Gyümölcs

Öntözési módszerek és célok a gyümölcsösökben

Agrofórum Online

A gyümölcsösök öntézésének módszerei és céljai eltérnek a más kertészeti kultúrákban alkalmazottakétól. Mikor öntözésről beszélünk nem csak a vízpótlásra kell gondolnunk. Valóban elsősorban azért öntözünk, hogy a hiányzó csapadékot pótoljuk, de öntözhetünk azért is, hogy felfrissítsük a növényállományt, vagy megvédjük a növényeket a fagykártól.

1. kép: Színező öntözés (Fotó: Kajtár-Czinege Anikó)

A növény táplálását is megoldhatjuk öntözéssel, ezt nevezzük tápoldatos öntözésnek. Ekkor vízben oldott tápanyagokat juttatunk ki az öntözőrendszeren keresztül. A színező öntözés is a gyümölcsösök sajátságos öntözési módja, ezzel elsősorban az alma jobb színeződése érhető el. A legkorszerűbb és precíziós termesztésnek megfelelő öntözési mód a gyümölcsátmérőn alapuló öntözés. Célom ezeknek a módszereknek és alkalmazási körüknek a bemutatása.

Beiszapoló öntözés

A facsemeték ültetésénél van jelentősége ennek az öntözésnek. Bár telepítés során ún. pépezést is végzünk a gyökerekkel, de ez nem helyettesíti az ültető gödörbe kijuttatott nagy mennyiségű öntözővizet. A facsemeték ültetésekor 5-20 l/fa öntözővízzel beiszapolást végzünk, a fák jobb eredése érdekében.

Vízpótló öntözés

Már meglévő ültetvényben kell alkalmazni. Az aktív gyökérzónába juttatjuk az öntözővizet a talaj nedvességtartalmának növelése érdekében. Nagy vízadagokkal történik, 30-50 mm vizet juttatunk ki egy alkalommal, azért hogy a talajban elhelyezkedő gyökérzónát, a felső 30-50 cm-es talajréteget átnedvesítsük. Az öntözővizet kijuttathatjuk esőztető módon, vagy a korszerű mikroöntözéssel, ami lehet csöpögtető vagy mikroszórófejes rendszerű. Az öntözési alkalmat tenziométerrel határozhatjuk meg. A tenziométer a talajnedvességet méri, így a talajban lévő vízhiány alapján történik az öntözés. A vízpótló öntözésnek egy másik, speciális és precíziós módszere a gyümölcsátmérő-változáson alapuló öntözés.

Gyümölcsátmérő-változáson alapuló öntözés

A dendrométer egy olyan készülék, amely óránként, nagy pontossággal (+/– 0,005 mm) jegyzi fel egy ág, törzs vagy gyümölcs átmérőjét (bővebb információ: http://www.gyumolcsvizsgalat.hu/node/22). Ennek a műszernek a segítségével és a növekedés nyomon követésével irányítható az öntözés. A gyümölcsnek van egy elméleti növekedési görbéje, almánál ez egy szigmoid görbe, ennek az elméleti görbének az alakulását kell lekövetnie az átmérőgyarapodásnak. Amennyiben kisebb a növekedés, mint a görbe szerinti, akkor vizet juttatnak ki, és amikor nagyobb a növekedés, mint amit a görbe mutat, akkor kevésbé vagy nem végzünk öntözést.

Frissítő öntözés

A levélzet túlzott felmelegedése ellen véd. Gyakori, kis intenzitású, kis vízmennyiségű öntözést végeznek ilyenkor. A gyümölcsös mikroklímája szabályozható ezzel az öntözéssel, mégpedig oly módon, hogy hűti és a légnedvességet növeli a növényállományban, tehát a stresszhatások mérsékelhetők vele. Kis hőigényű gyümölcsfajoknál, mint például a bogyósok (málna, fekete ribiszke stb.) érdemes elvégezni olyankor, mikor az optimálisnál lényegesen magasabb a hőmérséklet, és a meleg csökkenti a növények élettevékenységét. A növények hűtése két tényezőből tevődik össze, egyrészt a környezetnél hűvösebb víz kijuttatásából, másrészt a párologtatás hűtő hatásából. Az öntözést a meleg napokon a késő délelőtti órákban kezdjük el és kora délutánig végezzük. Ezen időtartam alatt 1-3 alkalommal néhány mm vízmennyiséget juttassunk ki esőszerűen, vagy a lomb fölött lévő mikroszórófejekkel.

Kondicionáló öntözés

A frissítő öntözés és a kondicionáló öntözés abban különbözik egymástól, hogy az elsőnél a hűtő hatás a lényeges, míg a másodiknál a levegő páratartalmának növelése. Ehhez ködszerű porlasztással kell az öntözővizet kijuttatni.

Virágzást késleltető öntözés

A virágzás előtti időszakban (zöld bimbós, piros bimbós állapotban) kis vízadagokat (3-5 mm vizet) kijuttatva hűtik le a gyümölcsösök mikroklímáját és a növényeket, azért, hogy a virágzás néhány nappal (5-7 nap) későbbre tolódjon. Ezzel is elérhető a fagyveszély kockázatának mérséklése. Ebben az esetben tehát nem a vízpótlás a lényeges, hanem a párolgás során bekövetkező hőmérsékletcsökkenés, a mikroklíma hűvösebbre fordítása, és a növények hűtése. A virágbimbók fejlődése ezáltal lelassul, és a virágzás néhány nappal később következik be. Az öntözéssel a talajt és a fák teljes ágrendszerét is hűtik, így érhető el a fenológiai folyamatok lelassítása. A fák koronája fölött elhelyezett mikroszórófejekkel lehet megvalósítani.

Fagyvédelmi öntözés

Magyarországon a tavaszi kisugárzásos fagyra biztosan számítanunk kell, az alföldi területeken 10 évből legalább 3 évben. A fák termésbiztonsága és a piacon maradásunk érdekében védekeznünk kell valamilyen módon a tavaszi fagyok ellen. Ilyen megoldás többek között a paraffin gyertyás rendszer, a Frost Buster hőlégbefúvó, a légkeveréses szélgépek és a fagyvédelmi öntözés alkalmazása is. A fagyvédelmi öntözés a fagyáshő (334,4 KJ/kg) felszabadulása révén védi meg a virágokat a megfagyástól. A vizet esőztető vagy porlasztó rendszerekkel juttatjuk ki a növények felületére, miközben a víz megfagy, a fagyáshő felszabadul. Ahhoz, hogy folyamatos legyen a hő termelése, folyamatosan öntözni kell a kritikus hőmérsékleten, egészen addig, míg a jég magától le nem olvad a virágokról. Abban az esetben, ha meghibásodik a rendszer, az öntözés leáll, és az utolsó vízmolekulából is jég képződik, megfagynak a virágok, illetve a kötődött termések. Éppen ezért nagyméretű víztározókkal kell rendelkezni, hogy az öntözés folyamatos legyen, és lehetőleg fém szórófejekkel építsük ki az öntözőrendszert, mert a műanyag könnyen befagyhat, és nem juttatja ki a vizet. A fagyvédelmi öntözés hátránya, hogy ha sokáig tart a kritikus hőmérséklet, a vázágakon, gallyakon, termőrészeken olyan vastag lesz a jégréteg, hogy ágtöréshez vezethet, illetve mikor leolvad a víz a fákról, nagy mennyiségű víz kerül a talajfelszínre, amely megnehezíti a növényvédelmi munkálatokat.

Színező öntözés

A színes héjú gyümölcsök (alma, őszibarack) jobb színeződése érdekében végezzük. Főleg a korábbi érésű almafajtáknál, amikor még nincs elegendő harmatképződés, ezt helyettesítjük a színező öntözéssel. Kis vízintenzitású, néhány mm-es esőztető, vagy a lombkorona felett elhelyezett mikroszórófejes permetező öntözést alkalmazunk. A gyümölcsök piros fedőszínét az antocianidok okozzák. Ezek képződéséhez akkor ideálisak a feltételek, ha nappal meleg van, éjszaka viszont lehűl a levegő. Ha éjszaka is magas marad a hőmérséklet, a gyümölcsök intenzíven lélegeznek, és nem képződik elegendő színanyag a gyümölcsök felületén. Az érési időszakban tehát, ha enyhe az éjszaka, öntözéssel hűtjük a fákat, főként a gyümölcsöket, és az alacsony hőmérséklet elősegíti az antocián színanyag képződését (1. kép). Ezt az éjszaka során több alkalommal, 1 mm alatti vízadagokkal végezzük.

Tápláló öntözés

A nagy terméshozamok és kiváló minőségű gyümölcsök a folyamatos vízellátással, valamint a fenofázisokhoz kapcsolódó tápanyagellátással érhetők el. A növények a tápoldatokat jobban és gyorsabban hasznosítják, mint a szilárd, vagy granulált műtrágyákat. Továbbá csak annyi tápanyagot juttatunk ki, amennyi a növekedéshez, fejlődéshez szükséges, így termesztéstechnológiai, növényélettani, ökonómiai, és környezetvédelmi szempontból is előnyös.
A tápanyagok mikroöntözéssel a következő feltételek mellett juttathatók ki:
• a készítmény vízben oldható vagy emulgeálható legyen,
• ne lépjen olyan reakcióba a vízzel, hogy az a növények számára káros legyen,
• ne legyen korrodáló hatású,
• ne okozzon eltömődést az öntöző rendszerben.

Az intenzív gyümölcsültetvényekben ma már elengedhetetlen az öntözés. Az öntözőrendszer tervezésekor el kell döntenünk, hogy a vízpótláson kívül mire szeretnénk még használni, és annak megfelelően kell kiépíteni az ültetvényben.

Kajtár-Czinege Anikó
PAE Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, Kertészeti Tanszék, Kecskemét

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szamóca nyári ápolása – a jövő évi termés záloga

2025. augusztus 8. 13:10

A nyári szamócaápolás nemcsak a mostani állományt óvja, hanem a következő szezon gazdag termését is megalapozza.

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

2025. augusztus 7. 11:10

A szilva gyümölcshúsának barnulása sok kertészt megtéveszt. A jelenség hátterében gyakran élettani és környezeti okok állnak.

Így tartósítsa a fügét – lekvár, aszalás, fagyasztás!

2025. augusztus 6. 13:10

Friss fügét termelt vagy vett? Így készítsen belőle lekvárt, aszalványt vagy fagyassza le – hogy később is élvezhesse az ízét!

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

2025. augusztus 3. 08:10

A szilva akkor a legfinomabb, ha éretten szedjük – de honnan tudhatjuk, mikor van itt az ideje? Segít a szín, az állag és a tapintás is.

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Március

2023. március 19. 05:38

Már kora tavasszal ugrásszerűen megnő a választék a hazánkban idényszerű (szezonális) gyümölcsökből és zöldségekből. Keressük őket a boltokban, vagy termesszük őket otthon! Ebben a hónapban a rukkolával, spárgával és az importból származó kivivel is megismerkedünk.

Búcsút mondhatunk a zöldség-gyümölcs műanyag csomagolásnak

2024. március 8. 11:10

Környezetvédelmi okokból száműzné a boltokból a friss zöldség-gyümölcs kategória műanyag csomagolását az Európai Unió. Más élelmiszer-kategóriákra nem vonatkozna a tiltó rendelkezés.

Miért van ennyi különböző színű növény?

2023. december 6. 15:10

Ismerje meg a növényi pigmenteket és a növényekben betöltött szerepüket.