Gyümölcs

Nem mindegy, hogy milyen színű fóliát használnak a szamócatermesztők

Agrofórum Online

Zárt termesztőberendezésben fejlődő szamócaállomány gyümölcsminőségét, antioxidáns kapacitását és a gének átírását vizsgálták különböző színű (vörös, sárga, zöld, kék és fehér) műanyag fóliák alkalmazása esetén. Kontrollként a fehér fólia alatt termő növények szolgáltak.

Az eredmények azt mutatták, hogy ebben a vizsgálatban az átlagos gyümölcstömegben nincs eltérés a különböző színű fóliák használata esetén, viszont szignifikáns a különbség a termés cukor- és szervessav-tartalmában. Míg az összes cukortartalom 10,39%-kal nőtt, addig az összes szervessav-tartalom16,58%-kal csökkent kék fólia használatakor a kontrollal való összevetésben. A kék fólia alatt termelt gyümölcsök összes cukortartalma szignifikánsan magasabb volt, összes szervessav-tartalma pedig szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a sárga vagy zöld színű fólia használatakor. A kékfóliás termesztés során érték el a legmagasabb, 11,46-os értékű cukor/sav arányt.

A színes fóliák a gyümölcsben található bioaktív molekulák számát emelték, fokozták az antioxidáns-kapacitást. A legmagasabb bioaktívanyag-tartalmat a vörös színű fólia használata esetén tapasztalták, az antioxidáns-kapacitás a maximumát ekkor érte el. A gyümölcsökben 23,10% fenol-, 25,37% összes falvonoid- és 74,11% összes antocianintartalmat mértek.

A fóliaszín a különböző enzimek működését is befolyásolta, így például a vörös és a sárga fólia alatt termesztett szamóca magasabb szaharóz-foszfát-szintáz és szaharóz-szintáz enzimaktivitást mutatott, mint a kék, zöld vagy fehér fóliával takartak.

A vizsgálati eredmények értékelésekor az is felmerült, hogy a fólia színe bizonyos flavonoid bioszintézissel kapcsolatos gének kifejeződésére is hatással lehet – minderről bővebb információ a www.hortidaily.com oldalon érhető el.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Jó gyümölcstermésnek örülhetnek idén a lengyel gazdálkodók

2020. augusztus 16. 08:38

Bár az enyhe tél és a késői fagyok miatt volt félnivalójuk a lengyel kertészeknek, az idei szezonjuk miatt mégsem lehetne elégedetlenek.

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Jót tett a gyümölcsösöknek és a veteményeseknek a csapadék

2019. április 17. 06:03

A csapadék kifejezetten jót tett a március közepéig elvetett hagymaféléknek, gyökérzöldségeknek és a zöldborsónak. A paprikafélék palántázása, a dinnyefélék ültetése a héten kezdődik, ezek fejlődését öntöző-berendezésekkel segítik.

Földbe süllyesztett üvegház - a walipini hazai sikere

2019. február 27. 04:39

A walipini nem más, mint egy speciális üvegház. Ennek a földbe süllyesztett üvegháznak a lényege, hogy egyesíti a passzív napenergia felhasználását és a föld hőtartóképességét.