Gépészet
Gépészet

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál – VIDEÓK

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál – VIDEÓK

Agrofórum Online

Az Arbos olasz gépgyártó története 1896-ra nyúlik vissza, ám a munkálatok majdnem 30 évig szüneteltek, mígnem a Lovol Europe Engineering Srl. felélesztette a nagy hagyományokkal rendelkező márkát, és 2015-től új termékekkel jelentkeztek a piacon. Magyarországon az Arbos gépeket a DM-Ker Kft. forgalmazza, a vállalat pedig néhány hete egy ARBOS 5130 Advanced traktort, egy ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgépet és egy ARBOS MMX Elektro műtrágyaszórót értékesített az adonyi székhelyű Ménesmajor Manufaktúra Kft. számára.

A gazdaságban még tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, a tesztek pedig annyira jól sikerültek, hogy az idei szezonban már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást. Az Agrofórum a helyszínen tekintette meg a három új gépet, a munkák során pedig Veréb Attila, DM-Ker Kft. területi képviselője mutatta be a termékeket, Kirinovics Pétert, a Ménesmajor Manufaktúra Kft. ügyvezető-tulajdonosát pedig az első tapasztalatokról kérdeztük legfrissebb videóinkban.

5 év garancia, díjnyertes dízelmotor

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS 5130 Advanced traktor 136 lóerő teljesítményű. Powershift váltóval és elektrohidraulikus hátsó emelőművel érhető el. Egy amerikai, Kohler típusú motorral szerelték, ami tavaly elnyerte az év dízelmotorja címet. A hátsó emelőmű terhelhetősége 4600 kilogramm. Ezen a típuson felül még elérhető egy 5130 Global kivitel is, ami mechanikus váltóval és mechanikus hátsó emelőművel szerelt.

Kirinovics Péter: Tavaly volt nálunk egy próbagép, és az akkor összegyűjtött tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy vásárolunk egy ARBOS 5130 Advanced traktort. Amit mindenképpen ki lehet emelni, az az 5 éves garancia, és a kiváló ár-érték arány. Ez a gép nagyon kedvező árszínvonalat képvisel.

Precíziós vetőgép alacsony üzemanyag-fogyasztással

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgép előnye, hogy nagyon kompakt, és az erőgéphez képest kicsi a túlnyúlása. Ezeknek köszönhetően az eszköz kisebb teljesítményű traktorral is vontatható, így a munka kevesebb üzemanyag-felhasználást eredményez, illetve a talaj tömörödése is csökkenthető. A gépre jellemző MS rendszer azt jelenti, hogy a vetőtárcsát nemcsak a vetőtengelyre, hanem egy tartótárcsára is szerelték. Ezzel kiküszöbölhető az esetleges deformáció, aminek köszönhetően megtartható a folyamatos és egyenletes vákuum. Ez pedig a precíziós gazdálkodást nagymértékben elősegíti.

Kirinovics Péter: A vetőgép egyik előnye, hogy robusztus, illetve precíz magadagolást tesz lehetővé. Műtrágya- és mikrogranulátum-szóró adapterrel is felszerelhető, ehhez képest pedig a piacon kapható egyéb vetőgépekhez képest valamivel kedvezőbb árfekvésű. Ezért esett a választásunk az ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgépre.

Mérleges műtrágyaszóró automata funkcióval

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MMX Elektro műtrágyaszóró 3600 kilogramm kapacitással rendelkezik,18 és 36 méter közötti szórástávolságot érhetünk el vele. Mérleggel szerelt, így előre meghatározhatjuk a műtrágya mennyiségét a megadott szórásszélességhez. Az automata funkcióval a gép sebességarányosan annyi tápanyagot juttat ki, amennyit a monitorban előre betápláltunk.

Kirinovics Péter: Eddig egy sima mechanikus műtrágyaszóróval dolgoztunk, amivel a sebességarányos, helyspecifikus kijuttatás nem működött. Ez ugyanakkor már egy mérleges, teljesen automata gép, amivel precízen juttathatjuk ki a tápanyagot. Első sorban az egyenletesség miatt választottuk az ARBOS MMX Elektro műtrágyaszórót.

A Pöttinger Novacat A10 Cross Flow fűkasza Párizsban megkapta a „Machine of the year 2019“ elismerést

2019. június 24. 11:03

Az elismerést az új technológiával érdemelte ki, amely közvetlenül a vágószerkezet mögött képes a rend egyesítésre.

Fendt Momentum - az okos vetőgép

2019. június 17. 10:50

A Fendt gyártmány-portfóliója kiegészült a Momentum vetőgéppel, amely jelenleg még csak Braziliában kapható.

LAFORGE DynaTrac univerzális munkagép kapcsoló berendezés

2019. június 11. 12:47

A DynaTrac interfész a traktor hátsó függesztőművén helyezkedik el, és GPS vagy kamera által szabályozva mozog keresztirányban biztosítva azt, hogy munkagép 2,5 cm pontossággal kövesse a traktort.

Látogatás Johann Sebastian Bach és a Sack eke városában

2019. június 4. 15:47

Az Amazonen-Werke Kft. meghívására egy ötvenfős társaság (kereskedők, gazdálkodók) tett látogatást az Amazone-BBG lipcsei gyárában.

Giugiaro design és német minőség, kell ennél több?

2018. október 2. 10:36

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha kijelentem, a mezőgazdasági technológiák fejlődése már régóta túlmutat a személyautókon.

Solis traktorok 20-tól 90 lóerőig

2018. június 20. 17:32

A 90 LE-s Solis common rail befecskendező rendszerrel, 12/12-es mechanikus váltóval, két pár hidraulikacsatlakozóval, valamint egy és kétkörös légfékkel, tágas, klímával szerelt kabinnal kapható.

Gépészet Videó

New Holland T6 Dynamic Command traktorok

2018. május 30. 08:44

A New Holland legújabb fejlesztésű csoport PowerShift váltójával szerelt T6 Dynamic Command erőgépének tervezésekor és megalkotásakor alapvető cél volt, hogy a rendelkezésre álló sebességcsoportok a különféle nehezebb és könnyebb szántóföldi feladatok során vagy közúti szállítás esetében egyaránt a legideálisabb átfedést biztosítsák.

Robot traktorok - A keleti válasz

2019. február 17. 10:03

Az autonóm, vezető nélküli traktor lesz a következő „nagy dobás” az indiai mezőgazdaságban. Az új traktorok, az önvezető autókhoz hasonlóan saját magukat irányítják/kormányozzák a GPS alapú technológia alkalmazásával.