Gyümölcs

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

Agrofórum Online

A házikertben gondozott körtefák termése gyakran örömforrás, ám sok kerttulajdonos tapasztalta már, hogy a szépnek ígérkező gyümölcs belül kemény, érdes, „kavicsos” szerkezetűvé válik.

Ez a kövecsesség, vagy más néven a kősejtek túlzott felszaporodása, komoly minőségi problémát okoz – a kérdés pedig jogosan merül fel: vajon megállítható ez a folyamat, vagy a fa menthetetlen?

Mi is az a kövecsesség?

A kövecsesség a körte gyümölcshúsában található kősejtek túlzott jelenlétét jelenti. Ezek a sejtek normálisan is megtalálhatók minden fajtában, hiszen mechanikai védelmet nyújtanak a növénynek.

Amikor azonban a kősejtek aránya megnő, a gyümölcs elveszíti olvadó állagát, és kemény, darabos, gyakran barnás színű foltok jelennek meg benne. Ez különösen a téli körtefajtákra jellemző – például a Hardenpont téli vajkörte vagy a Téli esperes esetében.

A kövecsesség összetett eredetű probléma

A kősejtek túlzott képződését nem lehet egyetlen okra visszavezetni. Okozhatja vírusfertőzés, időjárási stressz, tápanyaghiány vagy akár talajösszetételi probléma is. Amennyiben a jelenség vírusos eredetű, a tünetek nemcsak a termésen, hanem a leveleken és a hajtásokon is megfigyelhetők. A leveleken apró, sárgászöld foltok, az érközökben mozaikos mintázat alakul ki, a hajtásokon pedig kéregelhalás jelenhet meg.

A termés belsejében először zöldes, később barna, kemény gócok láthatók

A termés belsejében először zöldes, később barna, kemény gócok láthatók, a gyümölcs torzul, és a fa fagyérzékennyé válik. Sajnos a vírusos kövecsesség ellen nem létezik vegyszeres védekezés. Ilyenkor a fa már nem menthető – a további fertőzések elkerülése érdekében a beteg növény eltávolítása és egészséges szaporítóanyag beszerzése az egyetlen megoldás.

Termesztéstechnológiai és fajtaválasztási tényezők

Nem minden kövecsesség ered vírusos fertőzésből. Sok esetben a környezeti stressz és a nem megfelelő tápanyagellátás a ludas. A kisméretű, lassabban fejlődő gyümölcsökben például a kősejtek aránya mindig magasabb, mint a nagy, intenzíven növekvő termésekben.

Éppen ezért célszerű olyan termesztéstechnológiát alkalmazni, amely elősegíti a gyümölcsméret növekedését – például kiegyenlített vízellátással, optimális tápanyagpótlással és rendszeres metszéssel. A talaj kémhatása is kulcsfontosságú: a túlzott mésztartalom növeli a kősejtképződés esélyét, ezért meszes talajokon csak kifejezetten ellenálló fajtákat érdemes telepíteni.

Fajtaspecifikus megoldások

A körtefajták kövecsességre való hajlama jelentősen eltér. Szárazabb, melegebb területeken olyan fajtákat célszerű előnyben részesíteni, amelyek jobban tűrik a vízhiányt, és kevesebb kősejtet tartalmaznak. Jó választás lehet például a Packham’s Triumph, a Williams, a Clapp kedveltje vagy a Bosc kobak.

Megelőzés és gyakorlati tanácsok

A kövecsesség mérséklésének kulcsa tehát a fajtaválasztásban, a talaj megfelelő előkészítésében, valamint a kiegyensúlyozott víz- és tápanyagellátásban rejlik. Fontos továbbá elkerülni minden olyan külső hatást, amely sérüléseket okoz a gyümölcsön – a jégverés, a szélkár, a varasodás vagy a napégés mind növelheti a kősejtképződés mértékét.

Amennyiben a probléma már nagymértékben fennáll, érdemes szakemberrel felméretni, hogy vírusos eredetű-e a tünet. Csak így dönthető el felelősen, hogy a fa megmenthető-e, vagy célszerűbb újratelepíteni.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

Mit jelent az, hogy egy gyümölcs utóérő?

2024. július 30. 04:36

Kérem szíves segítségüket, tájékoztatásukat. Mit jelent az, hogy egy gyümölcs utóérő? Mely fajok utóérők és melyek nem?

Az alma legjava: népszerű a magyar cider

2018. szeptember 18. 08:56

Sok ideig úgy tűnt, hogy a cider és a magyar ember közti fagyos viszonyt nem lehet megtörni, amíg aztán a kétezres évek elején óvatos enyhülés kezdődött, majd egyszer csak megtört a jég, és a forró nyarak elképzelhetetlenné váltak nélküle.

Alma, körte, birs: természetes növényvédelmi tippek

2021. április 23. 17:37

Főleg házikertben vannak könnyebb lehetőségek az almatermésűek természetes megvédésére. Az évek során sokféle házi praktikát teszteltünk, nem vált be minden, de amivel sikeresen megoldottuk az azévi növényvédelmet, azt szívesen elmeséljük más kertészeknek, hobbikertészeknek. Ma a lisztharmatra, ervíniára, levéltetvekre és az ormányosbogárra hoztam pár gondolatot.