Gyümölcs
Fizetett tartalom
Gyümölcs
Fizetett tartalom

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

Agrofórum Online

A Malagrow Kft. sok éve meghatározó szereplő a kertészeti kultúrák területén, ezért Deme Jánost, a cég gyümölcstermesztési szakmai vezetőjét kérdezem az elmúlt évek során felhalmozódott tapasztalatairól.

Mióta dolgozol a Malagrow-nál?

Jelenleg 15. éve tevékenykedem szaktanácsadóként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A szakmai alapokat a céget megelőzően a családi gazdaságban és az Újfehértói Kutató Intézetben eltöltött évek alatt szereztem meg. A kezdetek idején azt tapasztaltam, hogy a gyümölcstermesztésben szinte ismeretlen fogalom volt a programszerű, intenzív lombtrágyázás és tápanyag-utánpótlás gyakorlata. Mint az olasz Valagro vállalat kizárólagos magyarországi forgalmazója, elsősorban a világszínvonalú olasz termelők által javasolt komplex technológiákat honosítottuk meg itthon, természetesen a hazai adottságokra, körülményekre szabva. Azóta más gyártók innovatív termékivel is kibővülve széleskörű, szakmai és ami a legfontosabb, eredményes tanácsokkal tudjuk ellátni a gazdálkodókat, legyen az fagyvédelem, talajuntság, termésméret-növelés, színeződés stb.

Bemutatnád a céget?

A Malagrow Kft. 20 évvel ezelőtt alakult Malatinszki György vezetésével Szolnokon. Eleinte fólia és fóliarendszerek forgalmazásával foglalkozott, majd egy olasz cég, a Valagro megkereste őt egy Magyarországon addig teljesen ismeretlen termékkör, a biostimulátorok és speciális lombtrágyák forgalmazásának lehetőségével. Elsőként belépve a magyar piacra nem volt könnyű feladata, de kitartó, szorgos munkával, országos hálózatot kiépítve, vezető szerepet vívott ki a gyümölcs- és a zöldségkultúrák területén. A Valagro termékfejlesztési innovációi és a világban betöltött vezető szerepe komoly és biztos hátteret biztosít számunka. A Malagrow környezetvédelmi elhivatottságát bizonyítja a cég hulladékgazdálkodási üzletága, melyet testvére, Malatinszki Gergely vezet. A két üzletág kooperációjának eredményeként született meg 2018-ban a Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP), melynek keretein belül a cég az üres göngyölegek begyűjtését és megsemmisítését is felvállalta úgy, hogy a programban résztvevő gazdálkodók egyedülálló módon, még vásárlási kedvezményt is kapnak érte.

Biostimulátorozás vagy lombtrágyázás?

Ez jó kérdés! Sokan összetévesztik a két fogalmat, pedig teljesen másról beszélünk. Lombtrágyázáskor tápanyagokat, mikroelemeket juttatunk ki a lombra, míg a biostimulátorozás komplexebb tevékenység. Ez alatt biológiailag aktív hatóanyagok kijuttatásával, a növényi életfolyamatok javításán keresztül a növekedés, a hozamfokozás, a stressz csökkentésének folyamatát értjük a készítmény tápanyag-tartalmától függetlenül.

Akkor a biostimulátorozás = tudatosság?

A kezdetektől fogva az a célunk, hogy tudást adjunk az emberek kezébe. A tudás elvezet a biostimulátorokhoz, de önmagában a biostimulátor használata még nem jelenti a tudást. Attól, hogy valaki biostimulátorokat használ, még nem tájékozottabb, nem fogja érteni azok hatását. Lehet, nem is sejti, hogy közben egy csendes, álcázott és néha megtévesztő biostimulátor-háború kellős közepén ül. Kellő mennyiségű információ és tudás nélkül képtelen lesz összerakni a mozaik darabokat. A mi feladatunk, hogy ráébresszük az embereket a valódi tudással és hatással rendelkező készítmények használatának jelentőségére.

Gyakran halljuk, hogy a biostimulátorok komolytalan, szakmai eredményekkel alá nem támasztott készítmények…

Még a mai napig hallom én is ezeket, az azonban sok mindent elárul, hogy ez a világon az egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági üzletág. Több száz speciális cég mellett a multinacionális növényvédőszer-gyártó cégek is ezen a területen fejlesztenek gőzerővel.  Létjogosultságát szintén bizonyítja, hogy hazánkban egyetemi kereteken belül már önálló témakörként oktatják. Emellett cégünk több ezer elégedett felhasználójának eredményei, kutató intézetek, egyetemek összehasonlító kísérletei (pl. Calbit C, Benefit PZ, MC Cream, Kendal), szakdolgozatai biztos szakmai alapot adnak számunkra.

Kalciumhiány, termésméret-növelés, színeződés, fagyvédelem stb. Úgy tudom, erre mindre van válaszotok?

Minden életfolyamat, minden fenológiai fázis, sőt minden, a termesztés folyamán felmerülő probléma más-más biokémiai folyamatot indukál a növényben. Nem hiszek az „egy termék mindenre jó” kategóriában! Nincs olyan gyógyszer sem például, ami mindenre jó! Egyszerűbb kommunikálni, terméket ajánlani így, de a hatékonyság messze elmarad a célzott termékekhez képest! A Valagro a növények genom-szintű és biokémiai működésének ismeretében igen hatékony, sokrétű és eredményes megoldásokat tud ajánlani a felhasználóknak, legyen szó akár stresszről, tápanyaghiányról, vagy bármilyen egyéb, termesztést érintő kérdésről.

Egyre jobban terjednek az intenzív, jéghálós ültetvények. Itt is szükség van ilyen készítményekre?

Azt gondolnánk, hogy szabályozott körülmények között csökken a speciális készítmények jelentősége. Pont ellenkezőleg! A beruházások magas költsége, az ültetvények étlettartama, a piac fajtaigényének változásai a leggyorsabb megtérülést vonják maguk után. Minél hamarabb, minél több első osztályú, egyöntetű, jól tárolható gyümölcsre van szükség minden évben. Az intenzív alanyok talajuntságra és betegségekre való érzékenysége miatt a Myco’Sol PTC talajkondicionáló alaptrágya telepítésnél és termő korban való használata már általános, valamint az M-Grow, új szulfátos komplex trágyánk, míg csepegtetve a Master öntöző műtrágyák használata egyre több ültetvényben a technológia részét képezi. A növények stresszérzékenységét, tápanyaghiányait szintén a minimálisra kell csökkenteni. Tavaszi vagy nyári stresszekre a Megafol és a Boroplus, a termésméret optimalizálására a Benefit PZ és az MC Cream, NPK lombtrágyázásra a Plantafol, mikroelem- és kalcium-utánpótlásra pedig a Brexil és a Calbit C jól csengő és biztos megoldások a szakmában. Talán keveset beszélünk róla, de a növényvédő szerek kivonásával a meglévő készítmények hatékonyságának megtartásával is foglalkozni kell. A permetvíz kémhatásának csökkentésével (pl. Control DMP) fokozhatjuk a gomba-, a rovar- és a gyomirtó szerek hatékonyságát.

A biotermesztőknek mit tudtok javasolni?

Ahogy fejlődik a termesztés ezen ága, úgy egy komoly cégnek erre is kell legyen megoldása. Az olyan, konvencionális termesztésben már bizonyított készítmények, mint a Boroplus, az MC Cream, a Brexil Combi és a Kendal TE a terméskötődés, a termésméret-növelés, a kondíciófokozás, a mikroelem-utánpótlás és a növényi ellenálló képesség fokozásával biztonságosabbá és versenyképesebbé tehetik a biotermesztést is.

Tavaszkezdet…

Erre szerintem most nagyon nehéz válaszolni. A hosszan tartó meleg, szárazság és a bizonytalan téli, tavaszi időjárás talán meglepetéseket is tartogathat. Mi igyekszünk felkészülni minden körülményre és a tavasznak, piacnak legmegfelelőbb döntést, javaslatot fogjuk meghozni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

2024. május 9. 07:10

A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

2024. május 7. 07:10

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét.

Gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben

2024. május 2. 15:10

A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.

Tegyük a hangsúlyt a fajsúlyra: proaktivitás, új köntösben

2023. április 12. 07:36

Évről évre, egyre szűkülő mozgástérben vagyunk, és be kell látnia annak, aki még nem tette: rá vagyunk kényszerítve a hatékonyságra. Különösen igaz ez a felhasznált inputanyagokra, köztük is a lombtrágyákra, melyekre mindig az alap- és fejtrágyázásra épülő támogatásként, és soha nem azok helyettesítőjeként kell tekintenünk.

Miért sárgulnak a csemegeszőlő alsó levelei?

2022. június 20. 04:38

Áprilisban növényi eredetű trágyával (levágott fű, faág nyesedékek, szőlő metszési anyagok) dúsítottam a szőlőm talaját. A növényi hulladék azonban még csak részlegesen bomlott le. Júniusban a szőlő alsó levelein sárgulást, és levélhullást figyeltem meg. A levelek levélnyél nélkül esnek le a tőkéről. Lehet a pentozán hatás következménye ez a jelenség?

„Ne csak tudd a jót, hanem tedd is”

2022. június 11. 05:36

Az Atfarm a Yara által kifejlesztett digitális eszköz, amellyel idősoros műholdfelvételek alapján nyomon követjük növényállományainak fejlettségi állapotát.

Nitrogén-lombtrágyázás – Vulcan RapidN koncentrátumok

2023. április 19. 11:29

Jobban működik, ha van benne magnézium, foszfor és mikroelem is.