Növénytermesztés

A hobbi, ami értéket teremt – paprikaszószok formájában

Agrofórum Online

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Kristóf hol, hogyan neveli chili paprikáit. Ezek terméséből paprikaszószokat készít. A részletekről kérdeztük.

Hogyan álltak össze a paprikaszósz receptek?

Az első főzetek nem nyerték el a tetszését, önmagukban a különböző chilikből főzött szószok túlságosan erősek voltak. De nem adta fel, különböző gyümölcsökkel kezdte párosítani a paprikákat. Kristóf törekszik arra, hogy az általa készített paprikaszószok között mindenki megtalája a számára megfelelőt. Ezért készít enyhén, alig csípős, jellemzően BBQ szószokat, készít gyümölcsös chili szószokat, amik a közepesen csípős kategóriát képezik, és főz chili esszenciákat, amik különböző ecetek felhasználásával tartalmazzák a chilit.

Kristóf eleinte a kertjükben termő gyümölcsökkel párosította a paprikákat. Jelenleg 14 paprikaszósz recepttel rendelkezik. Ezeket baráti visszajelzések alapján alakította ki. Barátai szívesen segítettek neki, kóstolták, értékelték a próba főzeteket.

Oravecz Kristóf százados hobbiból készít paprikaszószokat.

De mégis, honnan jött az érdekődés?

Kristóf családja saját felhasználásra bort készít, ami megalapozta az érdeklődését a gasztronómia iránt. Kristóf szívéhez a borkészítés is olyan közel áll, mint a paprikaszószok. A gasztronómia, a finom ételek és az ahhoz kapcsolódó kiegészítők iránti érdeklődés vezette el őt a paprikaszósz főzéshez.

Mik a hosszú távú tervek?

Kristóf tervei között szerepel a vállalkozás fejlesztése, de nem szeretné, hogy ez kényszerré váljon. A paprikaszószokat hobbiból készíti, és az a célja, hogy ez így is maradjon. Értéket teremteni úgy, hogy ez számára kikapcsolódás legyen.

Részletek az alábbi videóban.

Képek forrása: Agrofórum Online

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyanítjuk, hogy éppen ezt a hibridet keresi

2025. december 3. 11:10

Stressz- és szárazságtűrő, rövidebb tenyészidejű, ugyanakkor kimagaslóan terem? Ha ilyen kukoricára van szüksége, ismerje meg a FOXTRAIL-t!

Menetszámcsökkentés a felhasznált nitrogén optimalizálásával

2025. december 1. 15:10

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntarthatóság és a hatékony tápanyag-gazdálkodás a mezőgazdaságban. A BASF Hungária Kft. rendezvényén termelőket kérdeztünk tapasztalataikról, ill. az általuk alkalmazott technológiákról.

Ezért érdemes ősszel lemérni a repce zöldtömegét

2025. november 30. 16:10

A jelenlegi gazdasági helyzetben különösen fontos, hogy a termelők racionalizálják költségeiket. A nitrogénpótlás kifejezetten olyan terület, ahol jól átgondolt döntéseket kell hozni, mivel a kijuttatott nitrogén egy része elillan vagy kimosódik a talajból.

Ismét bizonyítottak a KWS kukoricahibridek az MKK TOP20 kísérletekben!

2025. november 28. 10:00

Miért jelent valós előnyt a KWS hibridek alacsony betakarításkori szemnedvessége? Profit és kiszámíthatóság!

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

A hazai vadhúsból készült ételek nemcsak ízletesek, de még egészségesek is

2022. december 4. 06:38

Az Agrárminisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy vadhúsból készült termékek kerülhessenek a magyar családok asztalára.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.