14.

A változó technikai színvonal, az egyre bővülő fajtaválaszték, a növekvő konkurenciából adódó kisebb haszon sokkal pontosabb, fajtatípusra, nem egy esetben fajtára megválasztott technológia alkalmazását feltételezi a paradicsomtermesztőktől.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7.

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Szakcikkek / Zöldség

Itt a sütőtökszezon

2019. december 12.

Az idei sütőtökszezon az előző évhez képest később kezdődött. Ez nagyrészt az enyhe, hosszúra nyúló ősznek is köszönhető, hiszen ahogy a régi magyar mondás is tartja „a tök akkor szedhető, ha megcsípte a dér”.

Szakcikkek / Növényvédelem

Megjelent a Nufarm új termékkatalógusa

2019. december 3.

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2020, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Agrárhírek / Zöldség-Gyümölcs

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27.

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.