A cserépben nevelt karácsonyfa környezetbarát alternatívát kínál a kivágott fákkal szemben. Az ünnepek után a kertbe ültethető vagy egy nagyobb cserépben tovább gondozható. Ugyanakkor a gyökeres karácsonyfa több figyelmet igényel.
Ha cserépben tartott karácsonyfát választunk, fenntarthatóbbá tehetjük az ünnepeket. Már a vásárlás előtt érdemes bizonyos szempontokat figyelembe venni annak érdekében, hogy sokáig örömöt leljünk benne.
A megfelelő fafajta kiválasztása
Érdemes a könnyebben alkalmazkodó és sekélyebb gyökérzetű fajták közül választani, mint a lucfenyő vagy az erdeifenyő. A nordmann fenyő konténeres tartásra kevésbé alkalmas, mivel mély gyökereivel a cserépben gyakran nem tud elegendő vizet és tápanyagot felvenni, ami befolyásolhatja a növekedését.
Egészséges gyökérzet
A siker érdekében mindenképpen győződjünk meg arról, hogy a karácsonyfa már eredetileg is cserépben nevelkedett, és nem csak közvetlenül az eladás előtt került oda. Vizsgáljuk meg a gyökérlabdát, fontos, hogy ép és jól átszőtt legyen. Az egészséges fiatal növény nem hullatja a tűleveleit, és összességében életerős benyomást kelt.
Ünnepek előtt
A nagyobb hőmérséklet-különbségek elkerülése érdekében fokozatosan szoktassuk a karácsonyfát a meleghez. Helyezzük egy héttel az ünnepek előtt egy hűvös, világos helyiségbe, például télikertbe. Soha ne tegyük közvetlenül radiátor mellé.
Ünnepek alatt
Tartsuk a talajt egyenletesen nedvesen, de kerüljük a pangó vizet. Érdemes a karácsonyfát naponta többször vízzel permetezni, a páratartalom növelése érdekében. Válasszunk neki világos helyet, huzattól távol. Csak maximum 10-14 napig tartjuk a meleg szobában. Gondoskodjunk az optimális tápanyagellátásról is.
Ünnepek után
A karácsonyfát lassan szoktassuk vissza a hidegebb kültéri hőmérséklethez. Néhány napra érdemes egy hűvös, védett helyre – például erkélyre vagy teraszra – tenni. Fagyvédelem érdekében takarjuk le lombbal vagy szalmával. Tavasszal ültessük ki a kertbe, vagy helyezzük nagyobb cserépbe.
A megfelelő hely kiválasztása a kertben
A karácsonyfának sok helyre lesz szüksége ahogy növekszik, mind a föld felett, mind a gyökérzónában. Ügyeljünk arra, hogy legalább 4-6 méter távolságot hagyjunk épületektől, kerítésektől és más növényektől. A napos vagy félárnyékos hely ideális.
A fiatal növényeket védeni kell az erős napsugárzástól. A talaj legyen humuszban gazdag, jó vízelvezetésű és enyhén savas. A száraz vagy túl tömör talaj kevésbé alkalmas. Mérsékelt vagy magas páratartalom segíti a növekedést.
Az ültetés időzítése és technikája
A karácsonyfa kiültetésére a legjobb időszak a tavasz, amikor már nincs fagyveszély, és a hőmérséklet tartósan 0 °C fölött van.
Ássunk legalább kétszer olyan mély és széles gödröt, mint a gyökérlabda. Tegyünk komposztot a gödör aljába a megfelelő tápanyagellátás érdekében. Helyezzük a fát a gödörbe, és igazítsuk egyenesen. Töltsük fel a gödröt és finoman tömörítsük a talajt, majd alaposan öntözzük meg a fát. Ha mulcsot terítünk a törzs köré, az segíti a nedvesség megőrzését.
Az ültetés utáni gondozás
Tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen, de kerülje a pangó vizet. Az első hónapokban különösen fontos a rendszeres öntözés. Figyeljünk a gyomokra, nehogy elvonják a vizet és a tápanyagokat. Erős fagy esetén takarjuk le a karácsonyfát kerti fóliával.
Hosszú távú gondozás cserépben
Ha hosszabb távon szeretnénk cserépben tartani a karácsonyfánkat, figyeljünk rá, hogy a gyökérlabda soha ne száradjon ki teljesen. Tavasszal és késő nyáron érdemes a tápanyag-utánpótlásról is gondoskodni, megfelelő, tűlevelűeknek készült trágyával. Kétévente célszerű egy nagyobb cserépbe átültetni, hogy a gyökereknek elegendő helyük legyen fejlődni.