Gyümölcs

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

Agrofórum Online

A mérsékelt égövi lombhullató fák, így a mi gyümölcsfáink is lombtalan állapotban vészelik át a zord téli időszakot. Ahhoz, hogy a következő tavasszal zavartalanul tudják folytatni élettevékenységüket, nagyon fontos, hogy áttelelő szerveik kellőképpen fagytűrők legyenek, és ne károsodjanak az erőteljes téli lehűlésektől.

Mik a fő szignálok?

A környezeti tényezők közül elsősorban a nappalok rövidülése és a hőmérséklet csökkenése jelzi a fák számára, hogy közeledik a tél és fel kell készülni a nehezebb időkre. A fák szervezetében fokozatosan a növekedést gátló hormonok kerülnek túlsúlyba, ezek közül is a legfontosabb az abszcizinsav.

A hormonális változások beindítják azokat az élettani és biokémiai folyamatokat, amelyek a télre való felkészülést szolgálják. A hajtások növekedése leáll, majd fokozatosan megfásodnak. A levelek tápanyagtartalma a fás részekbe áramlik. A növények a gyökérzetükben és a fás részeikben egyre több tartalék tápanyagot halmoznak föl. Az említett abszcizinsavnak döntő szerepe van aztán a levelek leválásában is.

Élettani változások az áttelelő szervekben

Az áttelelő szervek víztartalma a tél közeledtével lecsökken, és a bennük lévő víz egy része kötött formába kerül, óriásmolekulákhoz, többnyire fehérjékhez kötődik. A szabadon maradt víztartalom, a sejtnedv töménysége egyre nagyobb lesz, leginkább azáltal, hogy cukortartalma megnövekszik. Minél töményebb egy oldat, annál alacsonyabb hőmérsékleten fagy meg.

A fagystressz ellen tehát több fronton is fölveszik a harcot a növényeink. A védekező mechanizmus része az is, hogy amikor a hőmérséklet fagypont alá csökken, a sejtekből elkezd a sejtnedv kiáramlani a sejtközötti járatokba, még inkább csökkentve a sejt víztartalmát és növelve a sejtnedv töménységét.

A változások fokozatosan történnek

Az áttelelő szervek fagyállóságának kialakulása már jóval az őszi lombhullás előtt elkezdődik. Különböző csonthéjas fajok, elsősorban kajszi és őszibarack hazánkban termesztett fajtáinak fagytűrését hosszú idő óta vizsgáljuk mesterséges fagyasztásos módszerrel.

Vizsgálati eredményeink szerint a virágrügyek és a hajtásrügyek szeptember elején már -6; -8 °C-ot is kibírnak, pedig ekkor még nyoma sincs a fagynak az ültetvényekben. Ebben az időszakban a fajták között nincs nagy különbség a fagyállóság mértékében, és egy növényen belül a különböző áttelelő szervek fagyállósága is nagyon hasonló.

Később viszont a genotípus öröklött tulajdonságai és a környezeti tényezők által vezérelve eltérő ütemben halad a különböző fajták áttelelő szerveinek edződési folyamata, és más-más fagyállósági értékeket érnek el.

A tél közepén már fajtánként és évjáratonként nagy különbségek mutathatók ki a fagyállóságban és a különböző áttelelő szervek fagytűrése is különböző. A fás szövetek a legfagytűrőbbek, a hajtásrügyek érzékenyebbek és a virágrügyek bírják a legkevésbé a fagyokat.

Milyen hőmérsékletet viselnek el a virágrügyek?

A virágrügyek, amellett hogy a legfagyérzékenyebbek, abból a szempontból is kitüntetett jelentőségűek, hogy ezek hordozzák a következő évi termést, ha elfagynak, nem lesz mit szüretelni jövőre. Természetesen a hajtásrügyek fagykárosodását is erősen megsínyli a fa, de ezek részben pótlódnak az idősebb fás részek kérge alatt elhelyezkedő rejtett rügyekből, amelyek ritkábban károsodnak.

A virágrügyek kitüntetett szerepével magyarázható, hogy a fagyállósági vizsgálatok során ezekkel foglalkozunk a legrészletesebben és a továbbiakban is elsősorban ezekről lesz szó. A virágrügyek fagyállósága nem állandó, hanem folyamatosan változik.

A genotípus öröklött tulajdonságai meghatározók a fagyállóság kialakulásában, ezért a fajták között a tél közepén már nagy különbség van a virágrügyeik fagytűrése szempontjából. Az öröklött tulajdonságokat azonban a környezeti tényezők erősen befolyásolják, ez okozza a termőhelyek és évjáratok közötti különbségeket. Egy adott termőhelyen a nappalhossz változása évente ugyanolyan, viszont a hőmérséklet változása nem. Az edződési folyamatok eltéréseinek fő okát tehát a hőmérséklet eltérő alakulásában kell keresnünk.

Kajszi és őszibarack genotípusok 30 éve tartó vizsgálata során jól kirajzolódtak a fajták és az évjáratok közötti különbségek. A vizsgálati évek átlagában a fagytűrő kajszifajták virágrügyeinek fagytűrési középértéke, tehát az a hőmérséklet, ami 50%-os fagykárt okoz, – 25 °C körül volt december végén, a fagyérzékenyeké viszont alig érte el a -20 °C-ot. Az őszibarackfajták fagyállósága ehhez nagyon hasonló tartományban alakult.

Az alma, körte, szilva áttelelő szervei fagytűrőbbek ettől, viszont a manduláé fagyérzékenyebbek. A faj, és azon belül a fajta öröklött tulajdonságai tehát alapvetően meghatározzák a téli fagytűrését. A hőmérséklet alakulása azonban ezt nagymértékben befolyásolja.

Évjáratok közötti különbségek

Az áttelelő szervek edződése két ütemben zajlik. Az első ütemben még a valódi komoly fagyok beköszönte előtt elér egy bizonyos szintet. Ezt a folyamatot elsősorban a nappalok rövidülése szabályozza.

Az edződés második szakaszának zavartalan lejátszódásához azonban szükség van a tartósan fagypont alatti hőmérsékletekre. Ha nincs elég hideg, az áttelelő szervek nem tudnak kellőképpen megedződni, nem érik el a genetikailag lehetséges legjobb fagyállóságukat.

A klímaváltozás miatt egyre enyhébbek a telek, így a legutóbbi évjáratokban a korábbiaktól 2-3 °C-kal rosszabb fagyállóságot mutattunk ki a klímakamrás kísérletekkel. Ráadásul a tél második felében az enyhe teleken gyorsabban csökkent a virágrügyek fagyállósága, mint a tartósan hideg teleken.

Gondos fajta- és termőhely választás szükséges!

Vizsgálati eredményeink több tanulsággal is szolgálnak. Az egyik feltétlenül az, hogy egy fajta genetikailag kódolt fagyállóságát csak több éves vizsgálatokkal lehet pontosan meghatározni. A másik, a gyakorlat számára fontos megállapítás, hogy a klímaváltozás hatására egyre enyhébb telek nem biztosítják a virágrügyek megfelelő edzettségét. Emiatt a fagyérzékeny gyümölcsfajok termőhelyének és fajtáinak kiválasztásánál még az eddigieknél is gondosabban kell eljárnunk.

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Készülhetünk a gyakoribb téli árvizekre Magyarországon?

2024. január 6. 07:10

Tetőzik a Duna a fővárosban, de az egész országban közel 1200 km-en van árvízvédelmi készültség az Országos Vízügyi Főigazgatóság közlése szerint. A jelenlegi árvízről nem jelenthetjük ki magabiztosan, hogy teljes egészében az általunk hajtott globális felmelegedéshez kapcsolódik.

Minél több zöldfelületet kell kialakítani a városokban

2023. április 2. 13:26

2021-ben indult a ”Több Zöld Várost Európának” nemzetközi kampány, melynek célja, hogy megnyerje az önkormányzatok képviselőit, várostervezőket, ingatlanfejlesztőket és a zöldfelületek kialakításáért felelős politikusokat, szakembereket minél több városi zöldfelület kialakításához és fenntartásához.

Katasztrófához vezethet, ha tovább csökken a biodiverzitás

2019. május 24. 07:36

A növényi vegetáció produktivitásának csökkenése mellett ami igazán rémisztő, az a beporzásért felelős rovarok számának drasztikus csökkenése. Mellettük a kártevőket pusztító madarak és az óceánok és tengerek táplálékláncának alapját képező halfajok száma is drámai csökkenést mutat.

Kiemelt feladat a klímaváltozás elleni harcban a vizes élőhelyek megőrzése

2023. február 2. 13:07

Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplői; elég csak arra gondolni, hogy az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető víz 75 százalékát adják.