Gyümölcs

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

Agrofórum Online

A házikertben gondozott körtefák termése gyakran örömforrás, ám sok kerttulajdonos tapasztalta már, hogy a szépnek ígérkező gyümölcs belül kemény, érdes, „kavicsos” szerkezetűvé válik.

Ez a kövecsesség, vagy más néven a kősejtek túlzott felszaporodása, komoly minőségi problémát okoz – a kérdés pedig jogosan merül fel: vajon megállítható ez a folyamat, vagy a fa menthetetlen?

Mi is az a kövecsesség?

A kövecsesség a körte gyümölcshúsában található kősejtek túlzott jelenlétét jelenti. Ezek a sejtek normálisan is megtalálhatók minden fajtában, hiszen mechanikai védelmet nyújtanak a növénynek.

Amikor azonban a kősejtek aránya megnő, a gyümölcs elveszíti olvadó állagát, és kemény, darabos, gyakran barnás színű foltok jelennek meg benne. Ez különösen a téli körtefajtákra jellemző – például a Hardenpont téli vajkörte vagy a Téli esperes esetében.

A kövecsesség összetett eredetű probléma

A kősejtek túlzott képződését nem lehet egyetlen okra visszavezetni. Okozhatja vírusfertőzés, időjárási stressz, tápanyaghiány vagy akár talajösszetételi probléma is. Amennyiben a jelenség vírusos eredetű, a tünetek nemcsak a termésen, hanem a leveleken és a hajtásokon is megfigyelhetők. A leveleken apró, sárgászöld foltok, az érközökben mozaikos mintázat alakul ki, a hajtásokon pedig kéregelhalás jelenhet meg.

A termés belsejében először zöldes, később barna, kemény gócok láthatók

A termés belsejében először zöldes, később barna, kemény gócok láthatók, a gyümölcs torzul, és a fa fagyérzékennyé válik. Sajnos a vírusos kövecsesség ellen nem létezik vegyszeres védekezés. Ilyenkor a fa már nem menthető – a további fertőzések elkerülése érdekében a beteg növény eltávolítása és egészséges szaporítóanyag beszerzése az egyetlen megoldás.

Termesztéstechnológiai és fajtaválasztási tényezők

Nem minden kövecsesség ered vírusos fertőzésből. Sok esetben a környezeti stressz és a nem megfelelő tápanyagellátás a ludas. A kisméretű, lassabban fejlődő gyümölcsökben például a kősejtek aránya mindig magasabb, mint a nagy, intenzíven növekvő termésekben.

Éppen ezért célszerű olyan termesztéstechnológiát alkalmazni, amely elősegíti a gyümölcsméret növekedését – például kiegyenlített vízellátással, optimális tápanyagpótlással és rendszeres metszéssel. A talaj kémhatása is kulcsfontosságú: a túlzott mésztartalom növeli a kősejtképződés esélyét, ezért meszes talajokon csak kifejezetten ellenálló fajtákat érdemes telepíteni.

Fajtaspecifikus megoldások

A körtefajták kövecsességre való hajlama jelentősen eltér. Szárazabb, melegebb területeken olyan fajtákat célszerű előnyben részesíteni, amelyek jobban tűrik a vízhiányt, és kevesebb kősejtet tartalmaznak. Jó választás lehet például a Packham’s Triumph, a Williams, a Clapp kedveltje vagy a Bosc kobak.

Megelőzés és gyakorlati tanácsok

A kövecsesség mérséklésének kulcsa tehát a fajtaválasztásban, a talaj megfelelő előkészítésében, valamint a kiegyensúlyozott víz- és tápanyagellátásban rejlik. Fontos továbbá elkerülni minden olyan külső hatást, amely sérüléseket okoz a gyümölcsön – a jégverés, a szélkár, a varasodás vagy a napégés mind növelheti a kősejtképződés mértékét.

Amennyiben a probléma már nagymértékben fennáll, érdemes szakemberrel felméretni, hogy vírusos eredetű-e a tünet. Csak így dönthető el felelősen, hogy a fa megmenthető-e, vagy célszerűbb újratelepíteni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Mik károsíthatják a körtefát?

2020. május 27. 14:37

Körtefáim levelein és kicsi termésein sok furcsa elváltozást látok. Milyen kártevők fordulnak elő a körtén ilyenkor, miről ismerhetem fel azokat?

A moníliás gyümölcsöt tegyük-e komposztálóba?

2024. október 10. 13:10

Az ősz beköszöntével a kései érésű körtén (is) a gyümölcsfertőző monília koncentrikus penészköreit fedezhetjük fel. Milyen készítménnyel védekezhetünk, és betehetjük-e a komposztálóba a beteg gyümölcsöt? Zsigó György növényorvos válaszol.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Megmenthető még a teljesen bebarnult levelű Hardenpont téli vajkörtefa?

2023. július 25. 04:38

Idén tavasszal ültetett Hardenpont téli vajkörtém levelei teljesen bebarnultak. Mi lehet az oka? A levelek nem foltokban rozsdásodtak és azután barnultak, hanem az egész levél teljes felülete kezdett fokozatosan barnulni és elszáradni. Most tavasszal április elején ültettem. Megmetszettem a csúcsát, a törzsben úgy tűnik, van még nedvkeringés. Megmenthető még esetleg? Vagy ki kell ásni és újat ültetni helyette?