Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Agrofórum Online

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

Az őszi káposztarepce és az árpa, búza vontatottan hozza friss leveleit, nehezen változik át a határ képe a téli kifakult levelekről üde zöld, tavaszi színre. A 100 mm-t meghaladó vízhiány a nyugat-dunántúli térség kivételével, szinte az egész országra jellemző.

Növényvédelmi szempontból a szárazság a kórokozók számára egyáltalán nem kedvező, így a most fejlődő fiatal levelek egészségesek. Ahhoz, hogy az ősszel kialakult fertőzés képes legyen átterjedni az idős, esetleg elhalt lombozatról, tartósan csapadékos időszakra lesz szükség, pedig a jelenlegi hőmérsékleti viszonyok már lehetővé tennék a kórokozók inkubációját.

Az is igaz, hogy az őszi időjárás sem tette lehetővé a betegségek erős felszaporodását, tehát erősebb fertőzési nyomás kialakulásához, még kellően csapadékos idő esetén is huzamosabb időre lesz szükség. A legszárazabb térségekben a későn elvetett árpa és búza bokrosodása még el sem kezdődött, félő, hogy további csapadékhiány miatt a bokrosodás el is maradhat, helyette egyenesen szárba indulnak az őszi kalászos vetések.

A vontatottan növekvő repcét már hetek óta károsítja a becőormányos, a kártétel veszélye folyamatosan fennáll továbbra is. A védekezések ellenére a betelepedés folyamatos, ezért még mindig időszerű a sárgatálas és sárga ragacsos fogólapos megfigyelés. Arra kell ügyelni, hogy a csapdázásra használt eszközöket szükség szerint emeljük a növények magasságához.

Figyeljünk a mezei pocokra is, mert a szárazság kedvez szaporodásának a ruderális területeken, évelő pillangósokban, valamint a kalászos gabona területeken, de sajnos nem kivétel a bolygatatlan gyümölcsös és szőlő ültetvény sem.

A napokban már várható a vetésfehérítő bogarak megjelenése is. A kártevő bogár alakban telel át az erdőszélek, fasorok, mezővédő erdősávok avarjában, és innen telepszik be a kalászos gabona táblák szegélyeibe. A betelepedő bogarak táplálkozása akkor válhat veszélyessé, ha fűhálózással 10 hálócsapásban 8-10 imágót találunk. Ilyenkor érdemes a vetések szegélyeit az erre engedélyezett rovarölő szerek valamelyikével lekezelni, lehetőleg még a peterakás kezdete előtt.

Selyemfényű puszpángmoly: aktívak, idén még két nemzedékre lehet számítani

Néhány korai virágzású gyümölcsféle, így a mandula és a korai kajszi fajták már virulnak, de néhány kertészeti károsító is előjött telelőhelyéről.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Itt az utolsó pillanat a metszés befejezésére

Az elmúlt héten folytatódott a tavasziasan enyhe idő, de a szárazság aggasztóan súlyos továbbra is. A kisebb csapadékok nem enyhítettek a talajok nedvességhiányán, az eddig eltelt két és fél hónapban 100-150 mm az elmaradt csapadék.

Lemosó permetezés: nem lehet tovább várni

Az átlagosnál melegebb, de száraz időben jelentősen felgyorsult a gyümölcsfák fejlődése. Néhány nap alatt megduzzadtak a rügyek, elsőként a fekete ribiszkén, majd a mandula és a kajszi virágrügyei kezdtek piroslani.

Műtrágyát a repcének! – de melyiket?

A tavaszi fejtrágyával kijuttatott tápanyagok közül az őszi káposztarepce esetében is elsődleges a nitrogén. Az ammónium-nitrát és a MAS – nitrát-nitrogén tartalmuk miatt - gyors, azonnali hatást biztosítanak; míg a karbamidnak először át kell alakulnia a talajban, amely folyamat az időjárás függvényében akár hetekig is eltarthat.

2019. február 5. 07:51

Tél végi állománymustra és tavaszi stratégia

A több éve tapasztalható enyhe telek után 2018 decemberében és idén januárban újra érezhettük a téli hideg hatásait.

2019. február 25. 08:46

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

2018. május 1. 16:10

Az optimális repcebetakarítás. Figyelmesen, türelemmel.

A DALTON szára nedvesebb a betakarítás idején, míg a DARIOT esetében megfigyelhető az előrelépés a nemesítésben.

2018. június 26. 15:21