Gépészet
Gépészet

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál – VIDEÓK

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál – VIDEÓK

Agrofórum Online

Az Arbos olasz gépgyártó története 1896-ra nyúlik vissza, ám a munkálatok majdnem 30 évig szüneteltek, mígnem a Lovol Europe Engineering Srl. felélesztette a nagy hagyományokkal rendelkező márkát, és 2015-től új termékekkel jelentkeztek a piacon. Magyarországon az Arbos gépeket a DM-Ker Kft. forgalmazza, a vállalat pedig néhány hete egy ARBOS 5130 Advanced traktort, egy ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgépet és egy ARBOS MMX Elektro műtrágyaszórót értékesített az adonyi székhelyű Ménesmajor Manufaktúra Kft. számára.

A gazdaságban még tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, a tesztek pedig annyira jól sikerültek, hogy az idei szezonban már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást. Az Agrofórum a helyszínen tekintette meg a három új gépet, a munkák során pedig Veréb Attila, DM-Ker Kft. területi képviselője mutatta be a termékeket, Kirinovics Pétert, a Ménesmajor Manufaktúra Kft. ügyvezető-tulajdonosát pedig az első tapasztalatokról kérdeztük legfrissebb videóinkban.

5 év garancia, díjnyertes dízelmotor

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS 5130 Advanced traktor 136 lóerő teljesítményű. Powershift váltóval és elektrohidraulikus hátsó emelőművel érhető el. Egy amerikai, Kohler típusú motorral szerelték, ami tavaly elnyerte az év dízelmotorja címet. A hátsó emelőmű terhelhetősége 4600 kilogramm. Ezen a típuson felül még elérhető egy 5130 Global kivitel is, ami mechanikus váltóval és mechanikus hátsó emelőművel szerelt.

Kirinovics Péter: Tavaly volt nálunk egy próbagép, és az akkor összegyűjtött tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy vásárolunk egy ARBOS 5130 Advanced traktort. Amit mindenképpen ki lehet emelni, az az 5 éves garancia, és a kiváló ár-érték arány. Ez a gép nagyon kedvező árszínvonalat képvisel.

Precíziós vetőgép alacsony üzemanyag-fogyasztással

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgép előnye, hogy nagyon kompakt, és az erőgéphez képest kicsi a túlnyúlása. Ezeknek köszönhetően az eszköz kisebb teljesítményű traktorral is vontatható, így a munka kevesebb üzemanyag-felhasználást eredményez, illetve a talaj tömörödése is csökkenthető. A gépre jellemző MS rendszer azt jelenti, hogy a vetőtárcsát nemcsak a vetőtengelyre, hanem egy tartótárcsára is szerelték. Ezzel kiküszöbölhető az esetleges deformáció, aminek köszönhetően megtartható a folyamatos és egyenletes vákuum. Ez pedig a precíziós gazdálkodást nagymértékben elősegíti.

Kirinovics Péter: A vetőgép egyik előnye, hogy robusztus, illetve precíz magadagolást tesz lehetővé. Műtrágya- és mikrogranulátum-szóró adapterrel is felszerelhető, ehhez képest pedig a piacon kapható egyéb vetőgépekhez képest valamivel kedvezőbb árfekvésű. Ezért esett a választásunk az ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgépre.

Mérleges műtrágyaszóró automata funkcióval

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MMX Elektro műtrágyaszóró 3600 kilogramm kapacitással rendelkezik,18 és 36 méter közötti szórástávolságot érhetünk el vele. Mérleggel szerelt, így előre meghatározhatjuk a műtrágya mennyiségét a megadott szórásszélességhez. Az automata funkcióval a gép sebességarányosan annyi tápanyagot juttat ki, amennyit a monitorban előre betápláltunk.

Kirinovics Péter: Eddig egy sima mechanikus műtrágyaszóróval dolgoztunk, amivel a sebességarányos, helyspecifikus kijuttatás nem működött. Ez ugyanakkor már egy mérleges, teljesen automata gép, amivel precízen juttathatjuk ki a tápanyagot. Első sorban az egyenletesség miatt választottuk az ARBOS MMX Elektro műtrágyaszórót.

Személyre szabható traktor – intuitív kezelőfelületek, kiterjedt kommunikációs képesség, felhőalapú megoldások (1.)

2019. augusztus 22. 06:38

Szerte a világon a gazdálkodók előtt álló egyik legnagyobb kihívás az új technológiai megoldások követése, használatának elsajátítása – hangzott el a CASE IH által szervezett sajtóeseményen, az Egyesült Államokban.

Talajművelő gépek a gazdák véleményére támaszkodva - Lemken és Farmet újdonságok az Andest Gépshow-n

2019. augusztus 21. 07:33

Augusztus 2-án Farmet és Lemken talajművelő eszközök lepték el a Fejér megyei Lajoskomárom határát, ahol az Andest-2005 Bt. tartotta meg immáron hagyományos, nagyszabású szántóföldi gépbemutatóját.

Gépészet Képgaléria Videó

A Kuhn Group fejlesztési tervei

2019. augusztus 19. 18:11

Thierry Krier elnök és CEO (Kuhn Group) a Saverne-ben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet a 2013-tól tartó nehéz idők várható változására.

Mosolyogni fogsz - Ford Ranger Raptor teszt

2019. augusztus 15. 13:10

Egy pickup a gazdálkodó egyik leghűségesebb társa lehet. Több, mint munkaeszköz, afféle iroda is, hiszen rengeteg időt tölt benne. Pénzt is keres vele, ugyanis ezzel járja a határt, ellenőrzi az állományokat, ezzel visz olykor vetőmagot, műtrágyát, ebédet a kombájnosnak. És hogy mindezt jókedvűen tegye, arról képes gondoskodni a Ford Ranger Raptor.

Gépészet Képgaléria

Kombájn, traktor, rakodógép, permetezőgép, fejőrobot - Ezekkel vár az Axiál az AgrárgépShow-n!

2019. január 13. 08:59

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját.

A traktorok színes világa

2019. május 6. 12:33

Az idők során a traktorgyártó cégek gyártmányaik számára kiválasztottak egy-egy jellegzetes színt és igyekeztek azt közismertté tenni.

Továbbra is mélyrepülésben a traktorpiac

2018. augusztus 7. 08:09

Az év első hét hónapjában 1825 traktort helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 16 százalékos visszaesés 2017 hasonló időszakához képest.

Önjáró fűkasza és gyomirtó gép az 50 legjobb mezőgazdasági gépinnováció között

2018. március 5. 10:46

Permetezőgép, traktorok, salátabetakarító- és gyomirtó gép, öntözőrendszer, sőt, üvegházakba fejlesztett fotoperiodikus lámpa is a díjazott innovációk között.