Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

Agrofórum Online

A hosszan tartó szárazság már a kertészeti növények fejlődésében is érezteti hatását. Ez különösen a szabadföldi zöldségfélék esetében jelentkezik, ha másként nem is, de szükségszerűvé vált a gyakoribb öntözés. Ellenkező esetben, főként az apró magvú növényeknél kelési problémákkal állunk szemben. A másik alapvető probléma a preemergens gyomirtások hatástalansága, mely szükségszerűvé teszi 15-20 milliméter bemosó öntözővíz kijuttatását.

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Az áprilisi és a májusi cserebogár már 2-3 hete rajzik, mellettük a keleti gyümölcsmoly rajzása vált igen intenzívvé. A napi fogás helyenként akár a 100 db-ot is eléri. Most még csak a növények hajtásai vannak veszélyben, de hamarosan a kajszi gyümölcsei is elérik azt a méretet, mely alkalmas lehet a tojásrakásra.

A szilvamoly és az almamoly feromon csapdák is fogtak már néhány lepkét, de a főrajzás még várat magára. A kihelyezett csapdákban figyeljük a rajzás ütemét, a pontos védekezés ütemének időzítése céljából.

Már most igen aktívak a sodrómolyok. Nem válogatnak a tápnövényekben, szinte minden növény hajtáscsúcsába belekóstolnak. Az összesodort és pókhálós szövedékű levelek védelmében károsítanak. Most még csak a leveleket veszélyeztetik, a nyár folyamán viszont a termések felületét is megrágják, különösen, ha azok egymáshoz érnek vagy levéllel takartak.

Alma sodrómoly hernyó

Különösen meglepő, hogy rajzik a tarka szőlőmoly. Védett fekvésben ugyan már arasznyi szőlőhajtások is láthatóak, de többségében még ennél sokkal fejletlenebb a szőlő. Ennek ellenére viszont az első leveleken jól megfigyelhető a szőlő levélatkák által okozott levélkártétel, különösen néhány érzékenynek ismert szőlőfajtán. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében atkaölő készítménnyel vagy legalább egy kénes kezeléssel kezeljük ültetvényünket, kivéve a kénre érzékeny fajtákat.

Szőlő gubacsatka

Az őszibarack ültetvények egy része nem kapott rezes lemosó permetezést. Ezeken a fákon a szárazság ellenére már jól megfigyelhetők a tafrinás levélfodrosodás tünetei. Már nincs értelme a védekezésnek, ezek a levelek elszáradnak, és lehullanak a fáról. A levélveszteség természetesen kihatással lesz a termés mennyiségére és minőségére.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Meggymonília tünete

A meggy és a cseresznye esetében is hasonló a helyzet, csak itt a meggy moníliás virág-és hajtásfertőzés tünetei jelentkeztek egyes érzékeny fajtákon. Ha hervadó vesszőt és virágot látunk, azonnal vágjuk le a fáról, és permetezzünk a további fertőzés megakadályozása érdekében.

Bőven akad növényvédelmi tennivaló a gyümölcsösökben

2019. július 17. 05:36

Szeszélyes eloszlásban országszerte záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként pedig jeget is hoztak a zivatarfelhők. Növényvédelmi téren bőven akad tennivaló.

Már általános a kukoricamoly fertőzés

2019. július 16. 10:07

Folyamatosan figyelni kell a kihelyezett feromon csapdák fogási anyagát, nehogy meglepetés érje a termelőket.

Arankát is irtani kell

2019. július 10. 11:07

Az aratási munkálatokat jó ütemben lehet végezni, kivéve az olyan területeket, ahol nyári záporok, zivatarok, helyenként pedig felhőszakadás szakította félbe a betakarítást.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Növényvédelmi előrejelzés: megjelenhet a fuzáriumos csőpenész

2018. augusztus 27. 06:08

Augusztus utolsó dekádjában továbbra is a nyári hőség jellemezte az időjárást. A fojtogató meleget csak időnként és szórványosan szakította meg egy-egy zápor, zivatar. A több hete tartó hőségben szinte minden szántóföldi és kertészeti növény a megszokottnál jóval korábban érik. A szántóföldi és a kertészeti kultúrákon országosan jelentkezik a magas UV- sugárzás miatti levél- és terméségés. Ezzel a jelenséggel sajnos nem tudnak mit kezdeni a gazdák.

A párás, meleg időjárás kedvez a kórokozók és a kártevők felszaporodásának

2019. június 24. 10:53

A májusi bőséges csapadék után eddig júniusban is az átlagosnál több eső esett. A rendszeresen visszatérő esők okozta páradús levegő rendkívüli módon kedvez a kórokozók felszaporodásának és terjedésének.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Aratás előtt: csapatokban gyülekeznek a gabonaszipolyok

2018. június 6. 08:07

Az elmúlt héten is folytatódott a fülledt nyári meleg időjárás. A fülledtséget csak néha szakította meg egy-egy zápor- zivatar, mely sok helyen okozott károkat a vetésekben. A hirtelen lezúduló csapadék megdöntötte az érőfélben levő kalászos gabonaféléket, melyek már így várják ki az aratás kezdetét.