Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

Agrofórum Online

Az elmúlt időszakban egyre inkább az őszies időjárás vált uralkodóvá. A nappali hőmérséklet már a napsütötte időszakban sem emelkedik 20 C0 fölé, éjszakánként pedig kifejezetten hűvös van, 5-10 C0 a jellemző. Az időjárás változóan, de csapadékosnak mondható, kezdenek a talajok feltöltődni nedvességgel, legalábbis a felső rétege. Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.

Az őszi káposztarepce vetését már gyakorlatilag befejezték, a kedvező nedvességi viszonyok miatt folyamatosan kelnek a megkésett vetések is. Az optimális időben elvetett területeken a növények zöme elérte a 4-6 valódi leveles állapotot. A rovarölő szerrel csávázott állományok általában kártevő mentesek, a csávázatlanokon is általában az alacsony fertőzöttség a jellemző. A kártevők zöme még most is a repce árvakeléseken tartózkodik, itt közepes erősségű a bolha ás a repcedarázs álhernyó fertőzöttség, helyenként ennél erősebb a káposztamoly lárvakártétel. A repcedarázs imágók még most is rajzanak, tehát előbb-utóbb megfertőzik a repce vetéseket is, nemcsak a fogyatkozó árvakelésű területeket. A gyengén rajzó gyapottok bagolylepke sok egyéb dísz-és haszonnövény mellett a repcére is rakja petéit, helyenként lárvakártétel is megfigyelhető, alacsony fertőzöttséggel. A kikelt növényeken a szikleveleken gyenge fómás- és peronoszpórás fertőzés látható a párás-nedves viszonyok miatt. A mezei pocok fertőzés a repce állományok 30-40 %-át érinti, a pillangós területek szomszédságában ennél erőteljesebb a betelepedés, de a kolóniák kialakulása még nem kezdődött el. A veszélyeztett területek rendszeres szemlézése indokolt.

A még lábon álló kukorica területek betakarítása folyamatosan halad, a gyakori esők miatt erősödik a csővégek fuzáriumos penészesedése, fajtától függően megfigyelhető a csövek elkorhadása és kihullása a talajra, másodvetésű állományokon gyakori a golyvásüszög fertőzés, főként jégverte táblákban.

A napraforgó vetések aratása a vége felé jár, a nedvesebb időjárás miatt a lábon álló területeken egyre gyakoribb a fehér- és szürkepenészes tányérrothadás. Az elhullott napraforgó magvak csírázása megkezdődött a learatott táblákon.

Az elvetett repce és más parlagon álló területeken a kedvező nedvességi viszonyok hatására erős gyomosodás kezdődött. Most elsősorban a T1-T2-es életformájú gyomnövények kelnek, de még T4-es, illetve évelő gyomnövény is virít, nem említve az aratás után elfekvő és most csírázó-kelő gabona magvakat. A repcevetések őszi gyomirtása így nem halasztható, de a fejlettebb állományokban megkezdhető a regulátoros kezelés is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megállíthatatlanul terjednek a rothadásos megbetegedések

2022. szeptember 28. 09:32

A rovarkártevők aktivitása a hőmérséklet csökkenése miatt a minimálisra csökkent, a rothadásos megbetegedések viszont megállíthatatlanul terjednek.

Mindent a seprűzanótról

2021. december 23. 04:36

A seprűzanót vagy seprőzanót hazai karrierje egy amerikai mesével kezdődött, majd a különleges téli dekorációt igénylők bejárati ajtajánál folytatódott. Mit kell tudnunk a növényről? Hogyan gondozzuk, hogy év közben a kertünket díszítse?

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!

Egy más megoldás a fenyércirok ellen!

2019. szeptember 10. 13:58

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?