27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Növénytermesztés

Sertéstenyésztés – magasabb szintre kell lépni

Agrofórum Online

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.

Mi volt a program célkitűzése?

A program célja az volt, hogy olyan növénytermesztési és takarmányozási technológiákat dolgozzunk ki a konzorcium tagjaival közösen, melyek alkalmazása révén kiváló minőségű és nagy élvezeti értékű sertéshús előállítása válik lehetővé. A jelenlegi, 2,8 milliót meghaladó hazai sertésállomány éves takarmányigénye 1,3 millió tonnánál is több. Fontos azonban, hogy míg a sertéshús előállítása során a takarmányozási költségek aránya eléri a 70 %-ot, addig a takarmány-transzformáció hatékonysága még mindig jelentősen elmarad a nemzetközi szereplők értékeitől. Versenyképességünket a legkönnyebben úgy tudjuk javítani, ha meghatározzuk, hogy az egyes állatoknak pontosan milyen táplálóanyag igénye van. Ennek egy kettős feltételrendszere van – mondta Krzyzewsky Nóra.

Mit takar ez a kettős feltételrendszer?

Egyrészt az állatok táplálóanyag-szükségletét, másrészt a felhasználásra kerülő takarmánykomponensek (pl. kalászos gabonafajták, kukoricahibridek, szójafajták stb.) tényleges táplálóértékét, azaz az emészthető táplálóanyag- és az emészthető aminosav-tartalmát kell rendkívül pontosan ismernünk. Fontos, hogy a takarmány-alapanyagok mentesek legyenek az állatok egészségét károsító toxinoktól, melyek negatívan befolyásolják teljesítményüket. A takarmányozás technológia fejlesztésének másik fontos területe, hogy nem a takarmánykomponensek kémiai összetétele tekintendő relevánsnak, hanem a megtermelt takarmányok táplálóanyagainak emészthető hányada – fejtette ki Tossenberger János.

Klímaváltozás okozta időjárási anomáliák a kukorica nagy termésingadozását (is) okozzák

Emellett a klímaváltozás is egyre komolyabb gondot okoz a termelőknek…

Igen, az elmúlt több évtizedes időszak meteorológiai adatai alapján tudjuk, hogy a főbb takarmánynövények előállításában – a klimatikus változások miatt – az évjárat hatása mind nagyobb súllyal fog megjelenni.

A klímaváltozás okozta időjárási anomáliák – egyéb növénykultúrák mellett – a kukorica nagy termésingadozását okozzák. Ez a felvásárlási és így a beszerzési árakban is érdemben meg fog mutatkozni. Kedvezőtlen tavaszi/nyári csapadékviszonyok mellett azonban realizálható még jó árpa- és búzatermés is. Ezért ez a kettő, általában kisebb arányban felhasznált kalászos gabonaféleség is alapját adhatja az eredményes sertéstakarmányozásnak. Szükséges viszont tudni, hogy az árpának és a búzának magas a ß-glukán, illetve arabinoxilán tartalma, ami a monogasztrikus állatok esetében – nagy bekeverési arány esetén – negatívan befolyásolhatja a táplálóanyagok emészthetőségét. Ez a negatív hatás célirányos fajtaválasztással, valamint ipari úton előállított enzimkészítmények felhasználásával csökkenthető. Mindezek tehát indokolttá teszik a kifejezetten kalászos gabona alapú technológiafajták kidolgozását ismondta Tossenberger János.

26 önálló kutatási feladat és 6 szakmai blokk

Hogyan épült fel a felvázolt problémafelvetésre alapozott kutatás-fejlesztési programjuk?

A kutatás-fejlesztési programunk 26 önálló kutatási feladatból és 6 szakmai blokkból állt. Az első blokkban valósultak meg Magyarország legfontosabb termőhelyein a komplex kisparcellás kísérleteken alapuló fejlesztések, melyek a takarmánybiztonság javítását célozták meg új termesztéstechnológiai irányvonalakra alapozva. Évente három termőhelyen, a több mint 5000 parcellához kötött növényfiziológiai, növényfenológiai, kórtani, beltartalmi és toxinfelmérések alapján lehetőség nyílt a fajta/hibrid- és a termőhelyspecifikus termesztéstechnológiák fejlesztésére, elősegítve a toxinmentes és a minőségi takarmány-előállítást az őszi búza, az őszi árpa, a takarmánykukorica és a szója növénykultúrákban.

Az itt született kutatási eredmények segíthetik a jövőben a növénytermesztőket abban, hogy mely termőhelyeken milyen fajtákat, hibrideket termesszenek. A termesztéstechnológiai kísérletekkel párhuzamosan sikeresen zárultak a több mint 40 éves múlttal rendelkező, hazánkban egyedülálló, szójanemesítéshez kapcsolódó fejlesztések is. A  közelmúltban 2 új fajta került be a Nemzeti fajtajegyzékbe, illetve 7 fajtajelöltet vizsgálnak állami teljesítménykísérletekben, melyek közül a projekthez kapcsolódóan 3 fajtajelölt szabadalmi oltalmát kértük – vázolta Krzyzewsky Nóra.

Mit tartalmazott a további öt blokk?

A második blokk célterülete a klímaváltozás negatív hatásait kompenzáló toxinmentes takarmány-előállítás minőségi és mennyiségi optimalizálása volt a precíziós növénytermesztési technológiák, módszerek fejlesztésével, komplex módon integrálva a talaj-növény-klímarendszer paramétereit. Ahhoz, hogy a kisparcellás kísérletekben megállapított összefüggések implementálhatók legyenek a szántóföldi termesztésbe, szükséges volt a térbeli heterogenitásból adódó változékonyság kezelése, a beavatkozások szintjének és idejének meghatározása az eltérő mikroklimatikus és edafikus részekre, részegységekre új technológiák módszertani fejlesztésével. A projektben – lépést tartva a nemzetközi fejlesztési irányokkal – integráltuk a legfontosabb geofizikai technológiákat a precíziós növénytermesztésbe,  vizsgálva a módszerek, eljárások közötti különbségeket, gyakorlatba történő adaptálásuk előnyeit, nehézségeit. Megvalósult egyes felmérések kombinációjából képzett paraméterekből előállított beavatkozási zónák adatfeldolgozási algoritmusainak módszertani fejlesztése és alkalmazása is eltérő termőhelyeken – mondta Dobos Attila.

Továbbá a talajtani kutatásokkal összhangban megvalósult a konzorciumvezető – mint Magyarország egyik meghatározó mintagazdasága – kiemelt szántóterületein egy demonstrációs célú mikrometeorológiai mérőhálózat kifejlesztése is, biztosítva a precíziós növénytermesztés hatékony, üzemi szintű bevezetését, mely egyben a Smart Farming egyik legfontosabb pillérének tekinthető. Az eredmények integrálásával létrejött korszerű növénytermesztési monitoring rendszer alkalmas az agroökológiai és a termesztéstechnológiai paraméterek térbeli-időbeli elemzésére. Ez jelentős segítséget nyújt a technológiai beavatkozások mértékének és idejének döntéstámogatásában és a növényvédelmi előrejelzésekben. A harmadik blokkban elvégzett vizsgálatok a rendelkezésre álló fajtaszortiment táplálóanyag-tartalmának, illetve emészthető táplálóanyag hozamának meghatározására irányultak – folytatta.

438 takarmánynövény-fajta

Milyen takarmánynövény-fajtákat vontak be a kutatásukba?

Az első két blokk eredményeire építve összesen 438 takarmánynövény-fajta (154 búza, 51 árpa, 86 kukorica, 128 szója, 10 tritikálé, 5 zab, 4 cirok) vizsgálatát végeztük el. Vizsgálataink során a takarmánynövény-fajták emészthető fehérjehozamának megállapítására fókuszáltunk, mivel ez az egyik legfontosabb értékmérő. Az eredmények komplex értékelését (hozam, emészthetőség, emészthető fehérjehozam, érzékenység) követően választottuk ki azon fajtákat/hibrideket, amelyek a különböző szintű és típusú sertésteljesítmény-vizsgálatokban kerültek felhasználásra.

Ez adta az alapot az alapanyag-specifikus  takarmány prototípusok kidolgozásához. Ennek mentén tehát a negyedik blokkban húsminőség vizsgálatokkal egybekötött modell- és üzemi teljesítmény vizsgálatokat végeztünk intenzív teljesítmény leadására képes növendék- és hízósertéseknél. Többek közt a konvencionális teljesítményparaméterek (súlygyarapodás, takarmányfelvétel, takarmányértékesítés) alakulását is megfigyeltük– mutatta be Tossenberger János.

A konvencionális teljesítményparamétereken túl egyebekre is kiterjedt a vizsgálat ?

Igen, a húsminőségi paraméterek vizsgálatára, továbbá ökonómiai elemzésekre is kiterjedt. A vizsgálatok során az előzetes növénytermesztési és takarmányozási (emésztésfiziológia) alapadatokra építve kukorica-szója és kalászos gabona-szója típusú diéta prototípusokat vizsgáltunk, hízlalási szakaszonként. Az eltérő diétatípusokkal végzett vizsgálatok adatai az évenként változó klimatikus/csapadékviszonyok mellett eredményesebben termeszthető gabonaféleségek leghatékonyabb felhasználására vonatkozóan szolgáltattak lényeges információkat. Az ötödik blokkban a leggyakrabban együttesen előforduló Fusarium penészgomba toxinok előfordulásának károsító hatásait vizsgáltuk dózis és expozíciós idő függvényében. Végezetül a hatodik blokkban kidolgoztuk – az első öt blokk eredményeire építve – azokra a takarmánynövény-fajtákra épülő agrotechnikai, növényvédelmi, monitoring technológiai eljárásokat és takarmányozási-prototípusokat, melyek alkalmazása mellett a vizsgálatba vont növényfajoknál/fajtáknál a legnagyobb emészthető táplálóanyag-hozam realizálható. Mindemellett egyúttal a patogén gombák kártételének minimalizálását és a nagy teljesítményre predesztinált, intenzív körülmények között tartott növendék- és hízósertések optimális teljesítményét is szolgálják, így a legkedvezőbb vágási paraméterek és a legkedvezőbb minőségű sertéshús előállítása érhető el általuk – nyilatkozta Tenke János.

Az eredmények nagymértékben elősegítik a precíziós technológiák kollektív oktatását is

Milyen konklúzió, tapasztalat fogalmazható meg a projekt vonatkozásában, mely példaként szolgálhat az ágazat más szereplői számára?

Nívós szellemi és megfelelő anyagi ráfordításokkal gyümölcsöző, profitábilis együttműködés jött létre az egyetemek K+F egységei és a termelői szféra között. A projekt zárása mindösszesen egy mérföldkő az innovációs folyamatban, mivel az újabb és újabb K+F célok, irányok a jövőben is kiemelt prioritással fognak bírni a Bonafarm Csoportnál, így a Bóly Zrt.-nél is. A projekt futamideje alatt is nagy hangsúlyt fektettünk a részeredmények disszeminációjára, egyrészt mint az ország egyik meghatározó integrátoraként, másrészt a partneri együttműködéseknek köszönhetően. A koronavírus-járvány azonban az eredmények szélesebb körben történő megosztását nagymértékben korlátozta, így a jövőben – mérlegelve az éppen aktuális járványhelyzetet – az eredmények bemutatása is fontos feladatunk lesz.

A konzorciumban résztvevő két egyetem meghatározó szereplője a hazai agrároktatásnak. Véleményem szerint a projekt eredményei hozzájárulhatnak a hazai agrár-felsőoktatás versenyképességének növeléséhez: egyfelől a megvalósult, nemzetközileg is kiemelkedő infrastruktúra révén, másrészt a fejlesztések eredményeinek közvetlen beépítésével a BSc, az MSc, az osztatlan és a PhD képzésekbe. Fontos kiemelni azt is, hogy a projektben létrejött tudás elősegíti a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia mellett a Magyarország Digitális Agrárstratégiájának hatékony megvalósulását, mert az eredmények nagymértékben elősegítik a mezőgazdasági termelők és a felsőoktatásban résztvevő hallgatók digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, így a precíziós technológiák kollektív oktatását.

Nem utolsó sorban pedig fontos megjegyezni, hogy a programban létrejött eredmények egy olyan ágazatot – a sertés ágazatot – segítenek, amely az elmúlt évtizedekben a magyar agrárium legnagyobb vesztese volt. A projektben bizonyítottuk, hogy magasabb szintre lehet és kell lépni, egyrészt a termelés, másrészt az innováció területén – vonta le a konklúziókat Krzyzewsky Nóra.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Búzapiaci nyomás és precíziós jövőkép Debrecenben

2025. június 1. 08:10

A XXXII. Búzatanácskozáson szó esett piacokról, versenytársakról, AI-megoldásokról és a klímaváltozás hatásairól is.

Szójabab a vetésforgóban

2025. május 27. 13:10

A vetésforgó a termelési kapacitások felhasználásának jól kiszámított tervszerű rendszere az erőforrások legjobb kihasználása érdekében.

Őszi káposztarepce fajták kísérleteinek beltartalmi eredményei

2025. május 26. 13:10

Az őszi káposztarepce fajtaösszehasonlító kísérletekben elengedhetetlen valamennyi beltartalmi tulajdonság meghatározása.

Olajfa a kertben: sikeres gondozás magyar klímán

2025. május 26. 08:10

A klímaváltozás kedvez az olajfatermesztésnek, de hazai körülmények között még mindig odafigyelést igényel. Íme a sikeres nevelés titkai!

Mi lesz veled, uniós gabonatermesztés?

2023. december 18. 11:10

Az idei év nem a legrosszabb eredményeket hozta gabonatermés tekintetében. Hogy mi határozza meg az árak alakulását, hová lett, vagy hová lesz az Ukrajnából származó, gyakran kérdéses minőségű termény, és ez hogyan csapódik le az európai uniós élelmiszerláncban, arról érdemes tájékoztatni a magyar fogyasztókat is.

Sütőiparban a németek állnak az élen

2020. február 10. 10:58

A kiskereskedelmi forgalomban értékesített sütőipari termékek mennyisége Németországban tavaly 6,11 millió tonnára emelkedhetett.

Ismét az otthoni pálinkafőzés adómentességéről egyeztettek az uniós pénzügyminiszterek

2019. november 9. 15:33

Az uniós országok többsége támogatja az új irányelv elfogadását, amely szerint egy háztartásban évente ötven liter gyümölcspárlatot lehetne előállítani jövedéki adó megfizetése nélkül.

Mélypontra csökkenhet a búzatermés 2024/25-ben az EU-ban

2024. április 30. 13:10

Az Európai Bizottság négyéves mélypontra csökkentette az Európai Unió 2024/25-ös búzatermésére vonatkozó előrejelzését.