Nyakunkon a gyümölcsszüret, már ha nem fagyott le még kora tavasszal és év közben is tudtuk öntözni. Sok-sok alma, körte és szilva terem egy időben, így ha ügyesen dolgozunk, akkor sokféle téli elemózsia tárolható be belőlük.
Leszámítva pár gyümölcsfajt, a legtöbb nem betárolható télire frissfogyasztású gyümölcsként, így időben el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy mi lesz belőle, ha túltermelésben vagyunk.
Lekvártól a chipszig
A legismertebb téli tartósítási mód a lekvárfőzés, ezt még gyerekkorunkban meg is tanultuk. De ahogy teltek az évek, a világ is kitárult előttünk, és számtalan jó más megoldás lett a téli betárolásra. A lekvár, mondjuk úgy, csak a kezdet, ha a gyümölcsfeldolgozásról van szó.
A chutney-k (ejtsd: csátnik) világa már egy izgalmasabb dolog, mert ott lehet a gyümölcsöt zöldségekkel is keverni, lehet bátrabban fűszerezni, sőt kell is és tehetünk hozzá akár csípőset is. A chutney-k esetében elengedhetjük a fantáziánkat, mert ha jó recepteket kísérletezünk ki, akkor a húspácolástól kezdve a köretkiegészítéseken át bármire felhasználható lesz a végeredmény.
A kompótot se felejtsük el: a kompótokból is több irány van. Készülhet édesen, de ecetesen is, mint egy félig-meddig savanyúság. A kompót is szolgálhat télen köretként húsok mellé, de egy édes kompót bármikor átalakítható gyümölcslevessé is a téli időszakban.
Ha szeretünk főzni, akkor meg pláne gyerekjáték a receptekhez párosítás, mert a szilva jól elviseli a fűszereket, de egy körtét is lehet édesen és akár sósan is készíteni.
Szilvásgombóc mélyhűtve
Bár az eljövendő energiaárak talán nem támogatják a mirelit tárolást, de ideális esetben előre készthetünk gyümölcsös gombócokat, akár szilvából, almából és körtéből is. A kész gombócokat bunda nélkül először tálcán egyesével fagyasszuk le főzés nélkül, majd ha átfagytak, akkor zacskózzuk csak be! Télen elég lesz csak kifőzni és grízes vagy zsemlemorzsás bundába megforgatni.
Chipszet is készítsünk! Aszaljunk kedvünkre!
Mondanám, hogy nincs is jobb a házinál! De ez tényleg így van, még akkor is, ha elsőre macerásnak tűnik. Nagyon vékonyra szeletelve a gyümölcsökből chipszet vagy aszalványt is lehet készíteni. Az benne a plusz izgalom, hogy ha kellően leszárítottuk, akkor poríthatjuk is, ami annyiban jó, hogy télen hozzáadható porként müzlikhez, levesekhez sűrítésként, pudingokhoz, illetve jól jöhet húspácoláskor vagy joghurtok ízesítésekor.
A chipszhez tepsiben alacsony hőfokon süssük meg csörgősig a körte vagy almaszeleteket! A szilva ennél lédúsabb, inkább az aszalás áll jobban neki.