Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

Kellemetlen meglepetés: rajzik a tarka szőlőmoly és a keleti gyümölcsmoly

Agrofórum Online

A hosszan tartó szárazság már a kertészeti növények fejlődésében is érezteti hatását. Ez különösen a szabadföldi zöldségfélék esetében jelentkezik, ha másként nem is, de szükségszerűvé vált a gyakoribb öntözés. Ellenkező esetben, főként az apró magvú növényeknél kelési problémákkal állunk szemben. A másik alapvető probléma a preemergens gyomirtások hatástalansága, mely szükségszerűvé teszi 15-20 milliméter bemosó öntözővíz kijuttatását.

A tartós szárazság és az átlagosnál melegebb idő hatására a növények előrébb tartanak fejlődésükben, de a kártevők is hamarabb és intenzívebben rajzanak. Az áprilisi és a májusi cserebogár már 2-3 hete rajzik, mellettük a keleti gyümölcsmoly rajzása vált igen intenzívvé. A napi fogás helyenként akár a 100 db-ot is eléri. Most még csak a növények hajtásai vannak veszélyben, de hamarosan a kajszi gyümölcsei is elérik azt a méretet, mely alkalmas lehet a tojásrakásra.

A szilvamoly és az almamoly feromon csapdák is fogtak már néhány lepkét, de a főrajzás még várat magára. A kihelyezett csapdákban figyeljük a rajzás ütemét, a pontos védekezés ütemének időzítése céljából.

Már most igen aktívak a sodrómolyok. Nem válogatnak a tápnövényekben, szinte minden növény hajtáscsúcsába belekóstolnak. Az összesodort és pókhálós szövedékű levelek védelmében károsítanak. Most még csak a leveleket veszélyeztetik, a nyár folyamán viszont a termések felületét is megrágják, különösen, ha azok egymáshoz érnek vagy levéllel takartak.

Alma sodrómoly hernyó

Különösen meglepő, hogy rajzik a tarka szőlőmoly. Védett fekvésben ugyan már arasznyi szőlőhajtások is láthatóak, de többségében még ennél sokkal fejletlenebb a szőlő. Ennek ellenére viszont az első leveleken jól megfigyelhető a szőlő levélatkák által okozott levélkártétel, különösen néhány érzékenynek ismert szőlőfajtán. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében atkaölő készítménnyel vagy legalább egy kénes kezeléssel kezeljük ültetvényünket, kivéve a kénre érzékeny fajtákat.

Szőlő gubacsatka

Az őszibarack ültetvények egy része nem kapott rezes lemosó permetezést. Ezeken a fákon a szárazság ellenére már jól megfigyelhetők a tafrinás levélfodrosodás tünetei. Már nincs értelme a védekezésnek, ezek a levelek elszáradnak, és lehullanak a fáról. A levélveszteség természetesen kihatással lesz a termés mennyiségére és minőségére.

Őszibarack tafrinás levélfodrosodás

Meggymonília tünete

A meggy és a cseresznye esetében is hasonló a helyzet, csak itt a meggy moníliás virág-és hajtásfertőzés tünetei jelentkeztek egyes érzékeny fajtákon. Ha hervadó vesszőt és virágot látunk, azonnal vágjuk le a fáról, és permetezzünk a további fertőzés megakadályozása érdekében.

A csapadékos idő feladja a leckét a növényvédelmi szakembereknek

2019. május 20. 06:47

Az eddigi, májusi sokéves csapadékátlagot jócskán meghaladó esők miatt a növényvédelemben előtérbe került a kórokozók elleni küzdelem. Így van ez a kertészeti kultúrákban is, de mellette nem hanyagolható el a kártevők előrejelzésre alapozott, kártételi veszélyszint alatti tartása sem.

Kalászfuzáriózis és vörösrozsda: járványveszélyes a helyzet őszi búzában

2019. május 19. 08:59

A kalászfuzáriózis és a vörösrozsda fertőzés veszélye mellett nem elhanyagolandó a többi kórokozó elleni védelem sem. A gabonalisztharmat és a levélfoltosság betegségek, valamint a szeptóriás levél- és kalászfertőzés kórokozói számára is kedvezően alakulnak a további fertőzés feltételei.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.

Tovább folytatódik a kukoricamoly rajzása és már a napraforgó szárbetegségei is megjelentek

2018. június 12. 10:46

A mostani időjárási környezetben a kártevők és kórokozók egyaránt megtalálják biológiai igényüket a gyors felszaporodáshoz.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

A klimatikus körülmények a lisztharmat és a varasodás kórokozói számára is kedvezőek

2018. június 13. 04:30

A folyamatos rajzás alapján indokolt a 10-12 naponkénti rovarölő szeres permetezés a molykártétel elkerülése érdekében.

Őszi tennivalók a kertben: gyepek, pázsitok gondozása, gyümölcsfák lemosó permetezése

2018. október 24. 10:55

Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosság betegségek és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen. Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.