Növénytermesztés

Döbbenetes módon reagál a talaj a szárazságra, új felfedezés okoz szenzációt

Agrofórum Online

A klímaváltozás ma már nem kérdés, a saját bőrünkön tapasztaljuk. De hogyan hat az egyre melegedő klíma és az egyre kevesebb csapadék az élőlényekre, az életközösségekre?

A mezőgazdaságban dolgozók első kézből tapasztalják a melegedő klíma és az egyre kevesebb, hektikus eloszlású csapadék okozta nehézségeket. Magyarországon a leginkább csapadék szegény terület az Alföld. Itt az elmúlt 90 napban a sok éves átlaghoz viszonyítva 37-107 mm csapadék hiányzik. Azonban a talajokból ennél jóval több víz hiányzik, tekintve, hogy az elmúlt időszakban, ill. néhány évben hasonló tendencia volt tapasztalható.

Az agriland.co.uk oldalon megjelent cikk szerint egy új kutatás megállapította, hogy a talajban élő mikroorganizmusok képesek emlékezni az elmúlt időjárási körülményekre, a szárazságra. Ehhez alkalmazkodva segíteni tudják az ott élő növényeket a túlélésben.

A Nottinghami és a Kansasi Egyetem kutatói a publikálták, hogy vizsgálataik alapján a talajban élő mikroorganizmusok alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz, a kisebb csapadékmennyiséghez, és a növényeket is segítik a stressz leküzdésében. A mikroorganizmusok hosszú távon emlékeznek, ez az ökológiai memória néven ismert jelenség.

A kutatás során megállapították, hogy a talajban élő mikroorganizmusok az őshonos növényfajokat nagyobb mértékben tudják segíteni a stresszhez való alkalmazkodásban, mint a termesztett növényeket, amilyen pl. a kukorica.

Az ökológiai memória jelenségének megértése a jövőben segíthet olyan mezőgazdasági rendszerek tervezésében, melyek az éghajlati változások okozta stresszel szemben ellenállóbbak.

Borítókép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

2025. november 7. 11:10

A tág vetésforgó és a termesztési lehetőségekhez illeszkedő fajták biztosítják a stabilitást a változó környezetben.

Klímaadaptív növénynevelés magyar fejlesztésben

Magyar technológia mutat irányt: a növényházak mikroklímájának aktív szabályozásával csökkentheti a hozamveszteségeket és növelheti a fenntarthatóságot.

Szélsőségekre hangolva – megérkeztek a DEKALB idei újdonságai

2025. november 5. 11:10

Az idei aszály ismét súlyosan érintette a hazai kukoricatermesztést – a DEKALB új hibridjei azonban reményt adnak a jövőre.

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban!

2025. november 3. 12:50

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is, ahol nem csak a kukorica élt át nehéz pillanatokat, de a gazdaságot vezetők számára is szükség volt a kötélből lévő idegekre.

Hogyan módosíthatjuk a kert talajának kémhatását?

2025. január 30. 04:36

Nem túl jó minőségű a talaj a kertemben, úgy vélem, a pH-értéke nem megfelelő a zöldségtermesztéshez. Hogyan módosíthatnám a talaj kémhatását?

A talaj világnapja: módszerek, melyekkel megőrizhetjük talajaink termékenységét

2022. december 5. 14:16

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén a regeneratív mezőgazdaság forradalmára szeretné ráirányítani a figyelmet a Talaj világnapján.

Ideális talajteszt - Ismerjük meg jobban termőföldünket!

2019. február 18. 07:54

A hagyományos vegyi profil mellett, a VitTellus a talaj fizikai és biológiai egyensúlyát is méri, majd számszerűsíti. Tökéletes módszer, hogy a gazdák még jobban megismerjék földjüket, és a számok ismeretében megalapozottabb döntéseket hozzanak például a növényvédő szerek használatáról.

Hogyan veszik fel a növények a tápanyagokat?

2024. szeptember 20. 16:10

Bár a műtrágyákról, tápoldatokról sokat hallunk, talán nem mindenki tudja, hogy mit és hogyan „esznek” a növények. Pedig akár éhen is halhatnak!