18℃ 12℃
október 11. Brigitta, Placida, Etel, Gitta
Gyümölcs

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

Agrofórum Online

A házikertben gondozott körtefák termése gyakran örömforrás, ám sok kerttulajdonos tapasztalta már, hogy a szépnek ígérkező gyümölcs belül kemény, érdes, „kavicsos” szerkezetűvé válik.

Ez a kövecsesség, vagy más néven a kősejtek túlzott felszaporodása, komoly minőségi problémát okoz – a kérdés pedig jogosan merül fel: vajon megállítható ez a folyamat, vagy a fa menthetetlen?

Mi is az a kövecsesség?

A kövecsesség a körte gyümölcshúsában található kősejtek túlzott jelenlétét jelenti. Ezek a sejtek normálisan is megtalálhatók minden fajtában, hiszen mechanikai védelmet nyújtanak a növénynek.

Amikor azonban a kősejtek aránya megnő, a gyümölcs elveszíti olvadó állagát, és kemény, darabos, gyakran barnás színű foltok jelennek meg benne. Ez különösen a téli körtefajtákra jellemző – például a Hardenpont téli vajkörte vagy a Téli esperes esetében.

A kövecsesség összetett eredetű probléma

A kősejtek túlzott képződését nem lehet egyetlen okra visszavezetni. Okozhatja vírusfertőzés, időjárási stressz, tápanyaghiány vagy akár talajösszetételi probléma is. Amennyiben a jelenség vírusos eredetű, a tünetek nemcsak a termésen, hanem a leveleken és a hajtásokon is megfigyelhetők. A leveleken apró, sárgászöld foltok, az érközökben mozaikos mintázat alakul ki, a hajtásokon pedig kéregelhalás jelenhet meg.

A termés belsejében először zöldes, később barna, kemény gócok láthatók

A termés belsejében először zöldes, később barna, kemény gócok láthatók, a gyümölcs torzul, és a fa fagyérzékennyé válik. Sajnos a vírusos kövecsesség ellen nem létezik vegyszeres védekezés. Ilyenkor a fa már nem menthető – a további fertőzések elkerülése érdekében a beteg növény eltávolítása és egészséges szaporítóanyag beszerzése az egyetlen megoldás.

Termesztéstechnológiai és fajtaválasztási tényezők

Nem minden kövecsesség ered vírusos fertőzésből. Sok esetben a környezeti stressz és a nem megfelelő tápanyagellátás a ludas. A kisméretű, lassabban fejlődő gyümölcsökben például a kősejtek aránya mindig magasabb, mint a nagy, intenzíven növekvő termésekben.

Éppen ezért célszerű olyan termesztéstechnológiát alkalmazni, amely elősegíti a gyümölcsméret növekedését – például kiegyenlített vízellátással, optimális tápanyagpótlással és rendszeres metszéssel. A talaj kémhatása is kulcsfontosságú: a túlzott mésztartalom növeli a kősejtképződés esélyét, ezért meszes talajokon csak kifejezetten ellenálló fajtákat érdemes telepíteni.

Fajtaspecifikus megoldások

A körtefajták kövecsességre való hajlama jelentősen eltér. Szárazabb, melegebb területeken olyan fajtákat célszerű előnyben részesíteni, amelyek jobban tűrik a vízhiányt, és kevesebb kősejtet tartalmaznak. Jó választás lehet például a Packham’s Triumph, a Williams, a Clapp kedveltje vagy a Bosc kobak.

Megelőzés és gyakorlati tanácsok

A kövecsesség mérséklésének kulcsa tehát a fajtaválasztásban, a talaj megfelelő előkészítésében, valamint a kiegyensúlyozott víz- és tápanyagellátásban rejlik. Fontos továbbá elkerülni minden olyan külső hatást, amely sérüléseket okoz a gyümölcsön – a jégverés, a szélkár, a varasodás vagy a napégés mind növelheti a kősejtképződés mértékét.

Amennyiben a probléma már nagymértékben fennáll, érdemes szakemberrel felméretni, hogy vírusos eredetű-e a tünet. Csak így dönthető el felelősen, hogy a fa megmenthető-e, vagy célszerűbb újratelepíteni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Barna lett a birs? Ez a két fő oka!

2025. október 10. 14:10

A birs kívülről ép, belülről mégis barna? A jelenség mögött tápanyaghiány és gombás fertőzés is állhat – mutatjuk a különbséget!

Mit rontunk el az ültetéskor? – Fák, amik nem maradnak életben

2025. október 10. 07:10

A fiatal gyümölcsfák kiszáradása gyakori probléma az ültetés utáni időszakban. Az okok gyakran egyszerűek – de odafigyeléssel elkerülhetők.

Gyümölcsfák ültetése

2025. október 4. 08:10

Közeleg az ültetési szezon. Praktikus, bevált fogásokkal mutatjuk, hogyan alapozd meg a gyümölcsös következő 20-30 évét.

Mitől alakultak ki kiemelkedő foltok a körtefa levelein?

2023. április 28. 04:36

Tavaly ültetett körtefám levelein kissé kiemelkedő foltokat látok, a levelek összehajolnak. Sajnos a fa méretéhez képest, sok ilyen levél van, nem fog kipusztulni a fa? Mi tehetek? Képet mellékelek.

Milyen körtefajták vannak aminek a gyümölcsei hosszabb ideig is tárolhatóak?

2020. december 19. 08:44

A hosszabb idejű tárolást csak a téli érésű fajták viselik el nagyobb veszteségek nélkül.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Mitől lett foltos a körtefa levele?

2019. szeptember 27. 04:37

Cs. Pál kérdése: Körtefám levelei már intenzíven hullásnak indultak. A leveleken narancssárga nagyobb méretű, és kisebb fehér közepű foltokat is találtam. Mi okozza ezt?