Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?
Az uborka a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ez egy meglehetősen nagy nemzetség, amelybe számos népszerű kertlakó, így például a sütőtök, a cukkini és a sárgadinnye is beletartozik. A legtöbb uborka egynyári növényként, sárga virágú, szőrös szárú indákkal nő. A legfontosabb jellemzőjük azonban talán az, hogy mindannyian termelnek kurkubitacint.
Kukurbitacin
A kukurbitacinegy természetesen előforduló vegyület, amelyet a növény védekezési jelleggel állít elő. Ennek az eredménye a keserű íz. Ez a vegyi anyag tartja vissza a növényevő állatokat attól, hogy a tökfélék családjának tagjait megdézsmálják.
A kertben termesztett uborka még mindig tartalmaz egy kevés kukurbitacin, bár ez általában a növény leveleire, szárára és gyökereire jellemző. Ez azért jó dolog, mert a növény még mindig a természet rendeltetését követi, és megakadályozza, hogy a legtöbb élősködő megrágcsálja őt.
Mitől lesz keserű az uborka?
Tulajdonképpen megesszük az uborka érzéseit?Lehet, hogy furcsán hangzik, de pontosan így van. Amikor beleharapunk egy keserű uborkába, egy stresszes növény termését fogyasztjuk el. Nem csoda, hogy olyan keserű az íze. A kukurbitacin szintje az érett növényekben a legmagasabb. Amikor az uborka növényei környezeti stressznek vannak kitéve, több kukurbitacint termelnek, olyannyira, hogy a termés keserűvé válik.
Ha aszályos időszak van, és a növény a vízhiány miatt komoly stresszben él, akkor nincs értelme, hogy egy ízletes uborka lógjon a tőkén, miközben a növény többi része lassan elpusztul. Ehelyett a növény védekező üzemmódba kapcsol, és kesernyésséggel árasztja el a növekvő gyümölcsöt, hogy biztosítsa, senki sem eszi meg az uborkát. A keserű uborka így érintetlen marad, és lassan elrothad, lebomlik, majd újra bekerül a talajba. Briliáns! A növények evolúciós zsenik.
Az uborka ízének kesernyéssége és annak megelőzése
A környezeti stressz okozhatja az uborkában a magasabb mennyiségű kukurbitacint, de van még néhány más ok is, ami miatt az uborka nem lesz annyira ízletes, mint amennyire lennie kellene.
Genetika
A vastagabb héjú uborkafajták hajlamosabbak a kesernyésségre, mint mások. Amikor kiválasztja a termesztendő fajtát, keressen olyan magokat vagy növényeket, amelyeket kevésbé keserűként vagy hőségtűrőként forgalmaznak.
Magas hőmérséklet, alacsony hőmérséklet vagy nagy hőmérséklet-változások
A hőmérsékleti stressznek kitett uborka nagyobb mennyiségű kukurbitacint termel, ami kesernyésséget eredményez. Sajnos nem sokat tehetünk az időjárás megváltoztatásáért. Ugyanakkor használhatunk árnyékoló takarót az uborka palánták felett az extrém hőség idején, hogy segítsünk a hőszabályozásban. Alternatív megoldásként a hűvösebb időjárás idején használhatunk sorköztakarókat is.
Egyenetlen öntözés
A túl sok vagy túl kevés víz is okozhat kesernyés ízű uborkát. A szárazság idején szükség lehet az uborka kézi öntözésére, vagy öntözőcsővel vagy csepegtető tömlővel történő öntözésére, hogy megakadályozza a túlságosan bőséges uborkatermelést. Sajnos, ha esős időszak jön, nem sokat tehetünk.
Ne feledje, a kukurbitacin az uborka növényi védekező mechanizmusa. Ha a növényt kártevők támadják meg, akkor több ilyen vegyületet bocsát ki, hogy megpróbálja távol tartani a falánk rovarokat. A fertőzés megelőzése érdekében azonnal lépjen fel a kártevőkkel szemben, amint felfedezi őket. Az uborka lugasra nevelése segíthet, hiszen így a földtől magasan növekszik.
Betakarítási problémák
Az uborka betakarításának időpontja is befolyásolhatja, hogy keserű lesz-e a termés vagy sem. A túl sokáig a tőkén hagyott nagy, túlérett uborkák általában keserűek (és a legjobb, ha vetőmagnak tartjuk meg őket). Amint a növény elkezd termést hozni, naponta szedje, hogy biztosítsa, hogy a termést akkor szedi le, amikor az már érett. Az alaktalan termések a kesernyésség jelei is lehetnek, mivel ezek az uborkák általában növényi stressz vagy kártevőproblémák eredményei.
Tárolási problémák
A nem megfelelő tárolásból vagy a természetes párologtatási folyamatból származó hő hatására az uborka vizet veszít, ami hatékonyan koncentrálja benne a kukurbitacint, és egy idő után kesernyés ízűvé teszi. Miután leszedte az uborkát, hűtőszekrényben kell tárolnia, vagy gyorsan fel kell dolgoznia.
Mit tegyünk a keserű uborkával?
A kukurbitacin általában az uborka szárának végén és a héjában koncentrálódik. Ha egy adag keserű uborkával találja magát szemben, a legjobb, ha meghámozza, és fogyasztás előtt levágja a szárát. Lehet, hogy a szokásosnál egy kicsit többet, 2-3 centimétert érdemes levágni a szár végéről. A meghámozott uborkát öblítse le hideg víz alatt, hogy a maradék keserűanyagot lemossa róla.
(Fotó: Alexey Hulsov/Pixabay)