Gyümölcs

Mivel permetezzünk érésben lévő gyümölcsöknél?

Agrofórum Online

Az érésben lévő gyümölcsök védelme különös odafigyelést igényel. Ebben az időszakban már nemcsak a növények egészsége a cél, hanem az is, hogy a termést biztonságosan, vegyszermentesen, vagy legalábbis élelmezés-egészségügyileg biztonságos módon takaríthassuk be. A kórokozók és kártevők azonban nyáron is aktívak, így a védekezésről nem szabad lemondani. Lássuk, mivel permetezhetünk ilyenkor, ha felelősségteljesen szeretnénk eljárni!

A legjobb természetesen az, ha nem használunk semmit, de sok esetben a növények egy ilyen aszályos és kimerült időjárásnál hamar elkapnak betegségeket, és a kártevők is megtámadhatják. Szokták mondani, hogy sárkány ellen sárkányfű, de a rovarok ellen is védekezhetünk például kitozánnal, mely a rovarok kitinjének fehérjéje valójában.

Miért kell óvatosan permetezni érés idején?

Az érési időszakban a gyümölcs már közvetlenül emberi fogyasztásra készül, így a permetezéskor felhasznált készítményeknek rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel kell rendelkezniük. A cél, hogy a gyümölcsre kerülő hatóanyag a szüretig lebomoljon, és ne jelentsen veszélyt az egészségre.

DANUBA Garden

Biológiai és természetes készítmények előnyben

Az érés alatti permetezéshez ajánlott a természetes eredetű, biológiai hatóanyagokat tartalmazó készítmények használata. Ilyenek például:

  • Narancsolaj-tartalmú szerek: kontakt hatásúak, lemosó hatásuk révén segítenek a levéltetvek, molyok és egyes gombák visszaszorításában.
  • Kálium-szappanok: a rovarok, atkák és levéltetvek ellen használhatók biztonságosan.
  • Neem-olaj: természetes rovarölő, amelynek hatóanyaga az azadirachtin. Több kártevő ellen is hatásos, és nem hagy toxikus maradványokat.
  • Bacillus thuringiensis (Bt): biológiai rovarölő baktérium, amely kifejezetten a lepkehernyók ellen hatékony, de az emberre és a hasznos rovarokra nem ártalmas.
Az érési időszakban csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók
Az érési időszakban csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók

Rézkészítmények és kén – csak óvatosan!

A réz és a kén természetes eredetű hatóanyagként szerepelnek az ökológiai gazdálkodásban is, ám az érési időszakban csak akkor alkalmazhatók, ha a gyártó pontosan megadja a várakozási időt, és azt betartjuk. Fontos tudni, hogy a réz nyomot hagyhat a gyümölcs felületén, ezért jobb, ha inkább megelőző jelleggel, nem közvetlenül érés idején használjuk!

Feromoncsapdák és mechanikai védekezés

Az érési időszakban különösen ajánlottak az alternatív, nem vegyszeres módszerek is:

  • Feromoncsapdák: a gyümölcsmolyok és egyéb lepkék rajzását figyeljük velük, de nagyobb mennyiségben kihelyezve gyéríthetik is a kártevőket.
  • Sárga ragacslapok: levéltetvek, tripszek, molytetvek ellen hasznosak, főként kisebb fákon.
  • Zsákos vagy hálós takarás: különösen a darazsak és a gyümölcslegyek elleni védelemre alkalmas.

Figyelje az előrejelzést és a fertőzési nyomást!

Az érési időszakban különösen fontos az előrejelzésre alapozott permetezés. Csak akkor védekezzünk, ha ténylegesen jelen vannak a károsítók, és lehetőleg a legkíméletesebb, legrövidebb é.v.i.-vel rendelkező megoldást válasszuk.

Az érésben lévő gyümölcsöknél a vegyszeres védekezést a lehető legnagyobb körültekintéssel kell végezni. Elsődlegesen a természetes hatóanyagú, biológiai növényvédő szereket, mechanikai módszereket és feromoncsapdákat érdemes bevetni. Ha szükség van permetezésre, mindig ellenőrizze a készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejét, és a szedést csak annak letelte után végezze el! Így biztosítható, hogy a gyümölcs egészséges, tiszta és biztonságosan fogyasztható maradjon.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A füvesített sorközök előnyei és hátrányai

2025. december 18. 11:10

A füvesített sorközök számos előnyt kínálnak, de komoly kockázatokat is rejtenek a gyümölcsültetvényekben.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

Hogyan végezhetjük el a diófa oltását?

2023. február 21. 04:36

Dió oltásáról szeretnék információt kérni. Érdemes a diót oltani? Hogyan lehet elvégezni ezt a feladatot?

1967 óta nem volt ilyen drága a narancslé – mit fogyasszunk helyette?

2023. november 26. 07:10

A narancs télen az egyik legjobb C-vitamin-forrás, amelyből egy közepes méretű 70 mg-ot tartalmaz. Azonban idén sajnos nincs jó éve a narancsnak, emiatt nagyon elszállt az ára a narancslének is. Mit válasszunk helyette?

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Folytatódott az alma lendületes drágulása

2020. július 12. 10:17

Éves összehasonlításban az alma drágult a legjobban, de a citrom 45 százalékos és a narancs 43 százalékos ralija is kiemelkedik a zöldségek és gyümölcsök országos fogyasztói átlagárának változásai közül.