Figyelmébe ajánljuk

Mit „hallanak” a növények? Meglepő kutatások

Agrofórum Online

A növények és a zene kapcsolata évtizedek óta izgatja az emberek fantáziáját. Már nagyanyáink is azt tanácsolták: beszéljünk a virágainkhoz, mert attól szebbek lesznek.

Az utóbbi években azonban a tudomány is felfedezte ezt a területet. Ma már egyre több kutatás vizsgálja, valóban reagálnak-e a növények a hangokra, rezgésekre, vagy ez csupán romantikus legenda. Mi most agrárszemmel nézzük végig, mi áll a háttérben – és mi az, ami még bizonyításra vár.

Hallanak-e a növények?

A növényeknek nincsenek füleik, idegrendszerük vagy agyuk, mégis egyre több adat utal arra, hogy bizonyos hangfrekvenciákra reagálni tudnak. A jelenséget fonotropizmusnak nevezik, ami a hangrezgésekre adott növényi válaszokat írja le.

Egy spanyol kutatás például kimutatta, hogy a gyökerek képesek a vízcsobogás hangját felismerni, és a hangforrás irányába növekedni – anélkül, hogy ténylegesen víz lenne jelen. Ebből arra következtethetünk, hogy a rezgésinformációkat a növények valamilyen módon érzékelik, és döntéseiket (például a növekedés irányát) ezek alapján is befolyásolják.

Mit mutatnak a kísérletek?

A legkorábbi, sokat idézett vizsgálatokat az 1960-as években végezték Indiában. Egyik kísérletben például a balsamin növényeket naponta klasszikus zenével „kezelték”, és az így nevelt növények akár 20%-kal magasabbra nőttek, mint a csendben nevelt kontrollnövények. Más, újabb kísérletek is találtak hasonló tendenciát, például búza és rizs esetében, ahol a hangrezgések gyorsították a csírázást, vagy növelték a fotoszintézis hatékonyságát.

Ugyanakkor a tudományos közösség egyelőre óvatos. Több kutató szerint a pozitív eredmények gyakran kis mintaszámon alapulnak, a kísérletek nem ismételhetők pontosan, vagy nem elég szigorúan kontrolláltak. A „Scientific American” szerint ezért a zene és a növények közötti kapcsolat „ígéretes, de még bizonytalan terület”.

Hogyan hathat a zene a növényre?

A zene – valójában a hangrezgés – fizikai hatásokat válthat ki a növényi sejtekben. A sejtmembránon keresztül változhat az ionáramlás, aktiválódhatnak a kalcium-jelátviteli utak, vagy épp fokozódhat a növekedési hormonok termelése.

Érdekes módon a „szép”, harmonikus hangok (például klasszikus zene) gyakrabban idéztek elő pozitív változást, míg az erős zaj vagy disszonáns frekvenciák inkább stresszt okoztak a növényeknek. Vagyis nem mindegy, mit „hallgat” a növény.

Zene a mezőgazdaságban – jövő vagy zsákutca?

A hangalapú növénykezelés ma már nem csupán laboratóriumi érdekesség. Ázsiában és Európában is folytak olyan kísérletek, amelyek azt vizsgálták, hogy a hangrezgések hogyan befolyásolják a növények élettani folyamatait. Egy 2022-es áttekintés szerint a hangkezelés – megfelelő frekvenciákon alkalmazva – képes lehet a fotoszintézishez kapcsolódó gének aktiválására, valamint a stresszválasz-útvonalak (például a szalicilsav- és jasmonát-jelátvitel) erősítésére.

Egy másik, a Frontiers in Plant Science folyóiratban megjelent tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy bizonyos hangfrekvenciák képesek lehetnek enyhíteni a növények vízhiányos stresszét, illetve javítani a tápanyag-felvétel hatékonyságát.

A gyakorlati alkalmazás azonban még gyerekcipőben jár. Nagyüzemi szinten pontosan kellene tudni, milyen frekvencia, milyen intenzitás és mennyi ideig hat a növényre. Emellett a költségek és az energiafelhasználás is fontos tényező. Nem zárható ki, hogy a jövőben a precíziós mezőgazdaságban helyet kap majd a „hangkezelés”, de ehhez még sok kutatásra lesz szükség.

Tudomány vagy legenda?

Bár a bizonyítékok egyre szaporodnak, a zene növényekre gyakorolt hatása még nem tekinthető bizonyított agrárgyakorlatnak. Egy biztos: a növények érzékenyek a környezetük rezgéseire, és ezek a finom ingerek – ha megfelelően alkalmazzuk őket – akár a növényélettan új, fenntartható irányait is kijelölhetik. Addig is: ha valaki zenél a növényeinek, nem árt vele – de a gitárt még ne tegyük a trágyaszóró mellé!

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fák nem felejtenek: miért baj a téli sózás?

A téli sózás súlyosan károsítja a városi fákat. Mutatjuk a korszerű, környezetbarát megoldásokat, amelyek a közlekedést is biztonságosabbá teszik.

Meglepő vendégek: rejtett téli világ a madáretetők körül

2025. december 14. 07:10

A megfelelő etetéssel akár olyan madárvendégeket is megfigyelhetünk télvíz idején, amelyekkel máskor alig találkoznánk.

Mit esznek télen a madarak? Meglepő a válasz!

2025. december 12. 07:10

A madáretetés öröm és felelősség: sok fajnak mást kell adnunk, mint gondolnánk. Íme a legfontosabb tudnivalók télre.

Csőtörés a kertben? Egyetlen mozdulaton múlik, hogy ne legyen katasztrófa

2025. december 5. 07:10

Néhány perces munka, mégis százezres károktól óvhatja meg a házat: így kerülhető el a fagy miatti csőrepedés.

Kutatások szerint 2050-ig 80%-kal csökkenthető a műtrágyákból származó szén-dioxid-kibocsátás

2023. április 21. 11:44

A kutatók kiszámították a műtrágyák teljes életciklusának szén-dioxid-kibocsátását, amelyek a teljes üvegházhatást okozó gázkibocsátás mintegy öt százalékáért felelősek.

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Lassabb érés - jobb bor

2021. július 5. 07:36

A bogyóérés sebességének minőségre gyakorolt hatásával kapcsolatos kérdések hívták életre azt a kutatást, amely során a szakemberek Cabernet Sauvignon ültetvényekben hajtottak végre az éréslassításra vonatkozó kísérleteket.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.