Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

Már hullanak a levelek, itt az idő a lemosó permetezésre!

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban tovább folytatódott az időjárási frontoktól mentes kora őszi időjárás. A nappali és éjszakai hőmérséklet kissé magasabb az ilyenkor megszokottól. Az utóbbi hetekben kevés csapadék esett, így tovább csökkent a talajok felső rétegében a nedvességtartalom, ugyanis a napi párolgás ebben az időszakban eléri a 4-5 millimétert. A szárazság kedvez az őszi betakarítási munkáknak, de alaposan megnehezíti a talajmunkákat és az őszi növények vetését. Növényvédelmi szempontból az időjárási körülmények miatt egyre kevesebb a tennivaló, de van feladat a jövő évi növényvédelem megalapozása érdekében.

A gyümölcsfák és a szőlő lombozatán már észrevehető az őszi elszíneződés. Ez annak a jele, hogy a növények készülnek a téli nyugalmi időszakra. A lombozat elszíneződése során a zöld színanyagok (klorofil) átalakul más színanyaggá (xantofil), a levélben található tápanyagok a fás részekbe vándorolnak, feldúsul a sejtnedv, így a téli fagyokat könnyebben átvészelik a növények. Hamarosan megkezdődik a lombhullás, ami ebben az időszakban már természetes folyamatnak tekinthető. Abban az esetben viszont, ha már most is alig van a fákon levél, az elsősorban növény egészségügyi okokra vezethető vissza. Ez a rendellenes folyamat leggyakrabban a csonthéjas gyümölcsű növényeken észlelhető, ugyanis ezek a fák reagálnak leggyakrabban a lombozat korai, idő előtti elvesztésével, amennyiben kórokozók támadják meg a leveleket.

Szüret után sok termesztő elfeledkezik a fák további növényvédelmi kezeléséről, és néhány hét után meglepődve tapasztalja növényein a korai lombhullást. Ilyen betegség a cseresznyén, meggyen, őszibarackon, kajszin, szilván a sztigminás levéllikasztó betegség, a cseresznyén, meggyen a blumeriellás levélfoltosság, szilván a levelek vörösfoltossága, kajszin a gnomóniás levélfoltosság vagy a körtefák rozsdabetegsége.

Meggyen blumeriella korai lombhullás

Körterozsda

Gnomóniás levélfoltosság kajszin

Mind- mind az asszimilációs felület csökkenésével jár, a fák pedig védekezési mechanizmusuk működéseként megszabadulnak a beteg levelektől. Napjaink szomorú látványa, hogy a vadgesztenyék és a diófák is így reagálnak az idei károsító helyzetre, lehullott az idei lomb, helyette pedig kényszerből friss leveleket hajtanak és kifakadnak virágaik.

Vadgesztenye aknázó

Mindez a jövő évi fejlődés rovására történik, gyengíti a fák télállóságát, csökkenti a terméskilátásokat. Mindezeknek a kóros jelenségeknek csak úgy tudjuk elejét venni, ha fáink egészségi állapotát nemcsak a szüretig, hanem utána is folyamatosan figyelemmel kísérjük, az első tünetek megjelenésekor azonnal védekezünk, a lehullott beteg leveleket megsemmisítjük és ebben az időszakban elvégezzük az őszi lemosó permetezést fáinkon. Erre a célra elsősorban a réz tartalmú készítmények a legalkalmasabbak, de lisztharmat tünetek és a sztigminás betegség ellen a kén készítmények is kiválóak. Rovarkártevők áttelelő tojásai, pajzstetvek, vértetvek jelenléte esetén bátran használjunk olajos lemosó anyagokat, illetve gyári kombinációban mindhárom készítményt együttesen. Ne spóroljunk a permetlével, használjuk bőségesen, mert ez is záloga a hatékony védekezésnek.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (5. rész)

2019. december 10. 07:38

Meleg és száraz években általában erőteljesebben felszaporodnak a rovarkártevők, így történt ez idén a zöld vándorpoloskával, az ázsiai márványos poloskával és a harlekin katicával.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (3. rész)

2019. november 26. 14:02

A vetési bagolylepke hernyó alakban telel át, így a magas hernyópopuláció már tavasszal, korábban ritkán látott károkat okozott a kukorica és napraforgó kultúrákban.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (2. rész)

2019. november 20. 12:07

2019-ben a száraz és enyhe tél kedvezett a mezei pocok szaporodásának. Az Alföld és a Dunántúl túlnyomó többségén a fertőzöttség elérte a veszélyes mértékű, 2 darab/100 négyzetméter szintet.

Egy különleges évjáratot követ egy másik… - Milyen volt a szőlő növényvédelme 2019-ben eddig?

2019. augusztus 12. 04:36

A növényvédelmi szezon a „célegyenesbe” fordult. A szürkepenész elleni védekezések már fürtzáródás előtt elkezdődtek, de az időjárás előrejelzés alapján fontos a megfelelő fürthigiénia fenntartása és a megfelelő zöldmunka elvégzése.

Kiemelt támogatásokat kap a hazai borágazat

2018. október 1. 10:25

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvények korszerűsítését továbbra is fontosnak tartja, ezért 2020-ig 45 millió eurós keretre lehet ezen a jogcímen pályázni 2018 februárjától.

Inváziós kártevők: Eperfa-pajzstetű

2019. június 9. 08:37

Az eperfa-pajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) az egyik legfontosabb kártevő pajzstetű faj világszerte.