Gyümölcs

A kajszi metszése szakszerűen – Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

Agrofórum Online

Kajszi metszése tavasszal még is hogyan, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A kajszi kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

  • A kajszi kompakt váza egy alacsony törzsű, nyitott koronaforma, ami négy vagy öt vázágból és az azokon kialakított gallérágakból áll.
  • A kajszinál nemcsak az egyéves vesszők, hanem a két-három éves gallyak is értékes termőrészek, tehát ezeket hagyjuk meg a fenntartó metszéskor.
  • A metszés alapvetően ritkításból álljon, a visszametszéseket lehetőség szerint kerüljük. El kell dönteni, hogy egy-egy elem szükséges-e vagy sem. Ami marad, azt teljes hosszban meghagyjuk, ami nem, azt pedig tőből eltávolítjuk.
  • A kajszi virágrügyekből képzi a termését.
  • A kajszi metszése már a pirosbimbós állapotban is elvégezhető. Télen a gutaütés veszélye miatt nem célszerű a fát metszeni, de rügyduzzadástól lehet, sőt az sem baj, ha virágzáskor történik az ápolási munka. A metszés tenyészidőszakban bármikor, egészen szeptemberig történhet.
  • A fenntartó metszés tőből történő ritkításból áll, alapvetően nem végzünk visszametszéseket, csak ha nagyon indokolt.
  • A metszéssel föntről lefelé és kívülről befelé haladhatunk. A műveletet a vázágak végén kezdhetjük meg.
  • A vázágak végén kiválasztjuk a vezérvesszőket, amelyek konkurenseit el kell távolítani, majd azon lefelé haladva ritkítást végezni.
  • Azokat az erős elágazásokat, amelyekre nincsen szükség, tőből kell eltávolítani. A nyitott korona belseje felé például nem szabad erős elágazásokat nevelni, maximum egyéves termőrészek vagy kétéves gallyak maradhatnak meg abba az irányba.
  • A vázág végén érdemes termővesszőket és termőgallyakat meghagyni.
  • A gallérágak kiválasztásánál arra kell törekedni, hogy ne zavarják egymást. Ha ránőnek egymásra, akkor érdemes visszavenni a végükből.
  • Ha a vázág többfelé elágazódik, akkor mindegyik elágazás végét ki kell hegyezni, ki kell választani egy vezérvesszőt, és annak konkurenciáit eltávolítani, majd lefelé haladva ritkítani.
  • Ahol keresztben állnak a vesszők, és zavarják egymást, ott el kell távolítani az egyik elemet.
  • Elsősorban a fa felső részén kell erőteljes ritkítást elvégezni, alul óvatosabban metszünk, mert ott érezteti hatását a talajmenti fagy, valamint alul nehezebben újul meg bármi, amit levágunk.

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az őszibarackot? Erről az alábbi videónk szól:

Kíváncsi vagy, hogyan kell megmetszeni az almafát? Erről az alábbi két videónk szól:


Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák ültetése

2025. október 4. 08:10

Közeleg az ültetési szezon. Praktikus, bevált fogásokkal mutatjuk, hogyan alapozd meg a gyümölcsös következő 20-30 évét.

3+1 trükk, amikkel az alma sokáig friss marad

2025. szeptember 30. 11:10

Az alma gyorsan fonnyad, ha rosszul tárolja. Ismerje meg a titkokat, amelyekkel elkerülheti a pazarlást!

Gyümölcsfák metszése ősszel: mikor és hogyan érdemes?

2025. szeptember 23. 05:40

Az őszi metszés kiváló lehetőség a gyümölcsfák megfiatalítására és a következő szezonra való előkészítésére.

Új hűtőház épül Harsányban

2018. november 8. 11:36

A projekt lehetősséget biztosít a helyi és környékbeli gazdák, őstermelők által megtermelt zöldségfélék előkészítésére, tisztítására, osztályozására, csomagolására, tárolására.

Gyümölcs- és zöldségfélék tárolási praktikái

2022. november 9. 09:24

Október-november az az időszak, amikor betakaríthatók a kertben termesztett gyümölcs és zöldségfélék jelentős hányada. A téli tárolás nagyon sok haszonnal jár, hiszen állandóan rendelkezésre áll saját kezünk munkájával megtermelt egészséges élelmiszer. Ahhoz, hogy a tél folyamán is megőrizze jó minőségét, a betárolás előtt és során tegyünk meg mindent, hogy sokáig élvezhessük kétkezi munkánk gyümölcsét.

Súlyos fagykárokat szenvedtek a hazai kajsziültetvények

2023. május 3. 15:12

Április elején mínusz 3 és mínusz 8 °C közötti fagyokat mértek a magyar kajszibarack-ültetvényekben.

Friss, zamatos szamóca – itt az idő, használjuk ki!

2023. május 27. 06:34

Minél érettebb, annál zamatosabb a szamóca. Itt az idei év első igazi hazai gyümölcse!