Mint a Szupermenta program lelkes rajongója, örömmel konstatáltam, hogy újabb területet, ezúttal a zöldség-gyümölcs ételmentő csomagokat vizsgálták legfrissebb terméktesztjükben.
Amit tapasztaltak, annak azonban már közel sem tudtam ennyire örülni. A 25 tesztelt „mentőcsomag” közül 7 ugyanis élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, és/vagy nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek. De akadtak más problémák is.
Maga a kezdeményezés, az élelmiszermentés vitán felül remek dolog, nem szükséges túlmagyarázni, hogy miért. Éppen ezért különösen fájdalmas, ha a megvalósításban olyan komoly hibák vannak, amelyeket a Nébih most feltárt.
Könnyű ugyanis az ételmentésről leszoktatni a fogyasztót, ha a pénzéért — még ha kevesebb is a költség, mint egy normál termék esetén — fogyaszthatatlan árut kap.
Mi számít biztonságosan fogyaszthatónak?
A Nébih szakemberei a jelenlegi vizsgálatnál erre keresték a választ. Felmerülhet ugyanis bennünk a kérdés, hogy ha a zöldség vagy gyümölcs állapota nem a legjobb, vajon biztonságosan fogyasztható-e még. Amíg ez vásárlói szempontból számomra szubjektív, a szakemberek pontosan tudják, mi az, ami még elfogadható.
Egyre többen kínálnak
Az utóbbi időben egyre több bolt, étterem és pékség kínál különféle olcsó élelmiszercsomagokat az aznapi készletből, lejárathoz közeli vagy esztétikai hibás termékekből. Ezeket általában mobilalkalmazás segítségével lehet megvásárolni.
A Szupermenta az online vásárlók megoszló véleményei miatt döntött úgy, hogy alaposabban is utána néz a helyzetnek. Így került sor a 25 különböző zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó csomag vizsgálatára.
Budapest, Debrecen, Miskolc, Tatabánya
A csomagok közül 23-at mobilalkalmazás segítségével foglaltak le, majd a megadott időpontban személyesen átvették azokat az ország különböző pontjain, többek között Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Tatabányán.
A tapasztalatok ezzel kapcsolatosan pozitívak voltak a rendelés és az átvétel során, így pl. papírzacskók, kartondobozok és nejlonzacskók formájában kapták meg a csomagokat, sőt voltak külön becsomagoltak is.
A teszt során két csomagot közvetlenül az üzletben vásároltak, mivel ezek előre nem foglalhatóak, és kedvező áruk miatt gyorsan elkelnek. 25 csomagot mentettek meg, amelyek ára 399 és 1500 forint között, míg a súlyuk 1,1 kg és 4,9 kg között változott.
Bár ezek a zöldségek és gyümölcsök mentésre szorulnak, rájuk is vonatkoznak az előírások, vagyis ugyanazok a szabályok, mint az üzletekben lévő társaikra.
Laboratóriumi meglepetések
Mivel a zöldségek és gyümölcsök esetében jellemző, hogy a vásárlók gyakran megérintik őket, a tesztelők kíváncsiak voltak a mosott és mosatlan termékek közötti különbségekre, ezért a csomag tartalmát két részre osztották: egyes termékeket mosatlanul, másokat pedig mosás után vizsgálták. Átlagértékeket kaptak.
Ami jó hír, hogy Listeria baktériumot nem találtak a mosatlan termékek között. Az E. coli baktérium azonban egy mosatlan mintában jelen volt, azonban a mennyisége a megengedett határérték alatt maradt, míg mosás után már nem volt kimutatható.
Öt csomag élelmiszerbiztonsági szempontból a határértéken mozgott a penészgombák számának miatt.
Ezek meghaladták az előírásokban szereplő ajánlott felső határértéket, ami potenciális élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthet. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott termék penészes volt, hiszen a penészgomba kimutatható, ha a termék korábban penészes élelmiszerrel érintkezett.
A vizsgálatot végzők rögzítik, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos tudni azt, hogy ha egy láda alma vagy gombás tálca között találunk penészes darabot, akkor a penészedő darabok eltávolítása után a többi terméket alaposan megmosva azok még fogyaszthatóak.
Fontos volna a megfelelő jelölés!
A zöldség-gyümölcs csomagokra vonatkozó jelölési előírások megegyeznek az egyes zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozókkal. Fel kell tüntetni a csomagoló vagy forgalmazó nevét, címét, a származási országot, és bizonyos esetekben a kereskedelmi osztályt is.
A nyomonkövethetőség érdekében a tételazonosító is fontos. A hatósági felügyelők tapasztalatai szerint több boltban is szükség van a jelölési gyakorlat fejlesztésére, mivel sok hiányos jelöléssel találkoztak. A vásárlók számára mindig fontos tájékoztatást adni a csomagban található élelmiszerekről, mivel nem tudják előre, mit vásárolnak.
Összességében
A felmérés során a 25 megmentett csomagból négy élelmiszerbiztonsági szempontból a határértéken mozgott, ami kockázatot jelenthet. Egy csomag legalább részben nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek, és további két csomag esetében sem találták teljesen megfelelőnek a termékek minőségét. Az érintett üzletek információt kaptak a felmérés eredményeiről, felhívták figyelmüket a lehetséges problémákra.
A Szupermenta tippje
- Ha zöldség-gyümölcs csomagot vásároltunk, javasolt, hogy a vásárlást követően minél előbb nézzük át a csomag tartalmát, és válogassuk szét a termékeket.
- Mindenképpen alaposan mossuk meg és pucoljuk meg azokat, különösen, ha a különböző zöldségek és gyümölcsök nem voltak elkülönítve a csomagon belül.
- Ha penészes termékkel találkozunk, a penészes darabot dobjuk ki, míg a többit alaposan mossuk meg.
Kedveltségi vizsgálat, Lidl és SPAR a listavezető
Az ételmentő zöldség-gyümölcs csomagok laboratóriumi vizsgálatán túl rendhagyó kedveltségi vizsgálatot is végeztek a Szupermentások. Szakértők és laikusok egyaránt pontozták a termékeket, így a vélemények széles spektrumát tükrözték az eredmények. (Fontos megjegyezni, hogy az eredmények csupán a vizsgálatokban részt vevők véleményét tükrözik.)
A 25 különböző ételmentő zöldség-gyümölcs csomag a következő üzletekből származott: Coop, Penny, Spar, Interspar, CBA, Príma és Lidl.
A termékek értékelésekor a résztvevők tisztában voltak azzal, hogy melyik csomag melyik élelmiszerbolt kínálatából származik, és ismerték az egyes csomagok fontosabb paramétereit, például az árát és a súlyát.
A tesztelők egy kérdőív alapján pontozták a csomagokat, figyelembe véve több szempontot. Kiemelt jelentősége volt a csomagolás módjának, a termékek elkülönítésének a csomagon belül, a csomag mennyiségének, az ár-érték arányának, valamint a minőségnek és a diverzitásnak.
Emellett fontos volt a külső szennyeződésektől való mentesség és a csomag tartalmának épsége is. Végül a résztvevőknek azt is meg kellett ítélniük, hogy a csomagban található zöldségeket és gyümölcsöket mely kategóriába sorolnák (I. osztály, II. osztály, fogyasztásra nem alkalmas).
(Forrás: Nébih)