14℃ 7℃
szeptember 30. Jeromos, Honória, Hunor
Figyelmébe ajánljuk

Mérgező lehet a cukkini? Így ismerje fel a veszélyt!

Agrofórum Online

A cukkini az egyik legnépszerűbb nyári zöldség hazánkban, könnyű termeszteni és sokféleképpen felhasználható. Ám kevesen tudják, hogy bizonyos esetekben akár mérgező is lehet.

A növényben előforduló cucurbitacin nevű keserűanyag hányást, hasmenést és súlyos emésztőrendszeri tüneteket idézhet elő. Éppen ezért nemcsak a termesztőknek, hanem a fogyasztóknak is érdemes tisztában lenniük a kockázatokkal és a megelőzés lehetőségeivel.

Mi is az a cucurbitacin?

A cucurbitacin a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növények természetes védekező vegyülete. Vadon élő tökfélékben nagy mennyiségben megtalálható. A kertben termesztett cukkinifajtákból a nemesítők igyekeztek kiiktatni ezt az anyagot, előfordulhat azonban, hogy a vegyület újra felbukkan.

Hogyan okoz mérgezést?

A cucurbitacin hőstabil vegyület, vagyis főzés, sütés után sem bomlik le. Ha valaki véletlenül nagyobb mennyiségben fogyaszt belőle, az emésztőrendszerben erős irritációt vált ki. A tünetek közé tartozik a hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, de kiszáradást és súlyos anyagcserezavart is előidézhet. Az orvosi szakirodalomban dokumentáltak olyan eseteket is, amikor idős vagy legyengült szervezetnél életveszélyes állapot alakult ki.

Miért jelenhet meg a termesztett cukkiniben?

A kertekben termesztett cukkini időnként stresszhatás alatt – például aszály, hőség, erős napsugárzás – több cucurbitacint termelhet. Előidézheti a problémát visszakereszteződés is. Ha például egy dísztök vagy vadon élő rokonnövény (pl. keserű tök) virágporával termékenyül meg a cukkini, a következő generációban (nem a meglévő termésben, hanem az abból származó magokból nevelt növényekben!) újra előjöhet a magas cucurbitacin-tartalom.

A cucurbitacin hőstabil vegyület

A régi vagy ellenőrizetlen eredetű vetőmagból kikelő növények hordozhatják ezt a tulajdonságot. A kiskerti termesztőknek ezért különösen fontos megbízható forrásból származó vetőmagot használniuk.

Hogyan ismerhető fel a veszélyes termés?

A legbiztosabb jel a keserű íz. Már egyetlen falatból érezhető a különös, erőteljes kesernyés íz, amely semmiképp sem jellemző a fogyasztásra szánt cukkinire. Ha ilyen ízt tapasztalunk, azonnal köpjük ki, és semmiképpen ne használjuk fel a termést! Fontos, hogy a keserűség nem függ össze a termés nagyságával: fiatal és érett cukkiniben is előfordulhat.

Mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?

Ha valaki keserű cukkinit fogyasztott, és rövid időn belül hányinger, hányás vagy hasmenés jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz. Különösen veszélyeztetettek a gyermekek, idősek és krónikus betegek, akik gyorsabban kiszáradhatnak.

A mérgezés kezelésében a folyadék- és elektrolitpótlás kulcsfontosságú, de súlyos esetben kórházi ellátásra is szükség lehet. Ezért soha ne bagatellizáljuk a tüneteket, és ne próbálkozzunk otthoni praktikákkal!

Hogyan előzhetjük meg a problémát?

A legfontosabb szabály: mindig kóstoljunk meg egy darabot nyersen, mielőtt a cukkinit nagyobb mennyiségben feldolgoznánk! Ha keserű, semmiképpen ne fogyasszuk el! Termesztésnél ügyeljünk a fajtaazonosságra, és kerüljük a vad tökfélékkel való közelséget! Gondoskodjunk a növények kiegyensúlyozott vízellátásáról és tápanyag-utánpótlásáról, mert a stresszhatás is növeli a cucurbitacin-termelést!

Mi a helyzet más tökfélékkel?

Nem csak a cukkini, hanem más tökfélék – például a főzőtök, dísztök, patisszon vagy az uborka – is tartalmazhatnak cucurbitacint. Bár ritkán fordul elő, de ezeknél a növényeknél is ugyanaz a szabály. Ha a termés keserű, ne fogyasszuk el! A dísztököket soha ne együk meg, mivel ezek eleve magas cucurbitacin-tartalmúak és kifejezetten mérgezőek lehetnek!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit üzen a fákon a zuzmó megjelenése?

2025. szeptember 26. 11:10

Kóros tünet vagy ártalmatlan szépség? A fákon élő zuzmók valójában többet árulnak el a környezetről, mint gondolnánk.

Mire figyeljen a homoktövis fogyasztásánál?

2025. szeptember 25. 11:10

Immunerősítő, szépségápoló és gasztronómiai csoda – ismerje meg a homoktövis feldolgozásának titkait.

Mely növények bírják a diófa árnyékát?

2025. szeptember 23. 16:10

A diófa árnyékában sok növény szenved a juglon nevű vegyület miatt. De nem minden veszett ügy: mutatjuk, mit ültethetünk mégis alá.

Kutyabarát kert: mit tegyünk a lehulló dióval, vadgesztenyével?

2025. szeptember 22. 08:10

A vadgesztenye mérgező, a dió pedig könnyen penészesedik. Íme, hogyan teheti biztonságossá a kertet, ha kutya is ott játszik.

Milyen növényvédelmi teendőink lesznek a patisszon és a cukkini termesztése során?

2022. május 24. 04:38

Milyen növényvédelmi teendőim lesznek az év során a patisszon és a cukkini kapcsán. Köszönöm előre is a válaszukat!

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Mi terem júliusban a kertben, és hogy tároljuk be a terményt télire?

2022. július 13. 04:36

A legtöbb konyhakertész ott szokott elbukni, hogy bár sokféle dolgot vetett tavasszal, nincs ötlete, hogy az egyszerre beáramló cukkini-, barack-, szilvamennyiséget, és más zöldséget, gyümölcsöt hogyan is tárolja be hatékonyan.

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!