A Colletotrichum spp. által okozott paprika fenésedés (antraknózis) jelentős problémává válhat néhány gazdaságban.
A paradicsomtól eltérően, ahol a tünetek csak az érett (piros) gyümölcsökön jelentkeznek, a paprika fenésedés (antraknózis) a paprika bármely növekedési szakaszában megfertőzheti a termést. Jelenleg nincs olyan kereskedelmi forgalomban kapható kaliforniai paprika vagy más fajta paprika, amely az antraknózissal szemben ellenálló lenne.
A kórokozó – ha nem túl hatékonyan is – de áttelel a szántóföldön hagyott fertőzött növényeken vagy a termesztési szezon végén a fertőzött terméseken. Mivel a paprika antraknózisa nehezen telel át, mindig afféle „gócpontként” jelenik meg a mezőn, majd a szél és a csapadék uralkodó irányával együtt terjed. A hőség és az elszigetelten előforduló délutáni és esti záporok ideális feltételeket biztosítanak az antraknózis kialakulásához.
Az olyan gazdaságokban, ahol korábban már előfordult paprika antraknózis, minden évben óvintézkedéseket kell tenni. Az első lépés az, hogy lehetőség szerint a lehető leghosszabb időre eltávolodjunk a gazdaság antraknózissal fertőzött területeitől. Ne feledjük, hogy a betegség (bár nem igazán hatékonyan) de akár hosszú évekig is képes fennmaradni a talajban.
Fontos, hogy ugyanazok a kórokozók, amelyek a paradicsom antraknózist és az eper antraknózist is okozzák, ugyanúgy fertőzhetik a paprikát is, ezért rendkívül lényeges, hogy a paradicsom- és/vagy epertermesztésre használt területektől eltávolodjunk.
Amint a termés kifejlődik, a „gócpontok” felkutatása érdekében a szántóföldeket végig kell járni. Ha „gócpontokat” találunk, akkor annak közvetlen és környező területéről az összes termést le kell szedni (vagy akár a teljes növényállományt el kell távolítani). Azok a termelők, akik ezt a gyakorlatot alkalmazzák, sikeresen csökkentették a veszteségeiket azáltal, hogy csökkentették az inokulum nyomását, mielőtt a kórokozó elkezdett volna terjeszkedni a területen. Az antraknózis-problémákkal küzdő földeken nem szabad felülről történő öntözést alkalmazni.
A paprika antraknózisának kezelése szempontjából döntő fontosságú a területen lévő kórokozó mennyiségének csökkentése. A termesztési időszak alatt és után a szántóföldön hagyott fertőzött termések potenciális inokulum forrásként szolgálhatnak. Ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy csökkentsük ennek az esélyét.
A szezon során minden fertőzött termést el kell távolítani a szántóföldről. Betakarítás után minden mezőt azonnal le kell kaszálni vagy gramoxonnal kell kezelni. Minden növénymaradványt alaposan vissza kell dolgozni a talajba, hogy a lehető leggyorsabban megkezdődhessen a lebomlás. Az elhagyott, ősszel/télen megmaradt növényekkel teli földek csupán fokozott inokulum-forrást jelentenek. Tévedés azt hinni, hogy a hideg téli hőmérséklet segít lebontani és csökkenteni a talaj felszínén maradt fertőzött növényeken lévő inokulumot. Sokkal jobb, ha a fertőzött növényeket visszadolgozzuk a földbe, ahol a talajban élő egyéb mikroorganizmusok segíthetnek a lebontásban.
A gombaölő szeres kezelések hatásosak a paprika antraknózis elleni védekezésben. A gombaölő szerek alkalmazását a növények virágzása után rögtön el kell kezdeni. Az antraknózis elleni védekezés kulcsa az, hogy a gombaölő szer oda kerüljön, ahol a legnagyobb szükség van rá, vagyis a fejlődő termésre.
A paprika egy- vagy kétsoros ültetése nagyban befolyásolhatja a betegség elleni védekezési képességet. A trágyázási program szintén befolyásolhatja a betegség elleni védekezés képességét. A magas nitrogéntartalmú, magas, dús, sűrű lombkoronát elősegítő trágyázási programok nagymértékben befolyásolják, hogy a gombaölő szer milyen mennyiségben jut el oda, ahová kell. A termelőknek nagy mennyiségű korotalonilt vagy manzátot kell kijuttatniuk heti váltással; vagy tartályban azoxistrobinnal (11); Cabrio (piraklostrobin, 11); Priaxor (fluxapiroxad + piraklostrobin, 7 +11); Quadris Top (3 + 11); Aprovia Top (3 + 7); vagy Topguard (flutriafol + azoxistrobin, 3 + 11) nagy mennyiségű vízzel (50 gal/A +) a megfelelő fedettség biztosítása érdekében.
A biotermesztőknek rendkívül körültekintően kell a megfelelő vetésforgót kialakítaniuk, rendszeresen meg kell vizsgálniuk a „gócpontokat”, és gondoskodniuk kell az összes potenciális inokulumforrás eltávolításáról. Az OMRI által jóváhagyott, heti rendszerességgel történő rézkezelés segíthet az antraknózis visszaszorításában. Más bio termékek csekély hatást mutattak ki a paprika antraknózisa ellen, vagy egyáltalán nem bizonyultak hatékonynak.
(Fotó:Hans Benn/Pixabay)