Nagyvilág

Egyre tiszavirág életűbbek a méhek

Agrofórum Online

A Marylandi Egyetem entomológusainak új tanulmánya szerint a laboratóriumi környezetben tartott mézelő méhek élettartama 50%-kal csökkent a ’70-es években tapasztaltakhoz képest.

A méhcsaládok kiöregedése természetes jelenség a méhészetben. Az elmúlt évtizedben azonban az amerikai méhészek jelentős veszteségekről számoltak be. Megértendő az okokat, a kutatók a környezeti stresszhatásokat, a betegségeket, a parazitákat, a növényvédőszer-kitettséget és a táplálkozási tényezőket is figyelembe vették.

Ez az első olyan tanulmány, amely kimutatja a mézelő méhek élettartamának általános rövidülését, amely – a kutatás alapján – potenciálisan független a környezeti stressztényezőktől, és arra utal, hogy a genetika jelentősen befolyásolhatja a méhészeti ágazatban megfigyelhető általánosabb tendenciákat.

Anthony Nearman, a tanulmány első szerzőjének véleménye szerint először akkor figyelt fel az élettartam csökkenésére, amikor Dennis van Engelsdorp entomológussal közösen tanulmányt folytatott a felnőtt méhek laboratóriumi nevelésének szabványosított protokolljairól. Korábbi tanulmányokat megismételve a kutatók álcákat gyűjtöttek a kaptárakból. A fiatal egyedek kikelését követően 24 óra elteltével a méhek inkubátorba kerültek, majd a kifejlett egyedeket speciális ketrecekben tartották.

A kutatók megfigyelték, hogy – függetlenül az étrendtől – a laboratóriumban nevelt, és ketrecben tartott méhek átlagos élettartama az 1970-es években tapasztalt élettartam felére csökkent (ma 17,7 nap, míg az 1970-es években 34,3 nap volt).

Amikor a kutatócsoport ,,lemodellezte” az élettartam 50%-os csökkenésének hatását egy olyan méhészetre, ahol a kipusztuló méhcsaládokat évente pótolják, a kapott veszteségek aránya 33% körüli volt, ami valóban tükrözte a méhészek által az elmúlt 14 évben jelentett, 30-40%-os átlagos éves veszteségeket.

A kutatók következő lépése az lesz, hogy összehasonlítsák a mézelő méhek élettartamának tendenciáit az Egyesült Államokban és más országokban. Ha eltéréseket találnak az élettartam-adatokban, akkor olyan, lehetséges kiváltó tényezőket vizsgálnak majd, mint például a genetika, a növényvédőszer-használat és a vírusok jelenléte a helyi méhállományokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen fűtőértéke van a császárfának?

2025. szeptember 30. 14:10

A császárfa fűtőértékével kapcsolatos állításokat gyakran túlértékelik – szakmai vizsgálatok mutatják a korlátokat.

A farm, ahol minden a régi – és ez a legjobb benne

2025. június 20. 08:10

Skócia szívében élő gazdaság, amely évszázadokon átívelő történelmével és élő múzeumként működő farmjával varázsolja el látogatóit.

10 növény, ami úgy viselkedik, mint egy állat

2025. június 18. 16:10

Mozognak, csalnak, védekeznek és vadásznak – ezek a növények megdöntik a csendes, mozdulatlan zöldek mítoszát.

Csökken a cukorrépa vetésterülete az EU-ban

2025. június 2. 16:10

A cukorrépa vetésterülete 9%-kal csökkenhet az EU-ban. Az alacsony árak és az ukrán export súlyos nyomást helyeznek az ágazatra.

Sok a bizonytalanság a Peking és Washington közti konfliktus miatt

2020. június 2. 08:02

Párizsban vegyesen alakult a kereskedés a gabonapiacokon. A repce és a kukorica drágult a következő határidőre, ám a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa csökkent.

Terménypiac: útkeresés a meglepetések után

2018. augusztus 17. 10:37

Az európai piaci árak ezen okok miatt is erősödtek korábban és az elmúlt napokban úgy látszik, hogy a korábbi áremelkedések egy része eltűnt ugyan, de jelentős árcsökkenésre nem lehet számítani.

Trump agrárminiszter-jelöltje Brooke Rollins: ez mit hozhat Európának?

2024. november 26. 14:40

Miniszterként olyan területekért lesz felelős, mint az élelmiszer-biztonság, a bioüzemanyagok előállítása, a nemzetközi kereskedelem.

Kitart az ételkiszállítás mellett az Uber

2020. augusztus 20. 07:44

Az Uber tovább folytatja az ételkiszállítással kapcsolatos tevékenységét Kaliforniában.