Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

Agrofórum Online

A hosszan tartó szárazság már a kertészeti növények fejlődésében is érezteti hatását. Ez különösen a szabadföldi zöldségfélék esetében jelentkezik, ha másként nem is, de szükségszerűvé vált a gyakoribb öntözés. Ellenkező esetben, főként az apró magvú növényeknél kelési problémákkal állunk szemben. A másik alapvető probléma a preemergens gyomirtások hatástalansága, mely szükségszerűvé teszi 15-20 milliméter bemosó öntözővíz kijuttatását.

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Az áprilisi és a májusi cserebogár már 2-3 hete rajzik, mellettük a keleti gyümölcsmoly rajzása vált igen intenzívvé. A napi fogás helyenként akár a 100 db-ot is eléri. Most még csak a növények hajtásai vannak veszélyben, de hamarosan a kajszi gyümölcsei is elérik azt a méretet, mely alkalmas lehet a tojásrakásra.

A szilvamoly és az almamoly feromon csapdák is fogtak már néhány lepkét, de a főrajzás még várat magára. A kihelyezett csapdákban figyeljük a rajzás ütemét, a pontos védekezés ütemének időzítése céljából.

Már most igen aktívak a sodrómolyok. Nem válogatnak a tápnövényekben, szinte minden növény hajtáscsúcsába belekóstolnak. Az összesodort és pókhálós szövedékű levelek védelmében károsítanak. Most még csak a leveleket veszélyeztetik, a nyár folyamán viszont a termések felületét is megrágják, különösen, ha azok egymáshoz érnek vagy levéllel takartak.

Alma sodrómoly hernyó

Különösen meglepő, hogy rajzik a tarka szőlőmoly. Védett fekvésben ugyan már arasznyi szőlőhajtások is láthatóak, de többségében még ennél sokkal fejletlenebb a szőlő. Ennek ellenére viszont az első leveleken jól megfigyelhető a szőlő levélatkák által okozott levélkártétel, különösen néhány érzékenynek ismert szőlőfajtán. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében atkaölő készítménnyel vagy legalább egy kénes kezeléssel kezeljük ültetvényünket, kivéve a kénre érzékeny fajtákat.

Szőlő gubacsatka

Az őszibarack ültetvények egy része nem kapott rezes lemosó permetezést. Ezeken a fákon a szárazság ellenére már jól megfigyelhetők a tafrinás levélfodrosodás tünetei. Már nincs értelme a védekezésnek, ezek a levelek elszáradnak, és lehullanak a fáról. A levélveszteség természetesen kihatással lesz a termés mennyiségére és minőségére.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Meggymonília tünete

A meggy és a cseresznye esetében is hasonló a helyzet, csak itt a meggy moníliás virág-és hajtásfertőzés tünetei jelentkeztek egyes érzékeny fajtákon. Ha hervadó vesszőt és virágot látunk, azonnal vágjuk le a fáról, és permetezzünk a további fertőzés megakadályozása érdekében.

Hatalmas károkat okoz a vetési bagolylepke hernyója

2019. szeptember 17. 13:33

Némileg csökkent az ázsiai márványos poloska aktivitása, de mellette a zöld vándorpoloska minden fejlődési alakja szívogat.

Meghatározó a mezei pocok fertőzöttség - védekezzünk ellenük!

2019. szeptember 17. 08:03

A hűvösebb éjszakák több kártevő rajzását megállították vagy pedig lecsökkentették. a szárazabbra fordult időben elsősorban a kártevők támadására kell koncentrálni a növényvédelemben.

Veszély leselkedik az elvetendő gabonafélékre - jelentős fertőzések az árvakeléseken

2019. szeptember 11. 11:53

Elemi szükséglet lett volna az árvakelések korábbi felszámolása a fertőzési lánc megszakítása érdekében. Ha ez elmaradt, számolni kell a korai fertőzés veszélyével, és fel kell készülni a többszöri védekezésre.

Sok a beteg, károsított diófa - napégés, almamoly és nyugati dióburoklégy okozzák a legtöbb problémát

2019. szeptember 11. 10:10

Növényvédelmi szempontból az esős időjárás és a tartós harmatképződés elősegíti a kórokozók egy részének fejlődését, de még számos kártevő is képes károkat okozni.

Védekezni kell az aranka és a hamuszürke szárkorhadás ellen, egyre több a gyapottok bagolylepke

2018. augusztus 15. 06:54

A tartós meleg hatására szántóföldön és a kertészetekben is rohamosan érnek a növények, tartják időbeli előnyüket más évekhez viszonyítva.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.

A szárazság nem kedvez a betegségek terjedésének - károsítanak a vetésfehérítő bogarak és a gabonapoloskák

2019. április 23. 07:18

A tartós szárazság miatt a szántóföldi növények gombabetegségei alig jelentkeznek, hiszen életfeltételeik nem segítik ezt elő. Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak és lárváik mellett már feltűntek a vetésekben a gabonapoloskák. Létszámuk egyelőre alacsony, de folyamatos a kártevők betelepedése.