Egy újabb perzselő nyári hónap van a láthatáron, ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy mit lehet még augusztusban tenni a kertben. De vajon tudta-e, hogy az egyik legfontosabb augusztusi feladat a fűszernövények betakarítása?
Gyógy- és fűszernövény alapismeretek
Kezdjük az alapokkal. A gyógynövények különböző kategóriákba sorolhatók, amelyek közül egy kategóriába tartoznak az évelő gyógynövények. Ezek a szívós növények túlélik a hideget, és legalább két évig élnek.
Ebben a kategóriában találunk olyan fás fajtákat, mint a levendula, a rozmaring, a zsálya és a kakukkfű, valamint olyan lágyszárúakat, mint a metélőhagyma, a menta, az oregánó, a petrezselyem és a tárkony. Az ilyen növényekkel könnyen színt és aromát adhat a legkedvesebb receptjeihez!
A legtöbb fűszernövényt magról lehet termeszteni, és lehetőleg napfényes helyre kell ültetni. Közvetlenül a földbe is ültethetők, és alig, vagy egyáltalán nem igényelnek műtrágyát. Alternatív megoldásként konténerekben is nevelhetők, így nagyszerű választás lehet bármelyikük, ha kevés a hely, vagy beltérben kell termeszteni őket. Ne feledje azonban, hogy ezeket a növényeket mindig jó vízelvezetésű talajba kell ültetni.
Mikor és hogyan kell betakarítani a gyógynövényeket?
Vegye figyelembe, hogy a legfiatalabb levelek általában a legízletesebbek. Szedje le a leveleket még a növény virágzása előtt a legjobb aroma érdekében. A betakarításhoz válasszon egy hűvösebb napszakot, és használjon ollót vagy metszőollót.
Egyszerűen vágja le a szárat közvetlenül a levélpárok alatt, és hagyjon körülbelül 10-15 centiméternyi szárat az új növekedéshez. Arra azonban ügyeljen, hogy egyszerre legfeljebb csak a növény egyharmadát szedje le, hogy aztán a növény tovább növekedhessen.
A kertből az asztalra
A fűszer- és gyógynövények rengeteg recepthez felhasználhatók. Kiemelik a levesek és pörköltek, saláták, tészták, mártások, szószok és pizzák ízét. Az alábbiakban felsorolunk néhány lehetőséget, hogyan hasznosítsa saját termesztésű fűszernövényeit a konyhában. Miután felaprította a felhasználni kívánt fűszernövényeket, az alább felsorolt receptek valamelyikében próbálja ki őket.
- Dinnye és menta – A belőlük készült kevert saláta egy egyszerű nyárias fogás, amelyet lehűtve tálalunk.
- Sült paradicsom sajttal – Remek nyári étel, amelyhez bármilyen fajta paradicsomot felhasználhatunk. A paradicsomokat felvágjuk, reszelt sajttal, zúzott fokhagymával és oregánóval ízesítünk.
- Könnyű manicotti – Ez egy ízletes tésztaétel, amely kevesebb mint egy óra alatt elkészül. Krémes sajtokkal és zöldfűszerekkel töltött tészta, paradicsomszósszal körítve.
- Frissen sült zöldséges pizza – A pizza nyárias, könnyű változata krémsajttal, friss zöldségekkel, parmezánnal és frissen szedett oreganóval, bazsalikommal megszórva.
- Ranch mártás – Fanyar ízű mártás, amely mindössze 5 perc alatt elkészül. Friss vagy szárított petrezselymet kell hozzá használni, és nyers zöldségekkel tálalni.
Gyógynövények üvegbe zárva
Azon tűnődik, hogy mihez kezdjen a felesleges gyógynövényekkel, miután a szükséges mennyiséget felhasználta? A kulcs a megfelelő tárolás. A friss fűszernövényeket egy pohár vízben hűtőben is tárolhatja. Egy laza műanyag tasakkal lefedve akár egy hétig is elállnak.
Használat előtt mindenképpen öblítse le a zöldfűszereket. Ha pedig egy ideig nem akar több zöldfűszert felhasználni, legyen kreatív, és fagyassza le őket egy kis vízzel együtt a jégkockatartókban. Ha szüksége van fűszernövényekre, csak olvasszon ki egy vagy több jégkockát.
Hogyan szárítsuk ki a zöldfűszereket?
A szárított gyógynövények és fűszernövények előnye, hogy erősebb ízűek, mint a frissek, és hosszabb ideig tárolhatók. Ezáltal praktikusabb megoldást kínálnak. A fűszernövények szárításának több módja is van:
- Levegőn való szárítás: tegye a gyógy- és fűszernövényeket száraz, meleg, sötét helyre több hétre, fedetlenül.
- Sütő: helyezze a fűszernövényeit a sütőbe és a legalacsonyabb fokozaton szárítsa ki őket. Ha megszáradtak, tárolja őket egy lezárt edényben akár 2-3 évig. És máris elkészült a saját, házi termesztésű szárított fűszere!