Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Ne feledkezzen meg a kénről!

Ne feledkezzen meg a kénről!

Borealis L.A.T

A tavaszi fejtrágyázáskor a nitrogén mellett a kén is fontos szerepet játszik.

A kén mobilizációja a talajban a nitrogénhez hasonló

A nitrogénhez hasonlóan a kén is szerves formában található meg a talajban, ami így közvetlenül nem vehető fel a növények számára. Megfelelő hőmérséklet, talajnedvesség és levegő tartalom mellett mikroorganizmusok segítségével a kén felszabadul a szerves anyagokból. Ekkor szulfát formává alakul, amely a növények számára felvehető. A szulfát formában a talajban levő kén a nitráthoz hasonlóan érzékeny a kimosódásra. Télen a sok csapadék hatására a szulfát kimosódás jelentős mértékű, így jelentős hiány alakulhat ki tavaszra.

Mennyi kén szükséges a növényeknek?

A gabonák kén igénye mérsékelt, kb. 50-70 kg SO3/ha. A kén hiánya csökkenti a négyzetméterenkénti kalász számot, illetve a kalászban lévő magok számát is, ezzel akár 1-1,5 tonnás hektáronkénti termés kiesést okozva. De nem csak a termés mennyisége, hanem fehérje tartalma is negatívan befolyásolt kén hiány esetében, mert a kén növeli a nitrogén hatékonyságát is.

Mikor van szükség kénre?

Mindenképpen a kalászolás előtt kell a növények kén igényét biztosítani, mert a kalász és termés fejlődéskor van szükség a kénre. Amennyiben ekkor fedezzük a növény kén igényét, akkor elkerülhető a termés kiesés. Ha a növény tápanyag ellátása kiegyensúlyozott, akkor egy kedvező szén/nitrogén arány alakul ki, nagy termésmennyiséget képes kinevelni, ráadásul kevésbé lesz fogékony a különböző gombabetegségekre (pl. lisztharmat) is.

Melyek a fontos tényezők kén ellátottság szempontjából?

Mivel az ipari kén-dioxid szennyezés az elmúlt évtizedekben szignifikánsan csökkent, így a légkörből is egyre kevesebb a kén utánpótlás a talajokba. Ezért napjainkban már műtrágyázással kell ezt a tápelemet is pótolnunk. A megfelelő dózis meghatározásához az alábbi paramétereket kell figyelembe venni:

  • Talaj fajtája
  • Elővetemény
  • Szerves anyag visszapótlás (trágya, komposzt, stb.)
  • Talaj szervesanyag tartalma
  • Téli csapadék mennyisége

A kén hiány tünetei:

A kén hiány a fiatal, növekvő leveleken megfigyelhető sárgulásos tüneteket mutat. Éppen ellenkezőleg a nitrogén hiány esetében, pedig az idősebb levelek sárgulnak.

A szántóföldi kísérletek eredménye egyértelműen jelzi a kén hatékonyságát

Az INRA franciaországi kísérletei búzában, a 2019-es évben közel 2 tonnás hektáronkénti termésátlag növekedést mutattak a kéntrágyázás hatására, szemben a kizárólag nitrogén trágyázással. Mivel a nitrogénnel együtt fejti ki igazán hatását a kén, így legjobb egyszerre kijuttatni a két tápelemet. A Vario 23N + 25So3 műtrágya alkalmazása a tápanyag utánpótlás során, egyértelmű hozam növekedést produkált, ahogy a lenti grafikonon is látható.

További információt olvashatnak honlapunkon!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre figyeljen a megfelelő repcehibrid kiválasztásánál!

2024. június 12. 15:10

A magyar gazdálkodóknak magas minőségű, versenyképes vetőmagtermékekre van szükségük, amelyek nagy hozampotenciállal és pergésellenállósággal rendelkeznek.

Időszerű a terménytárolók preventív védelme – így végezzük el

2024. június 12. 08:40

Hogy a szántóföldön megtermelt, értékesítésre szánt terményeket kellő időben és megfelelő minőségben értékesíteni lehessen, valamennyi ideig raktároznunk kell azokat.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

A lombtrágyázás alapjai

2024. május 30. 16:10

Lombtrágyákkal elsősorban mikroelemeket (Cu, Zn, B, Mn, Mo, Fe) pótolunk, de alkalmasak átmeneti makroelem-felvételi problémák megoldására is.

Kerti feladatlista őszre a STIHL szakértőitől

2020. szeptember 30. 04:36

A STIHL szakértői összegyűjtötték azt a hét kerti feladatot, amit mindenképpen el kell végeznünk még a fagyok beköszönte előtt.

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

2018. március 13. 16:27

A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése, a tápanyag-antagonizmussal kapcsolatos kérdések, a relatív tápanyaghiány okai, a startertrágyák típusai, jellemzői és hatékonysága.

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

2020. február 12. 10:36

Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetű fertőzés, vagy áttelelő takácsatka tojás a növényeken.

Őszi teendők a gyümölcsösökben

2020. október 19. 10:01

Ha vége a gyümölcsszedésnek, hajlamosak vagyunk hátra dőlni, pedig ez nagy hiba! Ne zárjuk be a kertet, ne hagyjuk magára az ültetvényt ilyenkor, hiszen a következő szezonra most tudjuk felkészíteni a gyümölcsfákat. Gyakori gond, hogy a szüret után a letermett fákat nem vagy nem kellő módon készítik fel a következő évi szezonra. Ebben a cikkben ennek a kérdésnek a fontosságára hívom fel a figyelmet, azaz: hogyan tudjuk optimalizálni gyümölcsfáink tartalékait?