Növénytermesztés

A hobbi, ami értéket teremt – paprikaszószok formájában

Agrofórum Online

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Kristóf hol, hogyan neveli chili paprikáit. Ezek terméséből paprikaszószokat készít. A részletekről kérdeztük.

Hogyan álltak össze a paprikaszósz receptek?

Az első főzetek nem nyerték el a tetszését, önmagukban a különböző chilikből főzött szószok túlságosan erősek voltak. De nem adta fel, különböző gyümölcsökkel kezdte párosítani a paprikákat. Kristóf törekszik arra, hogy az általa készített paprikaszószok között mindenki megtalája a számára megfelelőt. Ezért készít enyhén, alig csípős, jellemzően BBQ szószokat, készít gyümölcsös chili szószokat, amik a közepesen csípős kategóriát képezik, és főz chili esszenciákat, amik különböző ecetek felhasználásával tartalmazzák a chilit.

Kristóf eleinte a kertjükben termő gyümölcsökkel párosította a paprikákat. Jelenleg 14 paprikaszósz recepttel rendelkezik. Ezeket baráti visszajelzések alapján alakította ki. Barátai szívesen segítettek neki, kóstolták, értékelték a próba főzeteket.

Oravecz Kristóf százados hobbiból készít paprikaszószokat.

De mégis, honnan jött az érdekődés?

Kristóf családja saját felhasználásra bort készít, ami megalapozta az érdeklődését a gasztronómia iránt. Kristóf szívéhez a borkészítés is olyan közel áll, mint a paprikaszószok. A gasztronómia, a finom ételek és az ahhoz kapcsolódó kiegészítők iránti érdeklődés vezette el őt a paprikaszósz főzéshez.

Mik a hosszú távú tervek?

Kristóf tervei között szerepel a vállalkozás fejlesztése, de nem szeretné, hogy ez kényszerré váljon. A paprikaszószokat hobbiból készíti, és az a célja, hogy ez így is maradjon. Értéket teremteni úgy, hogy ez számára kikapcsolódás legyen.

Részletek az alábbi videóban.

Képek forrása: Agrofórum Online

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Menjen biztosra, álljon a győztes mellé!

2025. december 23. 11:10

Az aszályos időszakok és a piaci bizonytalanságok közepette a SAATEN-UNION olyan genetikát kínál, amely szélsőséges körülmények között is megbízhatóan teljesít.

Öntözés nélkül termett 14 tonnás kukorica Borsodban, utánajártunk a csodának

2025. december 23. 04:58

Borsod vármegyében, Cigándon gazdálkodik György Gergő, aki a Kukorica Klub 2025. évi termésversenyében, öntözetlen körülmények között kiemelkedő eredményt ért el, első helyezett lett. Felkerestük telefonon, sikerének hátteréről kérdeztük.

A szója a vetésforgót és a pénztárcát egyaránt gyarapítja

2025. december 18. 14:10

A terület adottságainak megfelelő vetőmag választása kulcskérdés, ebben adnak széles választási lehetőséget a SAATEN-UNION fajtái.

Biológiai készítményekkel a termésbiztonságért

2025. december 18. 07:10

A talajélet tudatos erősítése ma már kulcskérdés a termésbiztonságban. Biológiai készítmények a gyakorlatban.

Demeter Chocolate, a Csokimennyország

2022. március 28. 04:36

A Demeter család neve jól ismert Kiskunlacházán, hiszen a kilencvenes évektől kezdődően működtettek cukrászdát a településen. A Demeter Chocolate gyökerei így igen régre nyúlnak vissza.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?

Kimagasló minőségű, egyedi stílusú fajtaborok a Pécsi borvidékről

2022. február 4. 04:36

Ez alkalommal a mohácsi körzetbe látogattunk el, közelebbről a Hásságyba, a Belward pincészetbe, amely igen komoly változásokon ment át az elmúlt tizenöt évben. Beszélgetőtársam a borászat egyik újragondolója, annak vezetője, Wilhelm Dávid borász volt.

A beszállítók felkutatása sem egyszerű feladat

2021. november 13. 05:36

Széles Zoltánnal, a Széles Húsüzem tulajdonosával a biotermékek forgalmazásának lehetséges buktatóiról, tapasztalatairól beszélgettünk, no meg arról, hogy miért van az, hogy osztrák biocsirke kerül a magyar asztalra.