Egyéb szakmai közlemények

Karám blog – a bemutatkozás

Agrofórum Online

A legnagyobb hazai közösségi oldalon Karám-hírek néven néhányan már találkozhattak az írásaimmal, gondolataimmal, most azonban ezen a felületen induló blogom kapcsán először szeretnék bemutatkozni, Kedves Olvasók.

Egy régi gazdálkodó család megfakult hagyományait elevenítettem fel azzal, hogy agrár pályát választottam. A természet és az állatok iránti elkötelezett lelkesedésem már nagyon korán megmutatkozott, így nem okoztam senkinek túl nagy meglepetést a hivatásom megválasztásakor.

A Gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdaság-és Környezettudományi Karán Állattenyésztő mérnökként diplomáztam, ezt követően a Kaposvári Egyetemen kezdtem meg a Takarmányozási és Takarmánybiztonsági mérnöki mesterszakot. Tudományos Diákköri Konferencián bemutatott dolgozatomban vizsgálatokat végeztem egy üzemi körülmények között is elvégezhető szaporasági teljesítmény becslő módszer felállítására magyar nagyfehér sertések esetén. Végzős évemben a Gödöllői Állattenyésztési Szakkollégium elnökévé választottak, ahol előadássorozatokat és tanulmányutakat szerveztünk a szakmailag érdeklődő és kiemelkedő képességű hallgatók számára. Gyakornokként célom volt, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsek össze, a lehető legkülönbözőbb körülmények között gazdálkodó szakemberektől.

Családommal egy Dél-Békés megyei településen éljük mindennapjainkat és gazdálkodunk. Diplomám kézhezvételét követően egy helyi nagyüzemi tejelő szarvasmarha telep tenyésztési ágazatvezetőjeként kezdtem dolgozni. Munkám során folyamatosan ötvözni próbálom a hagyományos, régről tanult módszereket, a tudományos alapokon nyugvó modern technológiákkal. Hiszem, hogy egészséges és hosszú hasznos élettartamú termelő állat csak azokból lehet, melyek megfelelő alapokkal indulnak az első pillanattól, ezért vizsgálataim zöme a borjú kori megbetegedések megelőzésére irányulnak.

Jelenleg állattenyésztő kutatómérnökként és szaktanácsadóként dolgozom egy Békés megyei nagyüzemi bio szarvasmarha telepen.

Hiszem, hogy a hazai agráriumot mindenkinek szívügyének kell tekintenie, mert mindannyiunk jövője függ tőle. Írásaimmal szeretném megmutatni munkám néhány szeletét, közvetíteni az ágazattal kapcsolatos híreket. Büszke vagyok arra, hogy fiatal nőként ezt a sokak által férfiasnak hitt hivatást választottam és örömmel próbálok helytállni benne, erre ösztönözve más fiatalokat is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz a narancsból dekoráció egyetlen délután alatt

2025. december 5. 08:10

A szárított narancs ma újra trendi, dekorációként és a konyhában is tarol. Ezzel a módszerrel Ön is profi végeredményt kap otthon.

Ezért fontosabbak télen az örökzöldek, mint hinnénk

A városi tél ökológiai stabilitását az örökzöldek biztosítják, de csak akkor, ha tudatos fajválasztással telepítjük őket.

A növények tényleg beszélnek? Leleplezzük a növényi kommunikáció mítoszát

2025. december 1. 08:10

A növények nem némák: a kutatások szerint egészen különös módszerekkel üzennek egymásnak. Most kiderül, mi igaz a mítoszokból.

Így lesz a kerti mohából tartós dekoráció

2025. november 30. 08:10

Fél óra alatt tartós, higiénikus dekorációt készíthetünk, ha a kertből gyűjtött mohát a sütőben szárítjuk.

Soha ne legyen rosszabb évünk! - A magyar mezőgazdaság 2018. évi teljesítményének elemzése

2019. március 29. 13:46

Előzetes adatok alapján a mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2017. évi 4 százalékos csökkenés után 2018-ban 3 százalékkal emelkedett. Ezen belül a növényi termékek kibocsátásának volumene 2, az állatok és állati termékeké pedig 6 százalékkal bővült.

A klímaváltozás növeli az állati betegségek kockázatát

2020. december 30. 05:49

Az elemzés szerint a globális felmelegedés valószínűleg elmozdítja a fertőző betegségeket az Egyenlítőtől. Az állati fertőző betegségek kockázata a bolygó mérsékelt és hűvös régióiban is növekszik.

A nyereséges mangalicatenyésztés a cél

2018. november 14. 08:47

1991-ben Magyarországon kevesebb, mint 200 egyed maradt meg, de a sikeres fajtamentés révén mára a mangalicatenyésztés sikeres agrárgazdasági ágazat lett.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.