Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nagyon sok a moníliás fertőzés

Nagyon sok a moníliás fertőzés

Agrofórum Online

Szeptember első dekádját a csendes, nyugodt nyárvégi időjárás jellemezte. A nappali hőmérséklet általában 25-30 0C között mozgott, éjszakánként viszont már nem volt több 10-15 0C- nál. A levegő magas páratartalma miatt éjszakánként erős harmatképződést lehetett tapasztalni. A kedvező időjárás nem akadályozta a mezőgazdasági munkákat. Jó ütemben halad a szőlő szürete és a téli alma betakarítása.

Szinte minden kertész és növényorvos a gyümölcsfertőző monília általános kártételére panaszkodik. A kórokozó most legnagyobb mértékben a szüret előtt álló szilvában és birsben fertőz. A monília elsősorban a gyümölcsön keletkezett sebeken, sérüléseken át fertőz, de a gyümölcshéj elvékonyodása is lehetőséget ad a tünetek megjelenésére.

A sérülések körül kialakuló fertőzésből rendkívül gyorsan, akár 2-3 napon belül koncentrikus penészgyep párna alakul ki, ami a későbbiekben nedves időben megrothad, száraz körülmények között pedig gyümölcsmúmia lesz a termésből. A múmia általában rászárad a vesszőkre, és tavaszig is fennmarad a fán. A metszés során ezeket kell eltávolítani, mert a későbbiek során fő fertőzési forrásként szolgál.

Már jól megfigyelhető a piros gyümölcsfa takácsatkák áttelelő tojásai a fák vesszein, ágain. Az engedélyezett atkaölő készítmények zömének használata csak évente egyetlen alkalommal engedélyezett, ezért még egy szezonon belül ajánlott a készítmények rotációja, valamint az olajos lemosó készítmények bevetése, ha erős az őszi tojásprodukció.

Hasonló a helyzet a pajzstetű fertőzéssel kapcsolatosan, ugyanis a jelenleg rendelkezésre álló inszekticidekkel csak korlátozott eredményeket lehet elérni, de az átütő siker még várat magára. A pajzstetű fertőzés erősödése miatt máris több gyümölcsösben megkezdődött az ágak elszáradása. Akárcsak a takácsatkák esetében, itt is elengedhetetlen a télvégi olajos lemosó permetezés elvégzése.

Szamóca ültetvényeinkben az előző időszak esőzései és a kellemesen meleg idő kedvező feltételeket teremt a levélbetegségek kialakulásához. Most elsősorban a mikoszferellás levélfoltosság kórokozója jelent veszélyt, mely az idősebb, beteg levelekről terjed át a fiatal szívlevelekre. A kezdeti foltszerű tünetekből védekezés híján akár levélszáradás is kialakulhat. A mikoszferellás levélfoltosság mellett még fertőzhet a lisztharmat is, de ennek gyakorisága jóval kisebb mértékű.

Még mindig rajzik a selyemfényű puszpángmoly, ezért a buxus tulajdonosok éberségére szükség lesz egy darabig. Az egyes nemzedékek összefolyása megnehezíti az eredményes védekezést a kártevő ellen.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei

2019. november 13. 13:47

A drótféreg és cserebogár pajor fertőzöttséggel a jelenlegi helyzetben hosszabb távon, így 2020- évben is fokozottan számolni kell, ezért minden eszközt fel kell használni az imágó- és lárvakártételek csökkentése érdekében.

Már most megkezdhetjük a felkészülést a jövő évi növényvédelemre

2019. november 6. 16:09

Az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük a terület talajlakó kártevő fertőzöttségét, de hasznos támpont a felszedett termés egészségi állapota.

Erős a levéltetvek kártétele - nagy az esélye a vírusfertőzések átadásának

2019. november 5. 06:37

A növények fejlődésével párhuzamosan az őszi káposztarepcében, az árpában és a búzában egyaránt erős levéltetű-fertőzés kialakulásának lehetünk szemtanúi.

Rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga

2019. október 30. 04:36

Az eddigi kerti munkák szomorú tapasztalata, hogy rengeteg a telelésre elvermelő csupaszcsiga, azok közül is a spanyol csiga.

A csicseriborsó gyomirtása

2019. február 20. 11:34

Az összeállításban a különböző hüvelyes növények termesztésekor alkalmazható gyomirtási módszerekről olvashatnak.

A kukoricabarkó

2019. május 26. 14:23

A kukoricabarkó az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a rovarok (Insecta) osztályába, a bogarak (Coleoptera) rendjébe, az ormányosbogár-félék (Curculionidae) családjába, Entiminae alcsalád Tanymecus nemébe tartozik. A nevezett genus két károsító fajjal képviselteti magát a Kárpát-medencei agrárfaunában.

Peronoszpóra fajok jelentősége szántóföldi kultúrákban

2019. január 23. 04:36

A szerző célja, hogy a peronoszpóra eredetű betegségeken belül felhívja a figyelmet és ismertesse a szóján (Glycine max) károsító Peronospora manshurica, valamint az őszi káposztarepcét (Brassica napus L. convar. napus) és az olajretket (Raphanus sativus var. oleiferus) fertőző Peronospora parasitica kórokozó gombafajok jelentőségére, bemutatva tüneti megjelenésüket és a védekezési lehetőségeket.

A gabonavírusok szerepe a gyakorlatban

2019. május 25. 07:19

Hazánkban évente megközelítőleg 1 millió 250 ezer hektáron termesztünk őszi búzát. Termesztett gabonaféléinket számos vírus, baktérium és gomba kórokozó betegítheti meg. A vírusok elleni védekezésben a fő gondot az jelenti, hogy ellenük csak preventíven tudunk fellépni.