Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.
Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Kristóf hol, hogyan neveli chili paprikáit. Ezek terméséből paprikaszószokat készít. A részletekről kérdeztük.
Hogyan álltak össze a paprikaszósz receptek?
Az első főzetek nem nyerték el a tetszését, önmagukban a különböző chilikből főzött szószok túlságosan erősek voltak. De nem adta fel, különböző gyümölcsökkel kezdte párosítani a paprikákat. Kristóf törekszik arra, hogy az általa készített paprikaszószok között mindenki megtalája a számára megfelelőt. Ezért készít enyhén, alig csípős, jellemzően BBQ szószokat, készít gyümölcsös chili szószokat, amik a közepesen csípős kategóriát képezik, és főz chili esszenciákat, amik különböző ecetek felhasználásával tartalmazzák a chilit.
Kristóf eleinte a kertjükben termő gyümölcsökkel párosította a paprikákat. Jelenleg 14 paprikaszósz recepttel rendelkezik. Ezeket baráti visszajelzések alapján alakította ki. Barátai szívesen segítettek neki, kóstolták, értékelték a próba főzeteket.

De mégis, honnan jött az érdekődés?
Kristóf családja saját felhasználásra bort készít, ami megalapozta az érdeklődését a gasztronómia iránt. Kristóf szívéhez a borkészítés is olyan közel áll, mint a paprikaszószok. A gasztronómia, a finom ételek és az ahhoz kapcsolódó kiegészítők iránti érdeklődés vezette el őt a paprikaszósz főzéshez.
Mik a hosszú távú tervek?
Kristóf tervei között szerepel a vállalkozás fejlesztése, de nem szeretné, hogy ez kényszerré váljon. A paprikaszószokat hobbiból készíti, és az a célja, hogy ez így is maradjon. Értéket teremteni úgy, hogy ez számára kikapcsolódás legyen.
Részletek az alábbi videóban.
Képek forrása: Agrofórum Online