Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

Tömegesen rajzik a kukoricamoly, veszélyben a napraforgó is

Agrofórum Online

Az elmúlt időszak időjárását a megszokottnál hűvösebb éjszakák és a mérsékelten meleg nappalok jellemezték. A nagy csapadékot hozó frontok eltávoztak a Kárpát-medencéből, eső csak szórványosan hullott. A szárazabbra fordult idő elősegíti az aratási munkákat.

Ennek köszönhetően learatták az őszi árpát és jó ütemben halad a repce és a búza betakarítása. A viharok által ledöntött növényzet veszteségmentes aratása nagy figyelmet követel a gazdáktól. Szántóföldön növényvédelmi teendő most elsősorban a kukoricában, a burgonyában és a napraforgóban akad.

KUKORICA, PAPRIKA

A kukoricamoly rajzása változatlanul tömegesnek mondható, mely a virágzó kukoricában már a címert és a csőkezdeményeket veszélyezteti. A takarmánykukorica mellett még nagyobb a veszély a vetőmag előállítás és a csemegekukorica termesztés területén, mert sokkal nagyobb termelési értéket kockáztat, aki elmulasztja a védekezést.

Gyapottok bagolylepke – fotó: Tasi József

A kukorica mellett veszélyben van a szabadföldön termesztett étkezési-, pritamin- és fűszerpaprika, melyeket a kukoricamoly szintúgy kedvel. Ha a jelenlegi kukoricamoly rajzás mellé betársul a most még nem magas gyapottok bagolylepke betelepedés is, elkerülhetetlenül indokolttá válik a védelem.

A két lepkefaj kártétele még száraz viszonyok között is veszélyezteti a termés mennyiségét és minőségét, ugyanis szoros összefüggés van a molyfertőzés nagysága és a csőfuzáriózis mértéke között. Emellett a molyfertőzés miatt letört szár már kevésbé vagy egyáltalán nem takarítható be. A tömegesen rajzó amerikai kukoricabogár imágók már javában táplálkoznak a csőkezdeményeken, ezért veszélyben van a megtermékenyülés a lerágott bibeszálak következtében.

Együttes védekezés esetén csak méhkímélő növényvédelmi technológiával védekezhetünk, mert a mézelő méhek és más hasznos rovarok a virágzó kukorica állományokat is szívesen látogatják.

NAPRAFORGÓ

A teljes virágzásban levő napraforgóban a szárbetegségek megjelenése a szárazabb idő ellenére is reális veszély. A diaportés,- a fómás, – az alternáriás és makrofominás szárfoltosságok ilyen körülmények között is fellépnek, és csapadékos időjárásban szórványos fertőzésből is tömeges megbetegedés alakulhat ki.

Alternáriás szárfoltosság – fotó: Mészáros Endre

A jelenleg forgalomban levő gombaölő készítmények a szárfoltosság betegségek mellett kellő védelmet nyújtanak a kezdődő tányérbetegségek ellen is. Mindemellett figyeljünk a mezei poloska fertőzés nagyságára is, mert sebzéseikkel utat nyithatnak a kórokozóknak.

BURGONYA

A teljesen záródott és virágzásban levő burgonya lombozatát a kisebb fertőzési nyomás ellenére is meg kell védeni a burgonyavész és az alternáriás megbetegedéstől. A jó gumókötődéshez és növekedéshez elengedhetetlen az egészséges lombozat minél további fenntartása.

Burgonyabogár – fotó: Nedeczky Ferenc

A burgonyabogár most kevésbé veszélyeztet, de a levéltetvek betelepedése most is megfigyelhető, ezért már néhány százalékos fertőzés is előidézheti a vírusok terjedését.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szőlő minden kórokozójának kedvezőek a körülmények – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 20. 07:10

Különösen erősödött a peronoszpóra és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is.

Kalászfuzáriózis támadja a búzát aratás előtt – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 18. 15:40

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa aratása az Alföldön megkezdődött, de a korai búzafajták is beértek, a későiek pedig viaszérésben vannak.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Miért kell a burgonyatöveket feltölteni?

2023. június 1. 04:36

Krumplitermesztéssel kapcsolatban szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Miért kell a burgonya töveit földdel feltölteni?

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Megjelentek a burgonyabogarak, mi a teendő?

2020. május 26. 13:05

Pár burgonyabogár már megjelent kertemben. Milyen környezetkímélő és vegyszeres védekezési lehetőségek vannak kiskerti tulajdonosok számára?

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?