Gyümölcs

Kivi a pergolán – ültetési és metszési praktikák

Agrofórum Online

Engedje, hogy kertje a kivi bőséges ízével és látványával ragyogjon! Fedezze fel a titkos praktikákat az ültetéstől a metszésig, és teremtsen egészséges, termékeny lugast otthonában, ahol minden nap öröm a kertészkedés!

A kivi (Actinidia deliciosa) egy trópusi származású, fás kúszónövény, amely lédús, édes-savanykás gyümölcséről ismert. Magyarországon a termesztése főként a déli és délkeleti régiókban lehetséges, ahol a tél nem túl hideg, és a tavaszi fagyok nem veszélyeztetik a rügyeket. A klímaváltozás miatt egyre több kertész kísérletezik a kivi sikeres nevelésével, különösen hibrid és hidegtűrő fajtákkal. A növény hosszú életű, és megfelelő körülmények között bőséges termést hoz, ami nemcsak ízletes, hanem látványos kerti elemként is értékes.

Egyre több magyar kertész kísérletezik a kivi sikeres nevelésével

Milyen fajták bírják a magyar teleket?

A magyar éghajlati viszonyok között a kivi termesztése izgalmas kihívás lehet, de a megfelelő fajták kiválasztásával Ön biztosíthatja a bőséges termést és a látványos kertet! Válassza az Actinidia arguta, azaz japán kivi fajtákat, melyek a -30 °C-ig terjedő hideget is elviselik, így a magyar teleken is biztonságosan nevelhetők! A kisebb, de ízletes gyümölcsök héja puha és ehető, így a fogyasztásuk egyszerre kényelmes és élvezetes.

Amennyiben a legextrémebb hideget is szeretné átvészelni, az Actinidia kolomikta, vagyis a szuper-hardy kivi ideális választás! Ez a fajta akár -40 °C-ig is ellenáll a fagynak, levelei pedig dekoratív rózsaszín és fehér foltjaikkal különleges látványt nyújtanak a kertben! Bár a gyümölcsök kisebbek, ízük kivételes és tápláló, így érdemes számításba venni.

A hibrid fajták, például a ‘Geneva’ és a ‘Meader’, ötvözik a hidegtűrést a nagyobb gyümölcsök előnyével! Ezek a fajták gyorsan termőre fordulnak, és ellenállnak a téli fagyoknak, így a hagyományos kivi élményét kínálják a hűvösebb magyar régiókban is.

Az ültetés legfontosabb lépései

Az otthoni kiviültetés sikerének kulcsa a megfelelő helyszín kiválasztása! Válasszon napfényes, védett fekvést, ahol a növények legalább napi 6-8 órát élvezhetnek a nap sugarából, így a virágzás és a gyümölcsképződés is optimális lesz! Ültessen tápanyagban gazdag, jól vízelvezető talajba, hiszen a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet, míg a laza, humuszban gazdag föld serkenti a gyökerek fejlődését.

Figyeljen a megfelelő távolságra! A hím és női növényeket legalább 3-4 méterre helyezze egymástól, hogy a virágpor könnyen eljusson a termő növényekhez, biztosítva a bőséges termést! Készítsen stabil támrendszert vagy pergolát, amelyen a hajtások biztonságosan futtathatók, így a növény növekedése rendezett és könnyen karbantartható lesz!

Ásson 50-60 cm mély és hasonló szélességű gödröt, helyezze el a gyökérlabdát, majd óvatosan töltse fel földdel, hogy ne sérüljenek a finom gyökerek! Alapos öntözéssel ültetés után biztosítsa a gyökerek gyors talajhoz való kapcsolódását. A talaj felszínét takaróanyaggal, például mulccsal fedje, így a nedvesség hosszabb ideig megmarad, és a gyomok növekedését is gátolja. Ne feledkezzen meg a rendszeres metszésről sem! Már az első években alakítsa ki a fő hajtásokat, hogy a növény formás és termékeny maradjon!

Gondozás: öntözés, tápanyag és metszés

A növény egészséges fejlődése és bőséges termése érdekében a rendszeres gondozás elengedhetetlen! Ügyeljen a megfelelő öntözésre, különösen a növekedési időszakban és a gyümölcsképződés idején, hiszen a vízhiány csökkenti a termés mennyiségét és minőségét! A talaj nedvességét tartsa egyenletesen, de kerülje a pangó vizet, amely a gyökérrothadást okozhat!

A tápanyag-utánpótlás alapja a kiegyensúlyozott, NPK-tartalmú műtrágya, amely serkenti a hajtások növekedését, a virágzást és a gyümölcsképződést. Tavasszal és nyár elején biztosítson nitrogénben gazdag tápanyagot a hajtások fejlődéséhez, majd a nyár második felében a kálium- és foszfortartalmú készítmények segítik a gyümölcsök ízének és méretének javítását!

A metszés kulcsfontosságú a termőképes növény kialakításához! Minden évben távolítsa el a gyenge, beteg vagy túl sűrű hajtásokat, hogy a fény és a levegő egyenletesen jusson el minden részhez! A fő hajtások alakításával biztosíthatja a növény hosszú távú egészségét és termőképességét. Rendszeresen ellenőrizze a leveleket és a hajtásokat, hogy időben észlelhesse a gombás fertőzéseket vagy levéltetveket! Szükség esetén alkalmazzon megfelelő, környezetbarát növényvédelmi módszereket, hogy megőrizze a gyümölcsök egészségét és ízét.

Ne hagyja figyelmen kívül a támrendszer karbantartását sem. Biztosítsa, hogy a kivi hajtásai mindig biztonságosan legyenek rögzítve, így megelőzheti a törést vagy a túlzott hajtászsúfoltságot! A rendszeres ellenőrzés és finom igazítás hosszú távon is rendezett és termékeny növényeket eredményez.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyorsan romlik a nyári alma? Így tárolja helyesen!

2025. augusztus 16. 14:10

A nyári alma hamar romlik, de néhány egyszerű tárolási módszerrel napokkal meghosszabbíthatja frissességét és élvezeti értékét.

Mikor érett az őszibarack? A tökéletes szüret időpontja

2025. augusztus 14. 11:10

Szín, illat és tapintás alapján könnyen eldöntheti, mikor érett az őszibarack – így lesz igazán zamatos és illatos a termés!

Mire jó a füge levele? Íme a meglepő válaszok

2025. augusztus 12. 14:10

A fügelevél nemcsak árnyékot ad, hanem gyógyító hatású is – mutatjuk, mire használható biztonságosan a mindennapokban!

Miért hívják őszibaracknak, ha nyáron érik?

2025. augusztus 9. 14:10

Kínából indult, nyáron terem, mégis őszi – utánajártunk az őszibarack név eredetének és az érési időszakok sajátosságainak.

Paradicsom helyett mangót termeszteni?

2023. december 15. 16:40

Mindannyiunknak gyorsan át kell állnunk a trópusi gyümölcsök üvegházi termesztésére?

A banán fuzáriumos hervadásának proteomikai vizsgálata

2014. december 8. 16:30

A toxinokat termelő gomba a talajból fertőz, a növény gyökerébe jut be.