Gyümölcs

Nem mindegy, hogy milyen színű fóliát használnak a szamócatermesztők

Agrofórum Online

Zárt termesztőberendezésben fejlődő szamócaállomány gyümölcsminőségét, antioxidáns kapacitását és a gének átírását vizsgálták különböző színű (vörös, sárga, zöld, kék és fehér) műanyag fóliák alkalmazása esetén. Kontrollként a fehér fólia alatt termő növények szolgáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy ebben a vizsgálatban az átlagos gyümölcstömegben nincs eltérés a különböző színű fóliák használata esetén, viszont szignifikáns a különbség a termés cukor- és szervessav-tartalmában. Míg az összes cukortartalom 10,39%-kal nőtt, addig az összes szervessav-tartalom16,58%-kal csökkent kék fólia használatakor a kontrollal való összevetésben. A kék fólia alatt termelt gyümölcsök összes cukortartalma szignifikánsan magasabb volt, összes szervessav-tartalma pedig szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a sárga vagy zöld színű fólia használatakor. A kékfóliás termesztés során érték el a legmagasabb, 11,46-os értékű cukor/sav arányt.

A színes fóliák a gyümölcsben található bioaktív molekulák számát emelték, fokozták az antioxidáns-kapacitást. A legmagasabb bioaktívanyag-tartalmat a vörös színű fólia használata esetén tapasztalták, az antioxidáns-kapacitás a maximumát ekkor érte el. A gyümölcsökben 23,10% fenol-, 25,37% összes falvonoid- és 74,11% összes antocianintartalmat mértek.

A fóliaszín a különböző enzimek működését is befolyásolta, így például a vörös és a sárga fólia alatt termesztett szamóca magasabb szaharóz-foszfát-szintáz és szaharóz-szintáz enzimaktivitást mutatott, mint a kék, zöld vagy fehér fóliával takartak.

A vizsgálati eredmények értékelésekor az is felmerült, hogy a fólia színe bizonyos flavonoid bioszintézissel kapcsolatos gének kifejeződésére is hatással lehet – minderről bővebb információ a www.hortidaily.com oldalon érhető el.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mitől lesz hosszúkás az alma?

2024. december 16. 14:40

A szűkebb értelemben vett bioregulátorok olyan növényi hormonok, amelyeket a növények maguk is készítenek, a mindennapi működésükhöz nélkülözhetetlenek.

Felértékelődik a bodza, mert alacsony tőke- és munkaerőigénnyel termeszthető

2024. december 11. 14:40

Az utóbbi évtizedekben az élelmiszeripar ismét felfedezte a bodza gyümölcsének nagy mértékű antocianin-tartalmát.

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

2024. december 5. 13:50

Egyre nagyobb lendületet vesz a hazai birstermesztés. Legnagyobb termőterülettel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye rendelkezik.

A naspolya betakarítása: ezért érdemes megvárni az első fagyokat

2024. november 29. 08:10

A naspolya áltermései, amelyek akár 5 magot is tartalmazhatnak, október végétől érnek be. Az érés során zöld színük barnára vált.

Jogszabályi változások a gyümölcsültetvény-telepítéssel kapcsolatban

2018. február 4. 11:48

A gyümölcsültetvények engedélyezésének feltételeit, a gyümölcsültetvény kataszter vezetésének követelményeit a termőföld védelméről szóló 2007. évi CXXIX. törvény határozza meg. A törvény 2018. január 1-i hatállyal számos ponton változott.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Idén gyakori kártevő a szivarsodró eszelény a szőlőben

2023. június 17. 05:37

A szivarsodró eszelény egyedek május elejétől jelennek meg a szőlő, illetve sokszor más gyümölcsfajok levelein, és június elejéig intenzív érési táplálkozást folytatnak.

Stressz ,,helyett” gyümölcsöt és zöldséget!

2023. január 2. 15:25

Az Edith Cowan Egyetem (ECU) új kutatása szerint a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend folytatása csökkenti a stresszt.