Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

Agrofórum Online

Néhány napos szünetekkel május első felében az átlagosat meghaladó eső esett. Az ország középső és nyugati felében ez a mennyiség meghaladta a 80 millimétert. Kevés a napsütés, fáznak a napraforgó és a kukorica kultúrák, emiatt vontatott a fejlődésük. A hűvös talaj miatt akadozik a tápanyagfelvétel, sápadt az egész növény. Ha melegebb idő jönne, robbanásszerű lenne növekedésük.

A kalászoló őszi búza táblákon járványveszélyes a növényvédelmi helyzet a kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés számára kedvező idő miatt. A kalászfuzáriózis éppen azért veszélyes, mert a növények a legfogékonyabb fenológiai stádiumban vannak. Most a kórokozó közvetlenül a kalászkában levő magkezdeményeket támadja meg, aminek következtében azok elhalnak. A fertőzés következménye most még nem látszik, de a preventív védekezés feltétlenül kifizetődő beavatkozás lehet. A jó időzítés mellett igen fontos a kalászok minél tökéletesebb permetlé borítottságának a biztosítása. Nem a magas permetlé mennyiség a fontos, hanem a kalász minden oldalról való lepermetezése. Erre jelenleg a kettős lapossugarú szórófejek használata a legjobb megoldás. Ha az időjárás a továbbiakban is hasonlóan nedves, csapadékos maradna, el kell gondolkodni az ismételt védekezésen, mert a növények a viaszérés állapotig érzékenyek a kalászfuzáriózis fertőzésre.

Búza kalászkifehéredés

A másik komoly veszélyt jelentő kórokozó, a vörösrozsda. Megjelenése már várható volt, ezért az ellene való védekezés megoldható a kalászvédelemmel együttesen. Most még az átlagosnál hűvösebb időben terjedése nem gyors, de az idő melegedésével ez a folyamat fel fog gyorsulni. Időbeni védekezéssel megelőzhetjük a felső lombemeletek és a zászlós levél fertőzésének kialakulását, ami azért fontos, mert elsősorban ezek a levelek vesznek részt a leendő termés táplálásában. A várhatóan szerényebb idei termés mennyisége szempontjából érdemes mindent megtenni az asszimiláló lombfelület védelme érdekében. A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei. Korábban jelentek meg a növényeken, ezért könnyebben el is hatalmasodhatnak, kellő védelem híján, bár, ha védekezünk a kalászfuzáriózis és a vörösrozsda ellen, a kijuttatott fungicidek egyúttal megoldják ezt a problémát is.

Búza vörösrozsda

A repce becőfejlődésének igen kedvező a jelenlegi időjárás. Sokat segíthet a termés alakulásában a magasabb ezer szemtömeg esélye. Fontos a becők és a magvak védelme, elsősorban a szürkerothadás, a fómás és az alternáriás fertőzés megakadályozása érdekében. Ha vannak sebzések a becőkön, még a repcebecő gubacsszúnyog kártételével is kell számolni.

Burgonyabogár imágó

Preventíven védekezzünk a burgonyavész és a cukorrépa cerkospórás levélfoltossága ellen, mert a sorok záródása előtt hatékonyabban tehetjük meg ezt. Támad a burgonyabogár és néhány bagolylepke faj hernyója is, ezért fontos a rendszeres szántóföldi szemle, a veszélyességi küszöbérték meghatározásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25. 04:36

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.

Van számos trükkös megoldás, ha támadnak a krumplibogarak!

2024. június 1. 08:10

Nevével ellentétben a krumplibogár nem csak a krumplit szereti. Nagyon is kedveli a padlizsánt, az imágója pedig a paradicsomot.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: kelnek a burgonyabogár lárvák, fuzáriózis veszély a kalászosokban

2022. május 24. 11:34

A száraz időjárás elsősorban a rovarkártevők szaporodásának kedvezett, a kórokozók terjedése mérsékelt szinten maradt.

Kényes, de meghálálja a törődést a burgonya

2019. április 27. 05:36

A sikeres növénytermesztés minden esetben a jól megfontolt fajtaválasztással indul. Nincs ez másképp a burgonyánál sem.