Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

Agrofórum Online

Néhány napos szünetekkel május első felében az átlagosat meghaladó eső esett. Az ország középső és nyugati felében ez a mennyiség meghaladta a 80 millimétert. Kevés a napsütés, fáznak a napraforgó és a kukorica kultúrák, emiatt vontatott a fejlődésük. A hűvös talaj miatt akadozik a tápanyagfelvétel, sápadt az egész növény. Ha melegebb idő jönne, robbanásszerű lenne növekedésük.

A kalászoló őszi búza táblákon járványveszélyes a növényvédelmi helyzet a kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés számára kedvező idő miatt. A kalászfuzáriózis éppen azért veszélyes, mert a növények a legfogékonyabb fenológiai stádiumban vannak. Most a kórokozó közvetlenül a kalászkában levő magkezdeményeket támadja meg, aminek következtében azok elhalnak. A fertőzés következménye most még nem látszik, de a preventív védekezés feltétlenül kifizetődő beavatkozás lehet. A jó időzítés mellett igen fontos a kalászok minél tökéletesebb permetlé borítottságának a biztosítása. Nem a magas permetlé mennyiség a fontos, hanem a kalász minden oldalról való lepermetezése. Erre jelenleg a kettős lapossugarú szórófejek használata a legjobb megoldás. Ha az időjárás a továbbiakban is hasonlóan nedves, csapadékos maradna, el kell gondolkodni az ismételt védekezésen, mert a növények a viaszérés állapotig érzékenyek a kalászfuzáriózis fertőzésre.

Búza kalászkifehéredés

A másik komoly veszélyt jelentő kórokozó, a vörösrozsda. Megjelenése már várható volt, ezért az ellene való védekezés megoldható a kalászvédelemmel együttesen. Most még az átlagosnál hűvösebb időben terjedése nem gyors, de az idő melegedésével ez a folyamat fel fog gyorsulni. Időbeni védekezéssel megelőzhetjük a felső lombemeletek és a zászlós levél fertőzésének kialakulását, ami azért fontos, mert elsősorban ezek a levelek vesznek részt a leendő termés táplálásában. A várhatóan szerényebb idei termés mennyisége szempontjából érdemes mindent megtenni az asszimiláló lombfelület védelme érdekében. A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei. Korábban jelentek meg a növényeken, ezért könnyebben el is hatalmasodhatnak, kellő védelem híján, bár, ha védekezünk a kalászfuzáriózis és a vörösrozsda ellen, a kijuttatott fungicidek egyúttal megoldják ezt a problémát is.

Búza vörösrozsda

A repce becőfejlődésének igen kedvező a jelenlegi időjárás. Sokat segíthet a termés alakulásában a magasabb ezer szemtömeg esélye. Fontos a becők és a magvak védelme, elsősorban a szürkerothadás, a fómás és az alternáriás fertőzés megakadályozása érdekében. Ha vannak sebzések a becőkön, még a repcebecő gubacsszúnyog kártételével is kell számolni.

Burgonyabogár imágó

Preventíven védekezzünk a burgonyavész és a cukorrépa cerkospórás levélfoltossága ellen, mert a sorok záródása előtt hatékonyabban tehetjük meg ezt. Támad a burgonyabogár és néhány bagolylepke faj hernyója is, ezért fontos a rendszeres szántóföldi szemle, a veszélyességi küszöbérték meghatározásához.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Már tömegesen szaporodnak a molytetvek

2019. június 18. 08:37

A borsót most az akácmoly és a borsómoly veszélyezteti, még a zöldborsó állományokban is, a termés megrágásával.

Fokozottan kell ellenőrizni a szóját!

2019. június 13. 09:25

Növényorvos kollégák jelezték az ország déli és keleti tájegységeiből, hogy az Észak-Afrikából migráló bogáncslepke (Vanessa cardui) imágóinak tömeges rajzása figyelhető meg.

Támadásba lendült a zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska

2019. június 12. 10:37

A moníliás fertőzés mellett intenzíven rajzik a cseresznyelégy, ami még képes a zsendülésben levő gyümölcsöket megfertőzni, valamint megjelentek az első levéltetű kolóniák a cseresznye és meggyfák hajtásvégein.

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10. 12:06

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25. 04:36

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.

Veszélyes kártevők: a burgonyabogár

2019. május 7. 08:22

Az idegenhonos fajok európai megtelepedésének üteme gyorsuló tendenciát mutat. A jövevény fajok döntő többsége Észak-Amerikából és Ázsiából érkezik, emberi közreműködéssel. Ezek egy része a megtelepedést követően, lassan terjed, mások azonban ökológiai rugalmasságuk révén, gyorsan terjednek.