Gyümölcs

Hogy éri meg diót termelni?

Agrofórum Online

A karácsonyi ünnepkör közeledtével meglendül a lakosság diófogyasztása. De ne szaladjunk előre: az őszi gyümölcstál elengedhetetlen eleme a dió is. A termés aktualitása okán betekintést engedünk hát egy hazai diótermesztő világába, aki tapasztalatainak megosztásával hasznos információkat nyújthat az érdeklődők számára.

Idén is diótermesztési szakmai napot szervezett az Engelhardt Dióbirtok. A dió termesztéstechnológiáját, növényvédelmét érintő témákon túl számos egyéb, a diótermesztés sikerességét meghatározó kérdés megvitatására is sor került.

Aki nem tud két tonna diót termelni hektáronként, az valószínűleg nem lesz képes hosszú távon nyereséges diótermesztésre.

– mondja Engelhardt Ádám, tulajdonos.

A professzionális árutermelés átlagban 3 tonna feletti termésmennyiséget takar. Az intenzív ültetvényekben fitotechnikai szempontból az állomány 5 éves koráig kézzel metszés mellett voksol a szakember, míg öt éves kortól a síkfalmetszést tartja jó megoldásnak – a kis sor és tőtávolságú termőfalra szánt ültetvényekben – a legnagyobb termésátlag eléréséhez.

A dió esetében az öntözés ma már megkerülhetetlen. A földbe ásott csepegtető rendszeres öntözés jó megoldásnak tűnik, legalábbis eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

A dió növényvédelme során az egyetlen engedélyezett felszívódó készítmény jön szóba, ezen kívül réztartalmú növényvédő szerek.

A 2024-es év csapadékos időszakát a gnomónia elleni védekezés határozta meg. A dió xantomonászos betegsége (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) és a barna csúcsi elhalás tünetei is kihívást jelentettek a vegetációban…

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai

2025. december 18. 11:10

A füvesített sorközök számos előnyt kínálnak, de komoly kockázatokat is rejtenek a gyümölcsültetvényekben.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

Vajon megtérülő lesz gyümölcsöt termelni Spanyolországban a 21. század folyamán?

2021. június 28. 07:39

Az adatok azt mutatják, hogy az elkövetkezendő 30 évben az egyes növényfajták gazdasági életképessége veszélybe kerülhet azokban a régiókban, ahol jelenleg magas terméshozam jellemző.

Frisspiaci cseresznye termesztése „kompakt váza” koronán

2019. március 24. 06:18

Hazánkban egyre több termelő kacérkodik a cseresznyetermesztés gondolatával. Vonzó az érésidejéből adódó korai árbevétel, a viszonylagos magas eladási ár, valamint a régmúltra visszanyúló termesztési hagyomány.

Hogyan lett világelső a chilei cseresznye?

2024. március 20. 13:10

A dél-amerikai ország vezető szerepet játszik globálisan a cseresznyetermesztésben. De vajon hogy jutott idáig?

Spanyolország gyümölcstermesztése – Mérséklet égövi fajok (2/2.)

2019. június 17. 07:19

Spanyolországban nagy hagyománya van a gyümölcstermesztésnek. A változatos környezeti körülmények között sokféle gyümölcs található meg az országban a mérsékelt övi fajoktól kezdve a szubtrópusi klímát kedvelőkig.