Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

Agrofórum Online

Néhány napos szünetekkel május első felében az átlagosat meghaladó eső esett. Az ország középső és nyugati felében ez a mennyiség meghaladta a 80 millimétert. Kevés a napsütés, fáznak a napraforgó és a kukorica kultúrák, emiatt vontatott a fejlődésük. A hűvös talaj miatt akadozik a tápanyagfelvétel, sápadt az egész növény. Ha melegebb idő jönne, robbanásszerű lenne növekedésük.

A kalászoló őszi búza táblákon járványveszélyes a növényvédelmi helyzet a kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés számára kedvező idő miatt. A kalászfuzáriózis éppen azért veszélyes, mert a növények a legfogékonyabb fenológiai stádiumban vannak. Most a kórokozó közvetlenül a kalászkában levő magkezdeményeket támadja meg, aminek következtében azok elhalnak. A fertőzés következménye most még nem látszik, de a preventív védekezés feltétlenül kifizetődő beavatkozás lehet. A jó időzítés mellett igen fontos a kalászok minél tökéletesebb permetlé borítottságának a biztosítása. Nem a magas permetlé mennyiség a fontos, hanem a kalász minden oldalról való lepermetezése. Erre jelenleg a kettős lapossugarú szórófejek használata a legjobb megoldás. Ha az időjárás a továbbiakban is hasonlóan nedves, csapadékos maradna, el kell gondolkodni az ismételt védekezésen, mert a növények a viaszérés állapotig érzékenyek a kalászfuzáriózis fertőzésre.

Búza kalászkifehéredés

A másik komoly veszélyt jelentő kórokozó, a vörösrozsda. Megjelenése már várható volt, ezért az ellene való védekezés megoldható a kalászvédelemmel együttesen. Most még az átlagosnál hűvösebb időben terjedése nem gyors, de az idő melegedésével ez a folyamat fel fog gyorsulni. Időbeni védekezéssel megelőzhetjük a felső lombemeletek és a zászlós levél fertőzésének kialakulását, ami azért fontos, mert elsősorban ezek a levelek vesznek részt a leendő termés táplálásában. A várhatóan szerényebb idei termés mennyisége szempontjából érdemes mindent megtenni az asszimiláló lombfelület védelme érdekében. A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei. Korábban jelentek meg a növényeken, ezért könnyebben el is hatalmasodhatnak, kellő védelem híján, bár, ha védekezünk a kalászfuzáriózis és a vörösrozsda ellen, a kijuttatott fungicidek egyúttal megoldják ezt a problémát is.

Búza vörösrozsda

A repce becőfejlődésének igen kedvező a jelenlegi időjárás. Sokat segíthet a termés alakulásában a magasabb ezer szemtömeg esélye. Fontos a becők és a magvak védelme, elsősorban a szürkerothadás, a fómás és az alternáriás fertőzés megakadályozása érdekében. Ha vannak sebzések a becőkön, még a repcebecő gubacsszúnyog kártételével is kell számolni.

Burgonyabogár imágó

Preventíven védekezzünk a burgonyavész és a cukorrépa cerkospórás levélfoltossága ellen, mert a sorok záródása előtt hatékonyabban tehetjük meg ezt. Támad a burgonyabogár és néhány bagolylepke faj hernyója is, ezért fontos a rendszeres szántóföldi szemle, a veszélyességi küszöbérték meghatározásához.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Burgonyabogár elleni biológiai védekezés

2019. augusztus 24. 08:02

A burgonyabogár elleni védekezés fő szezonján már túl vagyunk, de még mindig találkozhatunk velük a szabadföldön. A harc ellenük nem egyszerű, de szükséges, hiszen az imágók és a lárvák a táplálkozásukkal akár 80 %-os kárt is okozhatnak növényeinkben. A nyár végi, ősz eleji beavatkozással még gyéríthetjük a telelőre vonuló egyedeket, és megalapozhatjuk a jövő évi növényvédelmet.

Integrált termesztés a kertészeti és szántóföldi kultúrákban

2018. december 10. 12:06

A technika napjainkban zajló robbanásszerű fejlődése következtében a mezőgazdaságban is nő a kutatás-fejlesztés súlya, fokozódik az igény arra, hogy új tudományos eredményeken alapuló technológiák váljanak elérhetővé.

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

2018. június 27. 06:19

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Inváziós kártevők: a burgonyabogár

2019. január 25. 04:36

Az inváziós kártevők című sorozatunkban ez alkalommal a burgonyabogár (Leptinotarsa decemlineata) rendszertani helyét, morfológiáját, földrajzi elterjedését, tápnövényeit és az ellene való védekezés lehetőségeit mutatjuk be.