Növényvédelem

A változó körülmények új gyomirtási technológiákat követelnek

Corteva Agriscience – Sajtóközlemény

A gyomosodásban évek óta folyamatos változás figyelhető meg Magyarországon. Ezt a folyamatot az erősen aszályos tavalyi év és különösen a megfelelő mennyiségű és eloszlású csapadék hiánya miatt kialakult helyzet tovább fokozta, melyre a megfelelő válasz az új gyomirtási technológiák kifejlesztése.

A talajhatású herbicidek a megfelelő mennyiségű bemosó csapadék hiányában nem tudják kifejteni hatásukat, ezért egyre inkább a levélen keresztül ható gyomirtó szeres kezelések kerülnek előtérbe, melyek teljesen más technológiát igényelnek.

Egyes gyomfajok akár 20-30 évig is megőrzik csírázóképességüket a talajban, ezért folyamatos, nagy tömegű megjelenésükre tartósan számítani kell. A gyomnövények elleni kezelések fejlesztése kitartó és tervezett munkát igényel. Magyarországon 1947 óta létezik az országos gyomfelvételezés, amely megmutatja a gyomnövények mennyiségét és dominanciáját kalászos gabonafélékben és kukoricában, illetve a tarlón. Ezek a felmérések azt mutatják, hogy Magyarországon a gyomnövények tekintetében nem a mennyiség csökkent, hanem inkább a fajok összetétele változott meg. Olyan gyomfajok kerülnek előtérbe, melyek folyamatosan képesek csírázni és jobban bírják az utóbbi 30 év többnyire száraz-aszályos magyarországi időjárását.

Az integrált növénytermesztés vagy az integrált növényvédelem nemcsak növényvédő szerek alkalmazásáról szól, hanem arról, hogy a technológiák együttesen kerüljenek alkalmazásra, a gyomnövények számának csökkentése érdekében. Ez gyakorlatilag nemcsak a kémiai védelmet, de pl. a talajművelést vagy a vetésforgó használatát is jelenti, amelyre nagyon fontos minden gazdának figyelmet szentelni. A gyomnövények jelenléte és csírázása függ attól is, hogy milyen korán végezték el a talajmunkát. A vetés előtt bolygatott talaj sokkal hamarabb gyomosodik, kiváltképp parlagfű esetében, amely azonnal növekedésbe kezd a mechanikai hatásokra. Tehát az sem mindegy, hogy ezeket a technológiákat mikor és hogyan alkalmazzuk. Ugyanakkor a forgatásnélküli, ú.n. „no-till” technológiában növényvédelmi szempontból az évelő gyomfajok felszaporodása várható (amelyek elleni hatékony védekezés csak levélen keresztül ható herbicidekkel lehetséges).

A gyomirtó szerek szelektivitása tovább fokozható széfenerek alkalmazásával, amelyek növelik a kukoricában lévő lebontó enzimek koncentrációját, így biztosítják, hogy a kezelések során a kultúrnövények ne károsodjanak. A Corteva Agriscience nemzetközi, mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Principal® termékcsaládja a hatóanyagok különböző kombinációjával, széles hatásspektrumú védelmet biztosít mind az egy-, mind a kétszikű gyomnövények ellen. A termékcsalád legújabb tagja, a Magyarországon jelenleg engedélyeztetés alatt álló Principal® Forte gyomirtó szer gyárilag tartalmaz hatóanyagot (izoxadifen-etil), ezért a felhasználás időzítését még inkább a gyomnövények fejlettségéhez lehet igazítani. A széfenerek emellett segítik a kukoricát a gyomirtás után az időjárásból esetlegesen adódó stresszhatások könnyebb átvészelésében is.

A Corteva nagy hangsúlyt fektet azoknak a gyomirtó szereknek a fejlesztésére, melyek széles hatásspektrummal rendelkeznek és hatékonyan használhatóak az aszályos és a csapadékos években is. A vállalat folyamatosan kutatja az új hatóanyagokat minden növénykultúrában, melyeket a Corteva Szegedi Kutató-Fejlesztő Állomásán a növényvédelmi szakértők hatékonysági és szelektivitási kísérletekben tesztelnek. A hazai kutatások és kísérletek segítik elő, hogy a vállalat növényvédő szerei, hatékonyan, a magyar időjárási körülményekhez és gyomviszonyokhoz adaptálva, a lehető leghatékonyabb megoldásokkal tudják biztosítani a gazdálkodók számára a termés védelmét.

Dr. Tóth Elemér, fejlesztő mérnök
Dr. Lukács Domonkos, gyomirtó szer-termékmenedzser
Corteva Agriscience

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Veszélyes raktári kártevők: a zsizsikek

2024. december 16. 07:10

A zsizsikek alapvetően a szemes termények károsítói, a fő kártételt a lárvák okozzák, amelyek a szemek belsejében élnek és táplálkoznak.

A napraforgó olajtartalmát befolyásoló poloskafajok jelentősége

2024. december 10. 16:10

Számos poloskafaj jelenléte kíséri végig a napraforgó szikleveles állapotától egészen a kaszatérésig a növény fejlődését.

Vetőmagvédelem a kezdetektől – Interjú Monika Joss-sal, Corteva Agriscience

2024. december 9. 12:40

A gazdálkodó számára kiemelkedően fontos, hogy a csírázás és a kezdet fejlődési fázisában megvédje a növényt a kedvezőtlen hatásoktól.

Visszatekintő: megjelent a parlagfű-olajosbogár Magyarországon! Áldás vagy átok a napraforgó-termesztésben?

2024. december 9. 09:40

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések a kapás kultúrákban a parlagfüvet jelölik meg hazánk legelterjedtebb, legtöbb gondot okozó gyomnövényeként.

Egységes kérelem: eddig több mint 160 ezer dokumentum érkezett be

2022. május 19. 11:09

A 2022. május 16-i szankciómentes benyújtási határidőig 160 851 kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz.

Növénytudományi kutatások technológiáját fejlesztették a keszthelyi Georgikonon

2022. szeptember 16. 10:34

Csúcstechnológiai elemeket magában foglaló, kutatási és mezőgazdasági célokat is szolgáló technológiafejlesztést hajtottak végre több mint 900 millió forintos beruházással a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusán Keszthelyen - tájékoztat az intézmény.

A zöld őszibarack-levéltetű új törzse ellen agresszívabb rovarokat kell bevetnünk

2023. szeptember 14. 13:10

Bár a neve alapján azt hihetnénk, hogy a zöld őszibarack-levéltetű csak a barackot támadja meg, e kártevő előszeretettel teszi tönkre a gazdák szabadföldi és üvegházi termését, így az uborkát, a tököt, a görögdinnyét, a spárgát, répaféléket, babot, de a brokkoli, a káposzta, a zeller, a kukorica, a padlizsán, a salátafélék, a paprika, a burgonya és a paradicsom sem ússza meg a pusztítást.

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.