Házikert
Házikert

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

Agrofórum Online

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak, ezért érdemes kiskertben is termeszteni ezt a tápláló, édes ízű gyökérgumót adó növényt. Mivel melegkedvelő, jellemzően inkább a délebben fekvő régiókban termesztik, de hazánkban is érdemes megpróbálkozni a termesztésével, mert garantáltan sikerélményt ad.

Az alábbiakban megtudhatja, hogyan ültesse el, miként gondozza és hogyan takarítsa be a saját édesburgonyáját.

Az édesburgonyáról

Az édesburgonya vagy batáta a burgonyavirágúak rendjébe és a szulákfélék családjába tartozó növényfaj. A Közép-Amerikában őshonos növény a neve ellenére nem rokona a burgonyának, csak a gumó alakja hasonlít rá. Ráadásul az édesburgonya ehető része a gyökérgumó, nem pedig valódi gumó (amely a tarack csúcsának megvastagodásából alakul ki).

Az édesburgonya gyökérgumójának mély narancsszínű húsa és rézszínű héja van. Az édesburgonyát általában főzve, pürésítve vagy egészben sütve tálalják, de pite-töltelékként és sütemények alapanyagaként is felhasználható.

Ennek a trópusi évelő zöldségnövénynek legalább négy hónapig tartó meleg nyári időjárásra és meleg talajra van szüksége. Hálás növény, mivel szárazság- és hőségtűrő, ráadásul kevés kártevővel vagy betegséggel kell szembenéznie. Bár hagyományosan inkább déli termesztésű, ma már számos rövid tenyészidejű édesburgonya-fajta létezik. Északon (még Kanada egyes részein is!) megterem, ha homokos talajban vagy fekete fóliával mulcsozott, a talaj melegen tartása érdekében megemelt ágyásokban termesztik.

Az édesburgonya termesztése

Nem árt, ha tudja, hogy az édesburgonyát nem magról termesztik, hanem előnevelt palántákról, amelyek nem mások, mint a már meglévő édesburgonyából nevelt csírák. Ezeket az előnevelt palántákat megvásárolhatja helyi kertészeti áruházakban, faiskolákban, de megveheti őket helyi termelőktől (pl. termelői piacokon) vagy internetes webáruházaktól is. Ha azonban szívesen kipróbálná, maga is elkezdheti az édesburgonya gumók csíráztatását.

Mielőtt azonban palántákat rendelne, győződjön meg arról, hogy elég hosszú tenyészidőszak áll a rendelkezésére ahhoz, hogy édesburgonyát termesszen. A legtöbb fajta érése körülbelül 90-120 napot vesz igénybe. Nézze meg az első fagyok időpontját és a tenyészidőszak hosszát. Győződjön meg arról is, hogy rendelését az ültetési időpontok figyelembevételével adja le!

ÜLTETÉS

Válasszon napos, jó vízelvezetésű talajt. Az édesburgonya nem túl válogatós, de a homokosabb talajt kedveli. A talajban a növénynek sok térre van szüksége, hogy a gyökerei mélyre tudjanak hatolni. Ha a talaj agyagos, köves vagy túl tömör, fontolja meg a magaságyásban történő termesztést.

Fotó: Getty Images

A termőföldhöz keverjen komposztot, valamint perlitet és/vagy kókuszdió-kókuszrostot, hogy termékeny talajt alakítson ki 20-25 cm mélységig. Kerülje az állati trágya hozzáadását, beleértve a csirketrágyát is; ez szálkás és/vagy foltos gyökereket eredményezhet. Kerülje a nagy nitrogéntartalmú műtrágyákat is, amelyek az ehető gyökerek rovására dús levélnövekedést eredményeznek.

Mikor ültessünk édesburgonyát?

  • Ültesse ki az édesburgonyát a szabadföldbe 3-4 héttel az utolsó tavaszi fagy után, vagy ha a talaj legalább 18 °C-ra felmelegedett. Az éjszakai hőmérsékletnek legalább 13 °C-nak kell lennie. A trükk az, hogy elég korán ültesse el őket ahhoz, hogy legyen idejük teljesen beérni, de ne olyan korán, hogy a késő tavaszi fagy elpusztítsa őket.
  • A fiatal növényeket mindenképpen óvja a késői fagyoktól vagy a hűvös éjszakáktól (13°C alatt), mivel erre nagyon érzékenyek. Fedje le őket műanyag kannákkal, vagy használjon sorköztakarót (de napközben távolítsa el a takarót).
  • Ha postai úton rendel palántákat, azonnal csomagolja ki őket. Tegye a gyökereket egy-két napra vízbe, hogy felélénküljenek. Amint a körülmények megfelelőnek tűnnek, ültesse ki őket a szabadba.

Hogyan termesszünk saját édesburgonya palántákat?

Vásárlás helyett saját palántákat is ültethet, de ez valamivel több munkával jár. Megmutatjuk, mennyivel:

  • Körülbelül 8 héttel az utolsó tavaszi fagyok beállta előtt keressen hibátlan, sérülésmentes bio édesburgonyát a boltban vagy a termelői piacon. Feltétlenül kérdezzen rá a fajta nevére, és ellenőrizze, hogy ezt a fajtát szeretné termeszteni vagy sem.
  • Tegye az édesburgonyát olyan edényekbe, amelyekben legalább 8 centiméternyi könnyű, szerves, jó vízelvezetésű föld van. Minden egyes édesburgonya között hagyjon 2,5-5 cm helyet.
  • Finoman fedje be az édesburgonyát néhány centiméternyi puha földdel. Öntözze meg szükség szerint, és ügyeljen rá, hogy a talaj ettől kezdve mindig kellőképpen nedves legyen.
  • Tartsa a növényeket 24°C – 26°C hőmérsékleten napfényes helyen vagy mesterséges fényben. Szükség esetén használjon fűtőszőnyeget; az édesburgonya jól reagál a meleg hőmérsékletre.
  • Hamarosan kibújnak a hajtások a földből. Körülbelül 6-8 hét múlva a zsenge növények 15-30 cm hosszúnak kell lenniük, ekkor már számos levéllel és gyökérrel rendelkeznek.
  • Távolítsa el az édesburgonyát a gyökerekkel együtt.
  • Ha még túl korai a szabadföldbe ültetéshez, állítsa a palántákat virágföldbe vagy homokba, és tartsa azt nedvesen a megfelelő ültetési időpontig (3-4 héttel az utolsó fagy után).
  • A palántákat (a szabadba ültetés előtt) 1-2 héten keresztül erősítse meg úgy, hogy napközben szűrt napfénynek teszi ki őket a szabadban.

Hogyan ültessünk édesburgonyát?

  • Hozzon létre 15-20 cm magas és kb. 30 cm széles magas halmokat, bakhátokat.
  • A halmok közé tervezzen 90 centiméternyi távolságot, hogy a növénynek elegendő helye maradjon a terjeszkedéshez.
  • A palántákat meleg, borús napon ültesse el, amikor a talaj hőmérséklete elérte a 15 °C-ot.
  • Törje le az alsó leveleket, csak a felső leveleket hagyja meg.
  • Ültesse a palántákat olyan mélyre, hogy a gyökereket és a szárat a föld a levelekig elfedje. Az édesburgonya gyökérgumója a föld alatt fog kialakulni.
  • Öntözze a növényt magas foszfortartalmú folyékony műtrágyával, majd 7-10 napig vízzel, hogy a növények jól meggyökeresedjenek.

További tippek az édesburgonya termesztéséhez.

Jó tanácsok

  • Az édesburgonya palántákat az átültetés után 3-4 héttel 5-10-10-es műtrágyával locsolja meg. Ha homokos a talaj, használjon többet.
  • Az ültetés után 2 héttel kezdje el rendszeresen gyomlálni az édesburgonya ágyásokat.
  • Kerülje a mély ásást kapával vagy más olyan eszközzel, amely megbolygatja a finom gyökereket.
  • Rendszeresen öntözze a növényeket, különösen a nyár közepén. A forró, száraz időszakokban a csepegtető öntözés segít a terméshozam növelésében.
  • Az édesburgonya szárait ne metssze meg; erőteljesnek kell lenniük.
  • A szezon végén csökkentse az öntözést, hogy elkerülje az édesburgonya héjának berepedezését, mert ez az esztétikai élmény csökkenésén túl problémát okozhat a tárolás során.

AJÁNLOTT FAJTÁK

A leggyorsabban növekvő édesburgonya-fajták narancssárga húsúak, de a fehér, sárga vagy akár lila húsú fajták is roppant finomak és izgalmasak. Vegye figyelembe, hogy a narancssárga húsú fajták vizesebb állagúak; a fehér és sárga édesburgonya krémesebb textúrájú; a lila édesburgonya pedig szárazabb húsú és magasabb keményítőtartalmú.

  • A „Beauregard” (90 napos) eredetileg Louisianából származik, de északon is jól terem. Sötétvörös gyökerei vannak, a húsa sötét narancssárga, és jól tárolható.
  • A „Bush Porto Rico” (110 napos) alkalmas kis kertekbe és könnyen megsüthető.
  • A „Centennial” (100 napos) a legnépszerűbb fajta az USA-ban. Répa színű és jól tárolható. Az északi régiókban élő termesztők számára ideális választás.
  • „Georgia Jet” (90 napos); a pirosas árnyalatú héj lédús, mély narancssárga húst takar. Rendkívül gyorsan növő típus; kiválóan alkalmazható az északi régiókban termesztésre.
  • „Jewel” (más néven Yellow Jewel) (120 napos) rézszínű héjjal és narancssárga hússal; a betegségekkel szemben ellenálló; jól tárolható fajta.
  • A „Stokes” (120 napos) élénk lila színt kínál, számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik; jól főzhető, sós ételekhez és pürékhez kiváló.
  • A „Vardaman” (110 napos) bokros típus, jól használható kis kertekben; egyedi kék/lila lombja, aranyszínű héja és vöröses-narancsos húsa van; jól tárolható.
  • „White Yam” (100 napos); más néven „White Triumph”. Fehér héja száraz fehér húst takar. Az egyik legrégebbi édesburgonyafajta. Kisebb termetű fajta.

Betakarítás

  • A gyökérgumók kiásását már akkor elkezdhetjük, amikor már elég nagyok az étkezéshez.
  • Akkor álljunk neki a betakarításnak, amikor a levelek és a tőkék végei sárgulni kezdenek, illetve kiszámolva: az ültetéstől számított 100 nap elteltével.
  • A betakarítás előtt lazítsa meg a talajt minden egyes növény körül (kb. 45 centiméteres körben, 10-15 cm mélyen), hogy elkerülje a gyökerek sérülését. Vágja le a szárak egy részét.
  • Húzza ki a növény elsődleges lombját, és kézzel ássa ki a gyökérgumókat. Óvatosan bánjon az édesburgonyával, mert könnyen megrongálódik.
  • Rázza le a felesleges földet; a gyökereket azonban ne mossa meg.
  • A betakarítás az első őszi fagyig fejezze be.

Hogyan kell érlelni és tárolni az édesburgonyát?

  • Óvatosan bánjon az édesburgonyával; könnyen megzúzódik.
  • Az érleléshez tárolja a gyökérgumókat meleg helyen (kb. 26°C), magas páratartalom mellett (kb. 90%) 10-14 napig. Egy árnyékos helyen, a szabadban elhelyezett asztal alkalmas érlelőhely lehet. Az édesburgonyát úgy rendezze el, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.
  • Az érlelés után dobja ki a sérült édesburgonyákat, majd csomagolja be őket újságpapírba.
  • Óvatosan tegye az így elkészült csomagokat egy fadobozba, rekeszbe vagy kosárba. Tárolja pincében vagy hasonló helyen, ahol magas a páratartalom, és a hőmérséklet nem megy 12-15°C fölé.
  • A gumók körülbelül 6 hónapig tárolhatók.

Érdekességek

  • Az édesburgonya nagyon egészséges, számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. A népgyógyászat asztma, szürkületi vakság és hasmenés kezelésére használja.
  • Az édesburgonya nem jamgyökér, amely a fűfélékkel és a liliomfélékkel rokon.

Az édesburgonya kártevői és betegségei

  • Bolha bogár: Előfordulásukkor számos apró lyuk jelenik meg a leveleken.
    Megelőzés/Védekezés: Használjon sorköztakarót; mulcsozzon erősen; telepítsen őshonos növényeket a hasznos rovarok meghívása érdekében
  • Fuzáriumos hervadás (szárrothadás): Sárga/nyákos levelek jellemzik; az idősebb levelek lehullanak; hervadó indák jelzik a betegség tovább terjedését; a növények végül elpusztulnak; a szárak a föld alatt/földközelben enyhén kéknek tűnhetnek; a szár keresztmetszete barna/lila/fekete elszíneződést mutat, különösen a föld közelében.
    Megelőzés/ Védekezés: A fertőzött növényeket pusztítsa el; válasszon minősített, betegségmentes oltványokat és ellenálló fajtákat; alkalmazzon vetésforgót.
  • Édesburgonya gombásodás: Mély, sötétbarna/fekete foltok jelennek meg a gyökérgumókon, amelyek a tárolás alatt megnagyobbodhatnak; a gumók összezsugorodhatnak; csökken az eltarthatósági idejük.
    Megelőzés/Védekezés: Válasszon minősített betegségeknek ellenálló növényeket; fertőtlenítse a szerszámokat és tárolóedényeket; rotálja a növényeket.
  • Fehér rozsda: Krétafehér hólyagok jelentkeznek jellemzően a levél alsó oldalán; apró, sárgászöld foltok vagy hólyagok tűnnek fel néha kör alakban a levél felső felületén; torzulás vagy gócok előfordulása jellemző, de a virágok/szárak is fertőzöttek lehetnek
    Megelőzés/Kezelés: A fertőzött növényeket el kell pusztítani; ellenálló fajtákat kell választani; gyomirtás; a növényi maradványok megsemmisítése; vetésváltás
  • Fehér legyek: Jellemző a ragadós „mézharmat” (ürülék); kormos, fekete penész; sárga/ezüstös területek a leveleken; hervadt/csonka növények; torzulás; a kifejlett egyedek repülnek, ha megzavarják őket; egyes fajok vírusokat terjesztenek.
    Megelőzés/Kezelés: A fertőzött leveleket/növényeket távolítsa el; a kártevők eltávolításához használjon kézi porszívót; reggel/este permetezzen vizet a levelek aljára a kártevők kiirtása érdekében; a kifejlett egyedeket sárga ragacsos csapdákkal fogja el; permetezzen rovarölő szappannal; hívjon meg a hasznos rovarokat, ültessen őshonos növényeket; gyomláljon; használjon.

FŐZÉSI TIPPEK

Az édesburgonya nagyon tápláló, kitűnő béta-karotin forrás, de tartalmaz fehérjét, kalciumot, vasat, A- és C-vitamint, valamint egyéb ásványi anyagokat is. Tovább tárolható, mint a téli tök, jól eláll hűvös helyen.

  • Az édesburgonyát nem kell feltétlenül lehámozni, egyszerűen csak meg kell őket súrolni a víz alatt, villával néhány helyen megszurkálni, és 200 fokon 40-60 percen át sütni, amíg annyira megpuhulnak, hogy akár egy villával összenyomhassuk őket.
  • Mikrohullámú sütőben egy egész édesburgonya magas fokozaton sütve 4-6 perc alatt készül el. Lehet, hogy még keménynek érzi a burgonyát, amikor kiveszi, de ha hagyja állni további 5 percet, észre fogja venni, hogy ezalatt megpuhul.
  • Az édesburgonyát egészben (megtisztítva és hámozatlanul) puhára párolhatjuk kb. 40 perc alatt.
  • Egészben (megtisztítva és hámozatlanul) forrásban lévő sós vízben kb. 35 perc alatt puhul meg az édesburgonya.
  • A nyersen felvágott édesburgonyát a főzésig áztassa vízbe, különben megfeketedik.
  • Általános szabály: ne helyettesítsük az édesburgonyát a hagyományos burgonyával egyetlen receptben sem, mert a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az édesburgonya nem tartja úgy össze a tésztaféléket, mint a burgonya, és az erős íze elnyomhatja az enyhébb burgonyás ízesítésű étel ízét.
  • Az édesburgonya a jamgyökérrel sem rokon, de remekül helyettesítheti a sütőtököt, különösen desszertekben.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így „háborúzhat” sikerrel a meztelencsigák ellen

2024. május 18. 10:10

A meztelencsigák, ha számukra kellemes veteményest vagy virágágyást találnak, addig maradnak, amíg mindent fel nem falnak.

A könnyezőpálma tartása és gondozása a lakásban

2024. május 15. 16:10

Mivel egy alapvetően Mexikóból származó növényről beszélünk, így nem meglepő módon szereti a napsütést és a meleget.

Dália: kezdő kertészeknek is ajánlott!

2024. május 14. 07:10

A dáliák termesztése kiváló lehetőség a kertészkedés alapjainak megtanulására, mivel a kezdők is megismerhetik általa a növények általános gondozási igényeit.

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

2024. május 13. 15:10

A Morus nigra, vagyis a fekete eperfa által jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder.

Már kapható az újkrumpli

2018. május 25. 07:14

A hazai burgonyatermesztő ágazat az áfacsökkentésért kampányol, ennek kapcsán az Agrárminisztériummal folynak a tárgyalások.

A burgonya gyomszabályozása

2020. április 28. 07:36

A burgonya a tenyészidejének egy bizonyos szakaszában jó gyomelnyomó hatással rendelkezik, amikor nincs szükség gyomok elleni védekezésre, hiszen a lombozata megfelelő sűrűségű állomány mellett kiszorítja a jelentősebb fajokat. Ez az időszak a lombzáródástól kezdődik, egészen addig, amíg nem kezd el ritkulni a zöld növényzet. Így a megfelelő termesztéstechnológia mellett két időszakban indokolt a védekezés: a lombzáródást megelőző, valamint a betakarítás előtti közvetlen időszak, amikor az állomány leszárad.

Komoly gondban a burgonyatermesztés a koronavírus miatt

2020. október 27. 07:46

A burgonyatermesztés drámai visszaesésére számít a koronavírus hatásai miatt az Északnyugat-európai Burgonyatermesztők Szervezete.

A burgonya környezeti igénye

2020. április 14. 11:13

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!