Gépészet
Gépészet

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

Gumihevederes eszközhordozó a szélsőséges helyzetekre is

Agrofórum Online

A francia HUBERTRACK HHT-100 típusjelzésű, új, innovatív gumihevederes eszközhordozó rendkívül hasznos lehet a mezőgazdasági termelők számára. Az ügyes gép nehéz terepviszonyok és szélsőséges időjárási körülmények mellett is mozgásképes.

A két Huber fivér által 1989-ben alapított francia HUBERTRACK ipari vállalat kezdetben, fémmegmunkálással, csőhajlítással, csőszereléssel, kazánházak létrehozásával foglalkozott. A dinamikusan fejlődő vállalat ma innovatív megoldást kínál a gumihevederes lánctalpas szállítójárművek gyártása területén is. Az elmúlt években kifejlesztett kompakt, innovatív, gumihevederes HHT-100 típusjelű mezőgazdasági eszközhordozót tavaly mutatták be a párizsi SIMA kiállításon.

HHT-100 eszközhordozó kialakítása

A HUBERTRACK HHT-100 gumihevederes eszközhordozó olyan új megoldásokkal rendelkezik, aminek köszönhetően nem hasonlít a piacon ma megvásárolható egyik mezőgazdasági gumihevederes szállítójárműhöz sem.

A frontfülkés eszközhordozón a kabin mögött helyezkedik el a dízelmotor és a hidraulikus erőátvitel szivattyúja, amelyet a raktér követ. A raktér padlólemezére szerelt H-POL elnevezésű függesztő kerettel sokféle eszköz rögzíthető: például műtrágyaszóró, permetező. A hagyományos első és hátsó hárompont emelő berendezés – amihez hidrosztatikus meghajtású TLT is tartozik – opcióként rendelhető. A szervizelés megkönnyítése érdekében a vezetőkabin előre, a padlólemezre szerelt eszköz hátra billenthető.

A hidraulikus motorral hajtott gumihevederes futómű kialakítása egyszerű, a hajtó- és a feszítőkerekeken kívül két futókerékkel, illetve egy felső támasztógörgővel rendelkezik. A HHT-100 gumihevederes eszközhordozó haladási sebessége előre-hátra 0-22 km/h között fokozatmentesen szabályozható a hidrosztatikus erőátviteli berendezés vezérlésével. Az eszközhordozó fejlett elektronikus vezérlő-, szabályozó berendezése segíti a vezető kényelmes és biztonságos munkáját.

A HHT-100 gumihevederes eszközhordozó a mocsaras, nehéz terepviszonyok esetén és szélsőséges időjárási viszonyok mellett is mozgásképes. Ez az eszközhordozó több ágazatban is használható, például a mezőgazdaságban, a kertészetben, az erdőgazdaságban, kommunális területeken, út- és parkfenntartásban, a nehéz terepi szállításban.

HHT-100 eszközhordozó dízelmotorja

A HHT-100 eszközhordozó Deutz TCD 3.6 L4 típusjelzésű dízelmotorral rendelkezik, ami 3,6 liter lökettérfogatú, 4 hengeres, soros, folyadékhűtésű, turbófeltöltős és levegő-levegő visszahűtésű (4. kép). Ez a motor maximálisan 100 kW teljesítményre képes, de a HHT-100 eszközhordozóba 74,4 kW (100 LE) 2300 1/min fordulatszám értékre van beszabályozva.

A Deutz Common Rail (DCR) hajtóanyag befecskendező-rendszerrel, valamint az új fejlesztésű elektronikus motorszabályozással (EMR4) rendelkező motor jellegzetes fajlagos gázolajfogyasztása 214 g/kWh értékű. A motor kipufogógáz utókezelő rendszere hűtött kipufogógáz visszavezetéssel (ceEGR), dízeloxidációs katalizátorral (DOC) és szelektív katalitikus redukciós (SCR) rendszerrel rendelkezik, amellyel a Stage IV, illetve a Tier 4 környezetvédelmi előírást teljesíti.

A HHT-100 eszközhordozó H-POL munkagép-felfogató szerkezete

A francia tervezők H-POL elnevezésű munkagép-felfogató szerkezetet terveztek a HHT-100 eszközhordozóhoz. Az újszerű szerkezet segítségével a vezető kisegítő emelőberendezés nélkül saját maga fel és le tudja rakni például a permetezőgépet. A vezetőfülke mögé, a raktér padlólemezére szerelt H-POL szerkezettel hidraulikusan le és fel emelhető, valamint előre és hátra mozgatható a szabványos hárompont csatlakozású munkagép.

A H-POL munkagépfelfogató szerkezet hidrosztatikus meghajtású TLT-csonkkal is rendelkezik.

HHT-100 eszközhordozó vezetőfülkéje

A formatervezett, kényelmes vezetőfülkéből körkörös a kilátás. Az alapkivitelben légkondicionált kabin opcióként kérhető szénszűrős levegőszűrővel és túlnyomásos kialakítással is. A vezetőfülke silentblokkokon keresztül kapcsolódik a vázhoz. A vezetőülés légrugós és állítható lengéscsillapítású.

Az eszközhordozó hidraulikus kormányzása kormánykerék segítségével vezérelhető. A haladás iránya és a haladási sebesség egy multifunkciós joystik segítségével változtatható. A kabinban három darab 12 voltos, 3 pólusú csatlakozóaljzat áll rendelkezésre az elektromos kiszolgálást igénylő eszközök működtetéséhez.

HHT-100 eszközhordozó műszaki adatai

Az eszközhordozó száraz tömege 6700 kg, a gép maximális tömege 10 200 kg lehet. A gép hossza 3616 mm, szélessége 2250 mm (a gumihevederek szélén), a legnagyobb magassága 2750 mm. A raktér hosszúsága 1435 mm, szélessége maximum 2250 mm. A gumihevederek felfekvési hosszúsága 2470 mm, egy-egy gumiheveder szélessége 550 mm, a talajjal érintkező két gumiheveder felülete 27 170 cm2.

Az alkalmazott dízelmotor Deutz TCD 3.6 L4 típusjelzésű és 74,4 kW (100 LE) teljesítményű. A gázolaj tank térfogata 100 liter. A hidrosztatikus erőátviteli berendezés POCLAIN & BONDIOLI gyártmányú.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Három az egyben: permetezés, műtrágyaszórás és vetés egyetlen eszközzel

Az Imperador 3.0 egy olyan önjáró gép, amely permetezőkerettel, változtatható szóróegységgel és pneumatikus vetőegységgel is rendelkezik.

2018. július 13. 11:33

Használtan is jó választás! - Hardi permetezőgépek az Agroázistól

Az Agroázis szakemberei az eladott használt gépet az újakhoz hasonlóan beüzemelik, a gépkezelőt pedig megfelelő oktatásban részesítik.

2018. február 26. 08:07

MTZ, John Deere kombájn, Kverneland eke - Rengeteg mezőgazdasági gépet árverez a NAV

Belarus MTZ traktor, John Deere kombájn, Kverneland eke és kultivátor, fűkasza, rendsodró, pótkocsi, vetőgép, tárcsa, és egyéb munkagépek kalapács alatt.

2018. március 3. 07:43

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

2019. január 13. 08:59