Gyümölcs

Mivel permetezzünk érésben lévő gyümölcsöknél?

Agrofórum Online

Az érésben lévő gyümölcsök védelme különös odafigyelést igényel. Ebben az időszakban már nemcsak a növények egészsége a cél, hanem az is, hogy a termést biztonságosan, vegyszermentesen, vagy legalábbis élelmezés-egészségügyileg biztonságos módon takaríthassuk be. A kórokozók és kártevők azonban nyáron is aktívak, így a védekezésről nem szabad lemondani. Lássuk, mivel permetezhetünk ilyenkor, ha felelősségteljesen szeretnénk eljárni!

A legjobb természetesen az, ha nem használunk semmit, de sok esetben a növények egy ilyen aszályos és kimerült időjárásnál hamar elkapnak betegségeket, és a kártevők is megtámadhatják. Szokták mondani, hogy sárkány ellen sárkányfű, de a rovarok ellen is védekezhetünk például kitozánnal, mely a rovarok kitinjének fehérjéje valójában.

Miért kell óvatosan permetezni érés idején?

Az érési időszakban a gyümölcs már közvetlenül emberi fogyasztásra készül, így a permetezéskor felhasznált készítményeknek rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel kell rendelkezniük. A cél, hogy a gyümölcsre kerülő hatóanyag a szüretig lebomoljon, és ne jelentsen veszélyt az egészségre.

DANUBA Garden

Biológiai és természetes készítmények előnyben

Az érés alatti permetezéshez ajánlott a természetes eredetű, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata. Ilyenek például:

  • Narancsolaj-tartalmú szerek: kontakt hatásúak, lemosó hatásuk révén segítenek a levéltetvek, molyok és egyes gombák visszaszorításában.
  • Kálium-szappanok: a rovarok, atkák és levéltetvek ellen használhatók biztonságosan.
  • Neem-olaj: természetes rovarölő, amelynek hatóanyaga az azadirachtin. Több kártevő ellen is hatásos, és nem hagy toxikus maradványokat.
  • Bacillus thuringiensis (Bt): biológiai rovarölő baktérium, amely kifejezetten a lepkehernyók ellen hatékony, de az emberre és a hasznos rovarokra nem ártalmas.
Az érési időszakban csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók
Az érési időszakban csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók

Rézkészítmények és kén – csak óvatosan!

A réz és a kén természetes eredetű hatóanyagként szerepelnek az ökológiai gazdálkodásban is, ám az érési időszakban csak akkor alkalmazhatók, ha a gyártó pontosan megadja a várakozási időt, és azt betartjuk. Fontos tudni, hogy a réz nyomot hagyhat a gyümölcs felületén, ezért jobb, ha inkább megelőző jelleggel, nem közvetlenül érés idején használjuk!

Feromoncsapdák és mechanikai védekezés

Az érési időszakban különösen ajánlottak az alternatív, nem vegyszeres módszerek is:

  • Feromoncsapdák: a gyümölcsmolyok és egyéb lepkék rajzását figyeljük velük, de nagyobb mennyiségben kihelyezve gyéríthetik is a kártevőket.
  • Sárga ragacslapok: levéltetvek, tripszek, molytetvek ellen hasznosak, főként kisebb fákon.
  • Zsákos vagy hálós takarás: különösen a darazsak és a gyümölcslegyek elleni védelemre alkalmas.

Figyelje az előrejelzést és a fertőzési nyomást!

Az érési időszakban különösen fontos az előrejelzésre alapozott permetezés. Csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók, és lehetőleg a legkíméletesebb, legrövidebb é.v.i.-vel rendelkező megoldást válasszuk.

Az érésben lévő gyümölcsöknél a vegyszeres védekezést a lehető legnagyobb körültekintéssel kell végezni. Elsődlegesen a természetes hatóanyagú, biológiai növényvédő szereket, mechanikai módszereket és feromoncsapdákat érdemes bevetni. Ha szükség van permetezésre, mindig ellenőrizze a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, és a szedést csak annak letelte után végezze el! Így biztosítható, hogy a gyümölcs egészséges, tiszta és biztonságosan fogyasztható maradjon.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Gyümölcstermesztés 2020-ban

2020. március 27. 06:36

A legtöbb fás szárú álló kultúrában már duzzadnak a rügyek, sok helyen pedig már színesednek is. Az időjárásjelentés szerint sajnos a következő hetekben ugrásra készen kell állnunk a termés védelme érdekében, mert a tavaszi fagyok jelentős károkat okozhatnak a terméskötésben, így meghatározhatják az egész év eredményességét.

Hogyan aszaljunk, ha túl sok a termény?

2023. szeptember 15. 10:40

Nézzük meg, mely zöldségek aszalhatók, és hogyan érdemes nekiállni!

A rendkívüli időjárás növényvédelmi következményei

2023. augusztus 8. 05:37

A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz.

Utóérő gyümölcsök

2018. augusztus 15. 06:34

Most, van a fő szezonja az utóérő gyümölcsök fogyasztásának. A tipikusan utóérő gyümölcsök a mérsékelt égövben az almatermésűek köréből kerülnek ki: az alma, a körte, a birsr és a naspolya.