Gépészet
Gépészet

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok – Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

Racionálisabb kijuttatás, magasabb hozamok – Precíziós gazdálkodás a Búzakalász Kft.-nél

Agrofórum Online

A Fejér megyei Búzakalász Kft. Füle település térségében működik 1400 hektár bérelt területen, ami mellett 700 hektáron teljes integráció is zajlik. Az őszi búza, az őszi árpa, a napraforgó, a repce és a kukorica mellett termesztenek cukorrépát, és zöldborsó vetőmag előállítással is foglalkoznak. Emellett a cég egy sertésteleppel is rendelkezik, ahol korábban tenyésztés, ma azonban csak hizlalás történik.

„Területeink az M7-es autópályától északra, egészen a megye nyugati széléig húzódnak. Átlagosan 25 aranykoronásak, de táblaszinten is nagyon heterogének. Barna erdő- és csernozjom talajokon gazdálkodunk, amelyek viszonylag kötöttek, több esetben is belvizesedésre hajlamosak. A tábláinkról az utóbbi években már jól dokumentált adataink vannak, beleértve a hozamokat is” – kezdte a gazdaság bemutatását Varga Szabolcs ügyvezető.

Az idősebb gépkezelők is mernek kérdezni

A precíziós gazdálkodásra 2016 végén tértek át, de már évekkel korábban is ismerkedtek a komplex módszerrel, még tárgyalások is voltak különböző forgalmazókkal. A gépesítettség nagyjából adott volt az áttéréshez, mindössze egy műtrágyaszórót kellett vásárolniuk, ami mellett leginkább a kiegészítő eszközökre lett volna szükség, például az RTK rendszerre, a monitorokra. „Az első és legfontosabb dolog, hogy tudjunk dokumentálni. A második viszont az, hogy a gépkezelők eredményesen használják a rendszert. Ezt a kérdést szerencsére megoldottuk, már az idősebb traktorosok is profin alkalmazzák a különböző beállításokat, és mernek kérdezni. Mostanra nagyjából 95 százalékban minden mozzanatot dokumentálunk, még a tarlóhántást is precízen végezzük, minimális átfedéssel, embert kímélő módon. Ez volt az egyik alapja, hogy a dolgozók gyorsan elsajátították az új technológiát. Rájöttek, hogy nekik is egyszerűbb a munkavégzés” – foglalta össze első gyakorlati tapasztalatait a szakember.

A KITE munkatársai azonban nemcsak a kezdeti lépésekben és a képzések kapcsán álltak Varga Szabolcs mellett, az adatok feldolgozásában azóta is segítik a gazdaságot. „Hatalmas adatmennyiséggel kell dolgozni, amit a rendszer különböző programnyelveken ad meg. Ezek nagy részének a feldolgozását bátyám végzi, de ezzel együtt mindent feltöltünk a KITE MyJohnDeere™ oldalára, ahol az információkat a cég szakemberei azonnal látják. Erre alapozva minden mozzanat után együtt határozzuk meg a következő lépéseket. Mivel szaktanácsadási megállapodásunk is van, javaslatokat tesznek, amiről közösen gondolkodva döntünk. A meglévő adatokból pedig olyan terveket készítenek a számunkra, amiket visszatölthetünk a munkagépek rendszereibe”.

10-15%-kal magasabb hozamok

A Búzakalász Kft. területein az elmúlt három szezonban már végeztek hozamtérképezést, 2017-ben és 2018-ban pedig kísérleti szinten differenciáltan juttatták ki a tápanyagot és a vetőmagot is. Az eredmények eddig biztatóak, a helyspecifikus módszer esetében jobb hozamadatokat kaptak, mint a szomszédos táblákon, ahol a hagyományos technológiát alkalmazták.

„Az első kísérleteknél abszolút a KITE szakembereinek tanácsaira hagyatkoztunk, amit a hozam- és NDVI térképekre alapoztak. Mindössze az volt a kérésem, hogy a táblaátlagtól ne térjünk el az inputanyagok kijuttatásakor, inkább arra törekedjünk, hogy racionálisabban használjuk fel azokat táblán belül. A teszt érdekes eredményt hozott. 10-15 százalékkal magasabb hozamot értünk el, mint az egyenletes kiszórásnál, és nemcsak a jobb foltokban, hanem a gyengébb részeken is növekedést tapasztaltunk. Nagyon érdekes tapasztalat, hogy akár termésdepresszió is elérhető akkor, ha a rosszabb foltokban több vetőmagot, több műtrágyát használunk. Ezzel együtt azt is láttuk, hogy ahol a talaj jobb képességű, ott korábban nem adtunk meg mindent” – foglalta össze a kísérleti tapasztalatokat Varga Szabolcs, aki hangsúlyozta: a jól átgondolt inputfelhasználással terméseredmény-növekedést lehet elérni minden kultúra esetében.

A szakember arról is beszámolt, hogy éppen ezért az inputanyag felhasználása a precíziós gazdálkodás megjelenésével náluk azzal csökkent, hogy megszűntek az átfedések, illetve például a műtrágyaszórásnál a 3 mázsás terv végül nem 315 kilogrammra, hanem 300,5 kilogrammra jött ki. A dózisokat átlagosan tehát nem csökkentették, mindössze precízebben, helyspecifikusan juttatták ki a megfelelő helyre.

„Nagyobb hatékonysággal használjuk ki a gépeket”

Varga Szabolcs természetesen nem először vett részt a KITE Zrt. szakmai továbbképzésén, korábban is minden hasonló rendezvényen jelen volt. „A precíziós gazdálkodás alapjaiban véve másfajta gondolkodást igényel, mint a hagyományos technológiák alkalmazása, és ezt a szakemberek nem győzik hangsúlyozni. De nagyon hasznosnak találom azt is, hogy ezen a rendezvényen a talajvédelemről, a talaj használatának fenntarthatóságáról is hallhattam előadásokat. Még messze nem látjuk a határait annak, hogy hova juthatunk a precíziós gazdálkodással. Ez a januári konferencia azok számára is hasznos volt, akik már évek óta alkalmazzák a legmodernebb technológiákat.”

A szakember beszélgetésünk végén összefoglalta, számára mit jelent a precíziós gazdálkodás.

„A precíziós gazdálkodás lehetőség arra, hogy nagyobb hatékonysággal használjuk ki a gépeket, és racionálisabb inputfelhasználás mellett környezetkímélő technológiával tudjunk a korábbinál eredményesebben gazdálkodni.”

Case IH újdonságok az Agritechnicán

2019. december 10. 09:36

A Case IH új fejlesztéseinek széles skáláját (traktor, kombájn, bálázó) mutatta be a kiállításon, ahol az új LB436 HD bálázó a “Szalma és takarmány” kategóriában, míg a DataConnect az “Elektronika” kategóriában nyerte el az “Az év gépe 2020” díjat.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

CLAAS roadshow a BME-n

2019. november 28. 04:54

A BME Sportközpont mögötti területen az érdeklődők első kézből szerezhettek információkat a 2020-as CLAAS UniTech mérnökversenyről.

Nem gond többé a nitrátjelentés - Így csökkentheti gazdasága adminisztrációs terheit

2019. február 21. 08:13

A FARMDOK egy nyilvántartásvezető- és kezelő szoftver, ami jelentősen csökkenti a termelők adminisztrációs terheit, gyakorlatilag kiváltja a régi táblatörzskönyvet.

Gépészet Videó

Változásban a jövő

2018. szeptember 14. 06:02

A technológiai fejlődés teljesen állva hagyta az agronómiai fejlesztést. Most hiányoznak azok az input agronómiai információk. Beszélgetés Lajos Mihállyal, az Agrofil SZMI Kft. ügyvezetőjével.

Továbbra is sokszínű és sikeres az AXIÁL

2018. január 26. 08:51

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gépekbe integrálható digitális megoldások, mint például a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszerek vagy a precíziós lehetőségek.

AgroFIELD Akadémia Konferencia – Orlovits Tamás az Agrofil-SZMI Kft. kiemelt parnerkapcsolati vezetője a Precíziós Műhely szolgáltatásait ismerteti

2019. január 20. 06:17

Orlovits Tamás a Precíziós Műhely szolgáltatásairól tart előadást 2019. február 7-én, Kecskeméten, az AgroFIELD Akadémia Konferencián.