Gyümölcs
Fizetett tartalom
Gyümölcs
Fizetett tartalom

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

15 év tapasztalat a gyümölcstermesztésben

Agrofórum Online

A Malagrow Kft. sok éve meghatározó szereplő a kertészeti kultúrák területén, ezért Deme Jánost, a cég gyümölcstermesztési szakmai vezetőjét kérdezem az elmúlt évek során felhalmozódott tapasztalatairól.

Mióta dolgozol a Malagrow-nál?

Jelenleg 15. éve tevékenykedem szaktanácsadóként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A szakmai alapokat a céget megelőzően a családi gazdaságban és az Újfehértói Kutató Intézetben eltöltött évek alatt szereztem meg. A kezdetek idején azt tapasztaltam, hogy a gyümölcstermesztésben szinte ismeretlen fogalom volt a programszerű, intenzív lombtrágyázás és tápanyag-utánpótlás gyakorlata. Mint az olasz Valagro vállalat kizárólagos magyarországi forgalmazója, elsősorban a világszínvonalú olasz termelők által javasolt komplex technológiákat honosítottuk meg itthon, természetesen a hazai adottságokra, körülményekre szabva. Azóta más gyártók innovatív termékivel is kibővülve széleskörű, szakmai és ami a legfontosabb, eredményes tanácsokkal tudjuk ellátni a gazdálkodókat, legyen az fagyvédelem, talajuntság, termésméret-növelés, színeződés stb.

Bemutatnád a céget?

A Malagrow Kft. 20 évvel ezelőtt alakult Malatinszki György vezetésével Szolnokon. Eleinte fólia és fóliarendszerek forgalmazásával foglalkozott, majd egy olasz cég, a Valagro megkereste őt egy Magyarországon addig teljesen ismeretlen termékkör, a biostimulátorok és speciális lombtrágyák forgalmazásának lehetőségével. Elsőként belépve a magyar piacra nem volt könnyű feladata, de kitartó, szorgos munkával, országos hálózatot kiépítve, vezető szerepet vívott ki a gyümölcs- és a zöldségkultúrák területén. A Valagro termékfejlesztési innovációi és a világban betöltött vezető szerepe komoly és biztos hátteret biztosít számunka. A Malagrow környezetvédelmi elhivatottságát bizonyítja a cég hulladékgazdálkodási üzletága, melyet testvére, Malatinszki Gergely vezet. A két üzletág kooperációjának eredményeként született meg 2018-ban a Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP), melynek keretein belül a cég az üres göngyölegek begyűjtését és megsemmisítését is felvállalta úgy, hogy a programban résztvevő gazdálkodók egyedülálló módon, még vásárlási kedvezményt is kapnak érte.

Biostimulátorozás vagy lombtrágyázás?

Ez jó kérdés! Sokan összetévesztik a két fogalmat, pedig teljesen másról beszélünk. Lombtrágyázáskor tápanyagokat, mikroelemeket juttatunk ki a lombra, míg a biostimulátorozás komplexebb tevékenység. Ez alatt biológiailag aktív hatóanyagok kijuttatásával, a növényi életfolyamatok javításán keresztül a növekedés, a hozamfokozás, a stressz csökkentésének folyamatát értjük a készítmény tápanyag-tartalmától függetlenül.

Akkor a biostimulátorozás = tudatosság?

A kezdetektől fogva az a célunk, hogy tudást adjunk az emberek kezébe. A tudás elvezet a biostimulátorokhoz, de önmagában a biostimulátor használata még nem jelenti a tudást. Attól, hogy valaki biostimulátorokat használ, még nem tájékozottabb, nem fogja érteni azok hatását. Lehet, nem is sejti, hogy közben egy csendes, álcázott és néha megtévesztő biostimulátor-háború kellős közepén ül. Kellő mennyiségű információ és tudás nélkül képtelen lesz összerakni a mozaik darabokat. A mi feladatunk, hogy ráébresszük az embereket a valódi tudással és hatással rendelkező készítmények használatának jelentőségére.

Gyakran halljuk, hogy a biostimulátorok komolytalan, szakmai eredményekkel alá nem támasztott készítmények…

Még a mai napig hallom én is ezeket, az azonban sok mindent elárul, hogy ez a világon az egyik legdinamikusabban fejlődő mezőgazdasági üzletág. Több száz speciális cég mellett a multinacionális növényvédőszer-gyártó cégek is ezen a területen fejlesztenek gőzerővel.  Létjogosultságát szintén bizonyítja, hogy hazánkban egyetemi kereteken belül már önálló témakörként oktatják. Emellett cégünk több ezer elégedett felhasználójának eredményei, kutató intézetek, egyetemek összehasonlító kísérletei (pl. Calbit C, Benefit PZ, MC Cream, Kendal), szakdolgozatai biztos szakmai alapot adnak számunkra.

Kalciumhiány, termésméret-növelés, színeződés, fagyvédelem stb. Úgy tudom, erre mindre van válaszotok?

Minden életfolyamat, minden fenológiai fázis, sőt minden, a termesztés folyamán felmerülő probléma más-más biokémiai folyamatot indukál a növényben. Nem hiszek az „egy termék mindenre jó” kategóriában! Nincs olyan gyógyszer sem például, ami mindenre jó! Egyszerűbb kommunikálni, terméket ajánlani így, de a hatékonyság messze elmarad a célzott termékekhez képest! A Valagro a növények genom-szintű és biokémiai működésének ismeretében igen hatékony, sokrétű és eredményes megoldásokat tud ajánlani a felhasználóknak, legyen szó akár stresszről, tápanyaghiányról, vagy bármilyen egyéb, termesztést érintő kérdésről.

Egyre jobban terjednek az intenzív, jéghálós ültetvények. Itt is szükség van ilyen készítményekre?

Azt gondolnánk, hogy szabályozott körülmények között csökken a speciális készítmények jelentősége. Pont ellenkezőleg! A beruházások magas költsége, az ültetvények étlettartama, a piac fajtaigényének változásai a leggyorsabb megtérülést vonják maguk után. Minél hamarabb, minél több első osztályú, egyöntetű, jól tárolható gyümölcsre van szükség minden évben. Az intenzív alanyok talajuntságra és betegségekre való érzékenysége miatt a Myco’Sol PTC talajkondicionáló alaptrágya telepítésnél és termő korban való használata már általános, valamint az M-Grow, új szulfátos komplex trágyánk, míg csepegtetve a Master öntöző műtrágyák használata egyre több ültetvényben a technológia részét képezi. A növények stresszérzékenységét, tápanyaghiányait szintén a minimálisra kell csökkenteni. Tavaszi vagy nyári stresszekre a Megafol és a Boroplus, a termésméret optimalizálására a Benefit PZ és az MC Cream, NPK lombtrágyázásra a Plantafol, mikroelem- és kalcium-utánpótlásra pedig a Brexil és a Calbit C jól csengő és biztos megoldások a szakmában. Talán keveset beszélünk róla, de a növényvédő szerek kivonásával a meglévő készítmények hatékonyságának megtartásával is foglalkozni kell. A permetvíz kémhatásának csökkentésével (pl. Control DMP) fokozhatjuk a gomba-, a rovar- és a gyomirtó szerek hatékonyságát.

A biotermesztőknek mit tudtok javasolni?

Ahogy fejlődik a termesztés ezen ága, úgy egy komoly cégnek erre is kell legyen megoldása. Az olyan, konvencionális termesztésben már bizonyított készítmények, mint a Boroplus, az MC Cream, a Brexil Combi és a Kendal TE a terméskötődés, a termésméret-növelés, a kondíciófokozás, a mikroelem-utánpótlás és a növényi ellenálló képesség fokozásával biztonságosabbá és versenyképesebbé tehetik a biotermesztést is.

Tavaszkezdet…

Erre szerintem most nagyon nehéz válaszolni. A hosszan tartó meleg, szárazság és a bizonytalan téli, tavaszi időjárás talán meglepetéseket is tartogathat. Mi igyekszünk felkészülni minden körülményre és a tavasznak, piacnak legmegfelelőbb döntést, javaslatot fogjuk meghozni.

Visszatérő probléma: verticilliumos hervadás Magyarországon

2019. október 13. 05:29

Hazánkban a Verticillium dahliae Kleb. gombafaj főként fiatal csonthéjas ültetvényekben okozhat jelentős károkat, jellemzően kajszi, de cseresznye, meggy, szilva és mandula esetében is.

Szedd magad a Dancsi Kertészetben!

2019. június 28. 13:33

Amikor meghatározzák a szedési árat, akkor felmérik egyrészről azt, hogy az adott időszakban, mekkora összegért elérhető a pultokon a szamóca, mekkora az, amiért megéri a fogyasztónak kocsiba ülni és a tűző napon hajladozni.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Spanyolország gyümölcstermesztése – Régiónkénti választék / Szubtrópusi fajok (2/1.)

2019. június 10. 07:36

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

2018. március 13. 16:27

A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése, a tápanyag-antagonizmussal kapcsolatos kérdések, a relatív tápanyaghiány okai, a startertrágyák típusai, jellemzői és hatékonysága.

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan!

2019. február 19. 08:31

A cikk elején egy pár olyan általános dolgot szeretnénk kiemelni, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezeknek a tulajdonságoknak egy része minden lombtrágyáról elmondható, mások elsősorban a Yara termékeire jellemzőek:

CuproTonic: Magas réz- és cinktartalmú lombtrágya

2019. március 7. 09:35

A talajban lévő réz és cink felvételét több tényező is befolyásolja. A réz esetében elsősorban a talaj pH-ja, szerves anyag tartalma cink esetében pedig a kémhatáson túl a talajok mésztartalma és foszforellátottsága az, amely meghatározza a mikroelem felvehetőségét a növények számára.

Gyökérzöldségfélék őszi trágyázása, fejlődési rendellenességei (II.)

2019. október 7. 04:36

A pontatlan tápanyagigény számításból és trágyázásból adódó hiány és túladagolás számos élettani zavarnak, látható és nem látható fiziológiai betegségnek a kiváltója.