8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Június

Agrofórum Online

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Ebben a hónapban pedig a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával ismerkedünk meg.

Júniusban még jobban kibővül a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még. Továbbra is vessük vigyázó szemeinket a fűszerkertre is, mivel szárításra és azonnali felhasználásra is szüretelhetünk. (A fűszernövények gondozásával és fűszerként történő felhasználásukkal a Legyen saját fűszerkertünk című cikksorozat foglalkozott.)

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Burgonya,
Csicsóka,
Paradicsom,
Brokkoli,
Cékla,
Endívia,
Édeskáposzta,
Fejes saláta,
Jégsaláta,
Rukkola,
Madársaláta,
Rebarbara,
Mángold,
Fekete retek,
Fokhagyma,
Lilahagyma,
Snidling (metélőhagyma),
Újhagyma,
Vöröshagyma,
Hónapos retek,
Karalábé,
Karfiol,
Kelkáposzta,
Kínai kel,
Lila káposzta,
Pak choi (bordáskel),
Radicchio (vörös cikória),
Sárgarépa,
Sóska,
Spenót,
Uborka,
Zöldbab,
Zöldborsó
Alma,
Cseresznye,
Meggy,
Egres,
Fekete ribizli,
Földi eper,
Málna,
Ribizli
Bazsalikom,
Kapor,
Menta,
Petrezselyem-zöld

A fekete ribizli vagy fekete ribiszke számos fajtáját sikeresen termeszthetjük a hazai kertekben. Bár a talajjal és a fényviszonyokkal szemben kevésbé igényes ez az 1-1,5 méter magasra növő, dús bokorrá nevelhető növény, mégis a legjobban a termékeny, jó vízgazdálkodású, kevésbé kötött talajt és a napos fekvést kedveli. Nagyon fontos, hogy minden télen erősen meg kell metszeni, egészen a talajig visszavágva az idősebb vesszők harmadát.

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas

Ültetését ősztől tavaszig ütemezhetjük, ekkor azonnal vágjuk vissza az összes ágát 5 cm-rel a talaj fölött, így segítjük a következő évi hajtások növekedését. Erre azért van nagy szükség, mert a fekete ribiszke a fiatal vesszőkön terem, így biztosíthatjuk a gazdag termést. Mivel tápanyag- és vízigényes növény, tavasszal érett trágyával mulcsozzuk, és rendszeresen öntözzük!

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas. Szedéskor érdemes fürtökben szedni. Jellemzően minél később szedjük le a termést, annál édesebb lesz. Egyes fajták termése alapból is elég édes a friss fogyasztáshoz, míg másokét jobb lekvárként vagy süteménybe sütve fogyasztani.

Radicchio, azaz a vörös cikória

A vörös cikórát Olaszországban termesztik országszerte, ezért is használják még sok helyen a növény olasz nevét is (radikkió vagy radicchio). Ennek a salátafélének lilásvörös és fehér színű levelei kemények, ropogósak és enyhén borsos ízűek. Zöld színű fedőlevelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok, de ezt mindig előzetesen eltávolítják, mielőtt a boltokba kerülne.

A radikkió a csodás, színes megjelenését egy különleges termesztési technikának köszönheti: lilásvörös árnyalatú levelei ugyanis úgy alakulnak ki, hogy a termesztés során kevesebb napfényt engednek a növényre jutni. A fedőlevelek eltakarják a belső leveleket, így a napfény nem jut át rajtuk. A fedőlevelek alatt a klorofill lebomlik, és helyette a vörös színanyag, az intibin lesz az uralkodó színanyag.

Olaszországban szigorú szabályok vonatkoznak a különböző radikkió-fajták termesztésére

A vörös cikóriával rokon endívia salátával szembeni előnye az, hogy levelei kissé lágyabb ízűek, kevésbé kesernyések. Nyersen és főzve-párolva-pirítva egyaránt fogyaszthatjuk. Ha a leveleket lemossuk, leszárítjuk és zacskóba téve tároljuk, akár egy-két hétig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, illetve folsavat, ezen kívül alacsony kalóriatartalma (mindössze 25 kcal/100 g) miatt ideális választás az egészséges étrend részeként salátákba.

Szigorú olaszországi termesztésének érdekessége, hogy sikerült olyan szinten szelektálni az egyes városok környékén termesztett vörös cikóriát, hogy a fajtákat a városok neveivel látták el (pl.: Radicchio Rosso di Treviso, Radicchio di Verona).

Kapcsolódó cikkek:

Miért részesítsük előnyben az őshonos növényeket a kertünkben?

2025. február 27. 05:40

A kertünk nemcsak a mi menedékünk, örömünk és kreativitásunk színtere, hanem számtalan élőlény otthona is. Nem mindegy, milyen növények élnek benne, és azokat hogyan gondozzuk. Miért érdemes minél több őshonos növénnyel körbevennünk magunkat?

Ritkább vendégek a madáretetőnél - II. rész

2025. február 25. 05:40

A fenyőfák lakói szintén a legritkább vendégnek számítanak az etetőnél hazánkban. A fenyőrigó, a fenyőszajkó és a fenyőpinty is egyedülálló látvány, így minden madármegfigyelő szerencsésnek mondhatja magát, ha találkozik velük.

Ritkább vendégek a madáretetőnél - I. rész

2025. február 23. 05:40

Vannak olyan fajok, amelyeknek megfigyelése az etetőnél csodaszámba megy. Ilyen vendégünk lehet a hósármány, a csonttollú, a süvöltő és a csíz is.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

Káposztafélék palántanevelése

2020. február 7. 06:38

A kevesebb, mint 1000 hektár hajtató felületről több év átlagában 18-20 ezer tonna káposztafélét takarítanak be.

Kerti kalendárium – júliusi teendők a házikertben

2020. július 14. 13:13

Júliusban is várnak ránk a díszkertben gondozott növények, a veteményest lakó zöldségfélék, a gyümölcsfák, a gyógy-és fűszernövények, sőt a gyep is. Előtérbe kerülnek a júliusban károsító kórokozók és kártevők, fokozottan ügyelnünk kell az öntözésre és a gyomnövényekre is.

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.