Ház, táj blog

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – Június

Agrofórum Online

Júniusban van talán a legkönnyebb dolgunk, ha fontos számunkra, hogy szezonális gyümölcsöket, zöldségeket és fűszernövényeket részesítsünk előnyben.

Januárban közelebbről megismerkedtünk a naspolyával, februárban a kökénnyel, márciusban a rukkolával, a spárgával és a kivivel, áprilisi vendégeink a metélőhagyma, a lestyán és a bordás kel voltak, májusban pedig a rebarbarával és a mángolddal lettünk közelebbi ismerősök. Ebben a hónapban pedig a fekete ribizlivel és a vörös cikóriával ismerkedünk meg.

Júniusban még jobban kibővül a szezonális gyümölcsök listája, és a legtöbb zöldségnövényünk is velünk tart még. Továbbra is vessük vigyázó szemeinket a fűszerkertre is, mivel szárításra és azonnali felhasználásra is szüretelhetünk. (A fűszernövények gondozásával és fűszerként történő felhasználásukkal a Legyen saját fűszerkertünk című cikksorozat foglalkozott.)

ZöldségekGyümölcsökFűszerek
Burgonya,
Csicsóka,
Paradicsom,
Brokkoli,
Cékla,
Endívia,
Édeskáposzta,
Fejes saláta,
Jégsaláta,
Rukkola,
Madársaláta,
Rebarbara,
Mángold,
Fekete retek,
Fokhagyma,
Lilahagyma,
Snidling (metélőhagyma),
Újhagyma,
Vöröshagyma,
Hónapos retek,
Karalábé,
Karfiol,
Kelkáposzta,
Kínai kel,
Lila káposzta,
Pak choi (bordáskel),
Radicchio (vörös cikória),
Sárgarépa,
Sóska,
Spenót,
Uborka,
Zöldbab,
Zöldborsó
Alma,
Cseresznye,
Meggy,
Egres,
Fekete ribizli,
Földi eper,
Málna,
Ribizli
Bazsalikom,
Kapor,
Menta,
Petrezselyem-zöld

A fekete ribizli vagy fekete ribiszke számos fajtáját sikeresen termeszthetjük a hazai kertekben. Bár a talajjal és a fényviszonyokkal szemben kevésbé igényes ez az 1-1,5 méter magasra növő, dús bokorrá nevelhető növény, mégis a legjobban a termékeny, jó vízgazdálkodású, kevésbé kötött talajt és a napos fekvést kedveli. Nagyon fontos, hogy minden télen erősen meg kell metszeni, egészen a talajig visszavágva az idősebb vesszők harmadát.

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas

Ültetését ősztől tavaszig ütemezhetjük, ekkor azonnal vágjuk vissza az összes ágát 5 cm-rel a talaj fölött, így segítjük a következő évi hajtások növekedését. Erre azért van nagy szükség, mert a fekete ribiszke a fiatal vesszőkön terem, így biztosíthatjuk a gazdag termést. Mivel tápanyag- és vízigényes növény, tavasszal érett trágyával mulcsozzuk, és rendszeresen öntözzük!

A fekete ribizli vitaminokban gazdag, savanykás terméséről híres, melynek különösen C-vitamin-tartalma magas. Szedéskor érdemes fürtökben szedni. Jellemzően minél később szedjük le a termést, annál édesebb lesz. Egyes fajták termése alapból is elég édes a friss fogyasztáshoz, míg másokét jobb lekvárként vagy süteménybe sütve fogyasztani.

Radicchio, azaz a vörös cikória

A vörös cikórát Olaszországban termesztik országszerte, ezért is használják még sok helyen a növény olasz nevét is (radikkió vagy radicchio). Ennek a salátafélének lilásvörös és fehér színű levelei kemények, ropogósak és enyhén borsos ízűek. Zöld színű fedőlevelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok, de ezt mindig előzetesen eltávolítják, mielőtt a boltokba kerülne.

A radikkió a csodás, színes megjelenését egy különleges termesztési technikának köszönheti: lilásvörös árnyalatú levelei ugyanis úgy alakulnak ki, hogy a termesztés során kevesebb napfényt engednek a növényre jutni. A fedőlevelek eltakarják a belső leveleket, így a napfény nem jut át rajtuk. A fedőlevelek alatt a klorofill lebomlik, és helyette a vörös színanyag, az intibin lesz az uralkodó színanyag.

Olaszországban szigorú szabályok vonatkoznak a különböző radikkió-fajták termesztésére

A vörös cikóriával rokon endívia salátával szembeni előnye az, hogy levelei kissé lágyabb ízűek, kevésbé kesernyések. Nyersen és főzve-párolva-pirítva egyaránt fogyaszthatjuk. Ha a leveleket lemossuk, leszárítjuk és zacskóba téve tároljuk, akár egy-két hétig is eláll a hűtőszekrényben. Nagyobb mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, illetve folsavat, ezen kívül alacsony kalóriatartalma (mindössze 25 kcal/100 g) miatt ideális választás az egészséges étrend részeként salátákba.

Szigorú olaszországi termesztésének érdekessége, hogy sikerült olyan szinten szelektálni az egyes városok környékén termesztett vörös cikóriát, hogy a fajtákat a városok neveivel látták el (pl.: Radicchio Rosso di Treviso, Radicchio di Verona).

Kapcsolódó cikkek:

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, II. – Zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozásának lehetősége fóliák alatt

2023. október 21. 15:10

Közeledik a primőrök termesztésének ideje, a téli zöldséghajtatási szezon. Folytatva a korábban, légnedvességgel kapcsolatban megkezdett írásunkat, számba vesszük gyakorlati oldaláról az egyes zöldségnövények páraigényét és a páraszabályozás lehetőségeit, továbbá ismertetjük a rossz páraszabályozásból adódó fejlődési rendellenességeket és betegségeket.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.