Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

Syngenta Kft.

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét. A növények kelése utáni, kórokozók által okozott betegségeket feloszthatjuk levélbetegségekre és kalászbetegségekre.

A fontosabb levélbetegségek közé tartoznak a teljesség igénye nélkül a lisztharmat (Blumeria spp.), rozsdabetegségek (Puccinia spp.), szeptóriás levélfoltosság (Zymoseptoria spp.), hálózatos levélfoltosságok (Pyrenophora spp.), a kalászbetegségek közé pedig a közismertebb és nagy károkat okozó kalászfuzáriózis (Fusarium spp.), de fertőzhet ekkor a korompenész (Cladosporium spp.), valamint a szeptóriás levél- és pelyvabarnulás kórokozója is (Septoria nodorum). Az előbbi rövidebb felsorolásból látszik, hogy egy adott tenyészidőszakban milyen sokféle betegséggel kell a termelőknek megküzdeniük azért, hogy betakarításkor egészséges, jó minőségű és a piacon nyereséggel értékesíthető termést tároljanak be a magtáraikba.

A Syngenta Kft. fungicid portfóliójából a Cherokee nevű készítményt ajánlja a termelőknek, annak érdekében, hogy a kalászos állományukba az év során befektetett munka megtérüljön. A Cherokee három hatóanyag gyári kombinációja, alkalmas mind a levélbetegségek, mind a kalászfuzárium elleni hatékony védelemre (1. ábra).

A benne lévő triazol típusú hatóanyagok (ciprokonazol, propikonazol) a gombabetegségek ellen eltérő hatékonyságúak, együtt azonban szinergista módon fejtik ki hatásukat. A klórtalonil (klórnitril hatóanyagcsoport) kontakt hatásmódú, rezisztenciatörő tulajdonságú, megtapadva a levelek felületén hosszú preventív védelmet nyújt. A terméknek kiváló az esőállósága, kijuttatás után a levélfelületen beszárad, erősen megtapad, ezáltal tartós preventív védelmet biztosít az egyes kalászos gabonákon rendszerint megjelenő foltbetegségek ellen, mint pl.: szeptóriás levélfoltosság, árpa ramuláriás levélfoltossága, búza-árpa hálózatos levélfoltossága. Használatával az említett kórókozók elleni védelmen túl pozitív hatást gyakorol a kezelt növények életfolyamataira is. Kiváló megoldás árpán megjelenő PLS (Physiological Leaf Spots = fiziológiai levélfoltosság), valamint a káros UV sugárzás okozta élettani foltosodások ellen. A hatóanyagok együttesen preventív és kuratív hatással is rendelkeznek, a korábban már megjelent tüneteket beszárítják, begyógyítják.

Javasolt növényvédelmi technológia:

A termék engedélyezett dózisa: 1,0 – 2,0 l/ha. Felhasználható őszi búzában, őszi- és tavaszi árpában, rozsban, zabban és tritikáléban.

Egykezeléses fungicides technológiában már az első levéltünetek megjelenésekor vagy legkésőbb virágzás elején el kell végezni a védekezést. Fertőzési nyomás és az állomány fejlettségének függvényében levélbetegségekre 1,0-2,0 l/ha-os, kalászvédelemre 2,0 l/ha-os dózisban juttassuk ki. Kétkezeléses fungicides technológiában második kezelésre javasoljuk, pl. Amistar Opti után kijuttatva. A kalászfuzárium és a káros mikotoxin-tartalom csökkentése érdekében, a különösen érzékeny és fogékony fenológiai állapotban, kalászhányás után-virágzás idején 2,0 l/ha adagban juttassuk ki megfelelő permetléborítást biztosító fúvókák segítségével, pl.: dupla réses.

Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a Syngenta Kft. Cherokee gombaölő szere teljeskörű védelmet biztosít a magyarországi kalászos gabonatermelők növényállományainak a legfontosabb betegségekkel szemben, használata garancia az egészséges, kiváló minőségű és rentábilisan értékesíthető terményre.

Boros Szilárd
fejlesztőmérnök, fungicidek
Syngenta Kft.

Megelőző védekezéssel egészséges marad az állomány

2019. július 16. 11:56

A napraforgóra – de sok esetben a repcére és a szójára is – specializálódott gombák számára is egyre kedvezőbbek a szántóföldi feltételek.

A szárrozsda hazai felbukkanásáról

2019. július 2. 07:59

A szárrozsda meglehetősen későn jelent meg, így a tápnövényeinek számító kenyérbúzafajták túlnyomó többsége már túlságosan érett volt ahhoz, hogy a kórokozó megtámadja. Viszont a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, hibridbúzák, illetve egyes szintén hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák (tönke, tönköly) még eléggé zöldek most is ahhoz, hogy a szárrozsda rajtuk megtelepedjen.

Lehet egy gonddal kevesebb?

2019. június 20. 11:57

Hatékony kezelésekkel előzzük meg az amerikai kukoricabogár lárvák inszekticid rezisztenciájának kialakulását.

Veszélyes kártevők: Amerikai kukoricabogár

2019. június 19. 04:37

Az amerikai kukoricabogár a legjelentősebb kukorica kártevőink közé tartozik. A kártétele a hektáronkénti 5-10 q-tól a teljes termésveszteségig terjedhet. A lárva és az imágó egyaránt kártevő.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Télvégi növényvédelmi feladatok a kertekben: metszés és lemosó permetezés

2019. február 21. 04:36

Bár az éjszakák még fagypont körüliek, napközben azonban tavasziasan melengető az időjárás. A hóvirág kinyílott, duzzadnak a korán fakadó fák rügyei. Mindez azt sugallja, hogy közeleg a tavasz. Talajmunkát most még nem lehet végezni, mert nyirkos, nedves a talaj, de bőven akad más tennivaló a kertekben. Elő a fűrésszel, ágvágóval és a metszőollóval, ilyen időben bátran el lehet kezdeni a metszést.

A káposzta növényvédelmének nehézségei

2018. július 31. 08:34

Mintegy 22 hektár különböző káposztaféle (fejes-, vörös-, kel-) növényvédelmi szakirányítójaként szeretném megosztani gyakorlati tapasztalataimat a káposztafélék növényvédelmének legfőbb nehézségeiről.