Figyelmébe ajánljuk

Mit „hallanak” a növények? Meglepő kutatások

Agrofórum Online

A növények és a zene kapcsolata évtizedek óta izgatja az emberek fantáziáját. Már nagyanyáink is azt tanácsolták: beszéljünk a virágainkhoz, mert attól szebbek lesznek.

Az utóbbi években azonban a tudomány is felfedezte ezt a területet. Ma már egyre több kutatás vizsgálja, valóban reagálnak-e a növények a hangokra, rezgésekre, vagy ez csupán romantikus legenda. Mi most agrárszemmel nézzük végig, mi áll a háttérben – és mi az, ami még bizonyításra vár.

Hallanak-e a növények?

A növényeknek nincsenek füleik, idegrendszerük vagy agyuk, mégis egyre több adat utal arra, hogy bizonyos hangfrekvenciákra reagálni tudnak. A jelenséget fonotropizmusnak nevezik, ami a hangrezgésekre adott növényi válaszokat írja le.

Egy spanyol kutatás például kimutatta, hogy a gyökerek képesek a vízcsobogás hangját felismerni, és a hangforrás irányába növekedni – anélkül, hogy ténylegesen víz lenne jelen. Ebből arra következtethetünk, hogy a rezgésinformációkat a növények valamilyen módon érzékelik, és döntéseiket (például a növekedés irányát) ezek alapján is befolyásolják.

Mit mutatnak a kísérletek?

A legkorábbi, sokat idézett vizsgálatokat az 1960-as években végezték Indiában. Egyik kísérletben például a balsamin növényeket naponta klasszikus zenével „kezelték”, és az így nevelt növények akár 20%-kal magasabbra nőttek, mint a csendben nevelt kontrollnövények. Más, újabb kísérletek is találtak hasonló tendenciát, például búza és rizs esetében, ahol a hangrezgések gyorsították a csírázást, vagy növelték a fotoszintézis hatékonyságát.

Ugyanakkor a tudományos közösség egyelőre óvatos. Több kutató szerint a pozitív eredmények gyakran kis mintaszámon alapulnak, a kísérletek nem ismételhetők pontosan, vagy nem elég szigorúan kontrolláltak. A „Scientific American” szerint ezért a zene és a növények közötti kapcsolat „ígéretes, de még bizonytalan terület”.

Hogyan hathat a zene a növényre?

A zene – valójában a hangrezgés – fizikai hatásokat válthat ki a növényi sejtekben. A sejtmembránon keresztül változhat az ionáramlás, aktiválódhatnak a kalcium-jelátviteli utak, vagy épp fokozódhat a növekedési hormonok termelése.

Érdekes módon a „szép”, harmonikus hangok (például klasszikus zene) gyakrabban idéztek elő pozitív változást, míg az erős zaj vagy disszonáns frekvenciák inkább stresszt okoztak a növényeknek. Vagyis nem mindegy, mit „hallgat” a növény.

Zene a mezőgazdaságban – jövő vagy zsákutca?

A hangalapú növénykezelés ma már nem csupán laboratóriumi érdekesség. Ázsiában és Európában is folytak olyan kísérletek, amelyek azt vizsgálták, hogy a hangrezgések hogyan befolyásolják a növények élettani folyamatait. Egy 2022-es áttekintés szerint a hangkezelés – megfelelő frekvenciákon alkalmazva – képes lehet a fotoszintézishez kapcsolódó gének aktiválására, valamint a stresszválasz-útvonalak (például a szalicilsav- és jasmonát-jelátvitel) erősítésére.

Egy másik, a Frontiers in Plant Science folyóiratban megjelent tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy bizonyos hangfrekvenciák képesek lehetnek enyhíteni a növények vízhiányos stresszét, illetve javítani a tápanyag-felvétel hatékonyságát.

A gyakorlati alkalmazás azonban még gyerekcipőben jár. Nagyüzemi szinten pontosan kellene tudni, milyen frekvencia, milyen intenzitás és mennyi ideig hat a növényre. Emellett a költségek és az energiafelhasználás is fontos tényező. Nem zárható ki, hogy a jövőben a precíziós mezőgazdaságban helyet kap majd a „hangkezelés”, de ehhez még sok kutatásra lesz szükség.

Tudomány vagy legenda?

Bár a bizonyítékok egyre szaporodnak, a zene növényekre gyakorolt hatása még nem tekinthető bizonyított agrárgyakorlatnak. Egy biztos: a növények érzékenyek a környezetük rezgéseire, és ezek a finom ingerek – ha megfelelően alkalmazzuk őket – akár a növényélettan új, fenntartható irányait is kijelölhetik. Addig is: ha valaki zenél a növényeinek, nem árt vele – de a gitárt még ne tegyük a trágyaszóró mellé!

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erdőirtásmentes termékek: minden, amit az EUDR-ről tudni érdemes

2025. november 5. 05:40

Az EUDR fogalmi meghatározása szerint erdőirtásmentes egy áru vagy termék, ha annak előállítása során nem okoztak erdőirtást vagy erdőpusztulást.

Télen is ápolt sírhely – Így válasszunk növényeket!

2025. október 24. 11:10

A hideg hónapokban is lehet szép, rendezett a sírhely – mutatjuk, milyen növények bírják a fagyot és igényelnek kevés gondozást.

Őszi madáretetés – mit tegyünk ki és mit ne?

2025. október 16. 08:10

Ősszel is hasznos a madáretetés, de nem mindegy, mikor és mivel segítjük tollas vendégeinket – nehogy többet ártsunk, mint használjunk.

Kihagyhatatlan könyvújdonság a szántóföldi termesztőknek

2025. október 9. 08:40

A mindennapos termesztési gyakorlat számára hasznos kiadványt jelentetett meg az Agrofórum Kiadó Kft.

Újfajta takarmánnyal spanyol típusú sonkát állítana elő a tiszafüredi cég

2022. július 12. 14:13

Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.

Agrárdigitalizációs eszközöket biztosít a MATE a Közép-Duna Menti Kiemelt Térségben

2022. szeptember 17. 07:32

A Közép-Duna Menti Kiemelt Térség kiváló adottságokkal és fejlesztési lehetőségekkel rendelkezik.

A globális felmelegedés egyre több extrém zivatart hozhat

2021. április 3. 12:13

Egyes régiókban a hőmérséklet-emelkedés jobban befolyásolja a rövid ideig tartó, erős esőzések szélsőségeit, mint a légköri nedvesség növekedése önmagában.

Európa új kutatási irányokat keres a tej és tejtermékek minőségének javítására

2018. június 6. 14:20

Idd csak meg a tejet! Erre a mondatra mindannyian emlékszünk a gyerekkorunkból. A tej és a különféle tejtermékek egész életünkben, egészen idős korunkig fontos fehérje- és kalciumforrást jelentenek.