Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

Syngenta Kft.

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét. A növények kelése utáni, kórokozók által okozott betegségeket feloszthatjuk levélbetegségekre és kalászbetegségekre.

A fontosabb levélbetegségek közé tartoznak a teljesség igénye nélkül a lisztharmat (Blumeria spp.), rozsdabetegségek (Puccinia spp.), szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria spp.), hálózatos levélfoltosságok (Pyrenophora spp.), a kalászbetegségek közé pedig a közismertebb és nagy károkat okozó kalászfuzáriózis (Fusarium spp.), de fertőzhet ekkor a korompenész (Cladosporium spp.), valamint a szeptóriás levél- és pelyvabarnulás kórokozója is (Septoria nodorum). Az előbbi rövidebb felsorolásból látszik, hogy egy adott tenyészidőszakban milyen sokféle betegséggel kell a termelőknek megküzdeniük azért, hogy betakarításkor egészséges, jó minőségű és a piacon nyereséggel értékesíthető termést tároljanak be a magtáraikba.

A Syngenta Kft. fungicid portfóliójából a Cherokee nevű készítményt ajánlja a termelőknek, annak érdekében, hogy a kalászos állományukba az év során befektetett munka megtérüljön. A Cherokee három hatóanyag gyári kombinációja, alkalmas mind a levélbetegségek, mind a kalászfuzárium elleni hatékony védelemre (1. ábra).

A benne lévő triazol típusú hatóanyagok (ciprokonazol, propikonazol) a gombabetegségek ellen eltérő hatékonyságúak, együtt azonban szinergista módon fejtik ki hatásukat. A klórtalonil (klórnitril hatóanyagcsoport) kontakt hatásmódú, rezisztenciatörő tulajdonságú, megtapadva a levelek felületén hosszú preventív védelmet nyújt. A terméknek kiváló az esőállósága, kijuttatás után a levélfelületen beszárad, erősen megtapad, ezáltal tartós preventív védelmet biztosít az egyes kalászos gabonákon rendszerint megjelenő foltbetegségek ellen, mint pl.: szeptóriás levélfoltosság, árpa ramuláriás levélfoltossága, búza-árpa hálózatos levélfoltossága. Használatával az említett kórókozók elleni védelmen túl pozitív hatást gyakorol a kezelt növények életfolyamataira is. Kiváló megoldás árpán megjelenő PLS (Physiological Leaf Spots = fiziológiai levélfoltosság), valamint a káros UV sugárzás okozta élettani foltosodások ellen. A hatóanyagok együttesen preventív és kuratív hatással is rendelkeznek, a korábban már megjelent tüneteket beszárítják, begyógyítják.

Javasolt növényvédelmi technológia:

A termék engedélyezett dózisa: 1,0 – 2,0 l/ha. Felhasználható őszi búzában, őszi- és tavaszi árpában, rozsban, zabban és tritikáléban.

Egykezeléses fungicides technológiában már az első levéltünetek megjelenésekor vagy legkésőbb virágzás elején el kell végezni a védekezést. Fertőzési nyomás és az állomány fejlettségének függvényében levélbetegségekre 1,0-2,0 l/ha-os, kalászvédelemre 2,0 l/ha-os dózisban juttassuk ki. Kétkezeléses fungicides technológiában második kezelésre javasoljuk, pl. Amistar Opti után kijuttatva. A kalászfuzárium és a káros mikotoxin-tartalom csökkentése érdekében, a különösen érzékeny és fogékony fenológiai állapotban, kalászhányás után-virágzás idején 2,0 l/ha adagban juttassuk ki megfelelő permetléborítást biztosító fúvókák segítségével, pl.: dupla réses.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. Cherokee gombaölő szere teljeskörű védelmet biztosít a magyarországi kalászos gabonatermelők növényállományainak a legfontosabb betegségekkel szemben, használata garancia az egészséges, kiváló minőségű és rentábilisan értékesíthető terményre.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Amistar SUN – Garancia a nyereséges napraforgó termesztéshez

2019. május 13. 10:50

Magyarország napraforgó termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

Veszélyes kártevők: a burgonyabogár

2019. május 7. 08:22

Az idegenhonos fajok európai megtelepedésének üteme gyorsuló tendenciát mutat. A jövevény fajok döntő többsége Észak-Amerikából és Ázsiából érkezik, emberi közreműködéssel. Ezek egy része a megtelepedést követően, lassan terjed, mások azonban ökológiai rugalmasságuk révén, gyorsan terjednek.

Hogyan fertőtlenítsük a talajt?

2019. május 2. 11:29

A növényvédelem egyik legproblémásabb pontja a talajfertőtlenítés kérdése, ugyanis a talajfertőtlenítő beavatkozásunk hatása vizuálisan kevésbé követhető nyomon, nem látjuk közvetlenül a hatást, mint például egy permetezés esetén.

Beérett, lábon álló kukoricák kártevői

2018. január 23. 20:32

A kukorica kiterjedt kártevő közösségéből a talán legkevésbé ismert, jelentőségüket tekintve háttérbe sorolt kártevő csoportot képviselik az ún. időskori, szeneszcens kártevők.

A gyomrezisztencia helyzete a világban

2018. szeptember 27. 11:10

A szerzők a párizsi gyomrezisztencia konferencián jártak, az ott látottakról, hallottakról számolnak be. Az előadások a rezisztens gyomfajokról, az általuk okozott károkról, a megelőzés lehetőségeiről szóltak és bemutatták a legújabb diagnosztikai módszereket.

Engedélyezéstől a göngyöleg visszaváltásáig - Növényvédelmi aktualitások az AGRYA rendezvényén

2018. június 6. 15:37

Az integrált növényvédelmi technológia egyes elemeinek összehangolt alkalmazásához elmélyült szakmai tudásra van szükség.

A lóbab gyomirtása

2019. április 7. 05:27

A lóbab az egyik legrégibb kultúrnövényünk, mely a Földközi-tenger térségéből az afrikai partvidékről (nagymagvúak) és Tibetből (kismagvúak) származik.