4℃ 2℃
december 14. Szilárda, Szilárd, János
Növényvédelmi előrejelzés

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

Agrofórum Online

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

A mostani, csapadékos időjárás elősegíti a cseresznye éréskori repedését, ezzel elősegítve a gyümölcsmonília és az antraknózis megjelenését.

A gyümölcstermesztő gazdaságok feromon csapdái még most is rengeteg molylepkét fognak. A csapdákban különösen sok az almamoly, mely a virágzás óta folyamatosan és magas létszámmal repül, de a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly csapdák is rendszeresen cserére szorulnak a sok berepülő egyed miatt.

Tűzelhalás almán – fotó: Vincz József

Most még nem látható a rajzás vége, ezért tartós védekezésre kell felkészülni. A levelek takarásában levő almákon már megfigyelhető az almamoly berágása a gyümölcsbe, ezek a terméskezdemények lehullanak a fáról. Az almás termésűek baktériumos tűzelhalását jelző szoftverek folyamatos, maximális fertőzési veszélyt jeleznek. Néhány érzékeny fajtán láthatóak elhervadt hajtások, ezeket a fertőzés terjedésének megállítása érdekében távolítsuk el a fákról, és más lehetőség híján permetezzünk rézhidroxid gombaölőkkel, mely egyúttal besegít a varasodás elleni küzdelembe is.

Szilvásainkban az erős szilvamoly fertőzés mellett a takácsatka fertőzés erősödő tendenciájára kell figyelmet fordítani. A kártevő egyedszáma több helyen meghaladja a veszélyes nagyságúnak számító 5 egyed/ levél értéket, ezért védekezzünk atkaölő készítménnyel a fertőzés megállítása érdekében.

A szőlőbogyók most vannak a fertőzésre legérzékenyebb fenológiai stádiumban. A tarka szőlőmoly hernyói már a hűvösebb klímájú nyugati tájegységekben is kikeltek, de az időjárási körülmények egyaránt kedvezőek továbbra is a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a fekete foltosság kórokozóinak, ezért a komplex védekezés nyújt csak termésbiztonságot a szőlészeknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: még mindig tart a szezon!

2025. november 4. 08:10

Az enyhe, tavaszias ősz meghosszabbította a kerti szezont – most még van idő a metszésre, lemosó permetezésre és a beteg fák rendbetételére.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: végre csírázik az őszi vetés

2025. november 3. 08:10

Az enyhe, csapadékos idő fellélegzést hozott az őszi vetéseknek: a kelés beindult, a repce erősödik, a gyomosodás viszont gyorsulhat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: hideg hajnalok, beteg fák

2025. október 26. 14:10

A kertészeti kultúrákban a lombhullás felgyorsult, a betegségek újra megjelentek – most kulcsfontosságú a lemosó permetezés.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: fagy, aszály, kártevők

2025. október 24. 14:10

A talaj kiszáradt, a gabonák kelése vontatott, a repce fejlődése heterogén – az eső lenne az egyetlen megoldás.

Rekordszinten vannak az ukrán almakészletek

2019. május 23. 07:33

Májusban a jó minőségű étkezési alma ára növekedni kezdett a kiskereskedelemben, mialatt a nagykereskedelmi árak alacsonyak maradtak.

Mit kezdjen a lehullott almával? – Ne dobja ki, hasznosítsa!

2025. július 16. 11:10

Ne dobja ki a nyáron lehullott, éretlen almát! Komposztálható, főzhető, sőt, takarmányként is hasznosítható – de nem mindegy, hogyan.

Minden növény veszélyben: rajzik a cserebogár!

2019. április 15. 07:19

A naspolya kivételével már minden gyümölcstermő növény kivirágzott, a szilva már elhullajtotta szirmait, a kajszin körömnyi méretű terméskezdemények vannak, már ahol a fagy nem tizedelte meg virágzás idején.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.