Növényvédelmi előrejelzés

Tűzelhalás: most maximális a fertőzési veszély

Agrofórum Online

A gyümölcsösökben szinte minden kultúrában folyamatosan kell védekezni, a szőlőbogyók a legérzékenyebb fenológiai stádiumban vannak.

A mostani, csapadékos időjárás elősegíti a cseresznye éréskori repedését, ezzel elősegítve a gyümölcsmonília és az antraknózis megjelenését.

A gyümölcstermesztő gazdaságok feromon csapdái még most is rengeteg molylepkét fognak. A csapdákban különösen sok az almamoly, mely a virágzás óta folyamatosan és magas létszámmal repül, de a szilvamoly, a barackmoly és a keleti gyümölcsmoly csapdák is rendszeresen cserére szorulnak a sok berepülő egyed miatt.

Tűzelhalás almán – fotó: Vincz József

Most még nem látható a rajzás vége, ezért tartós védekezésre kell felkészülni. A levelek takarásában levő almákon már megfigyelhető az almamoly berágása a gyümölcsbe, ezek a terméskezdemények lehullanak a fáról. Az almás termésűek baktériumos tűzelhalását jelző szoftverek folyamatos, maximális fertőzési veszélyt jeleznek. Néhány érzékeny fajtán láthatóak elhervadt hajtások, ezeket a fertőzés terjedésének megállítása érdekében távolítsuk el a fákról, és más lehetőség híján permetezzünk rézhidroxid gombaölőkkel, mely egyúttal besegít a varasodás elleni küzdelembe is.

Szilvásainkban az erős szilvamoly fertőzés mellett a takácsatka fertőzés erősödő tendenciájára kell figyelmet fordítani. A kártevő egyedszáma több helyen meghaladja a veszélyes nagyságúnak számító 5 egyed/ levél értéket, ezért védekezzünk atkaölő készítménnyel a fertőzés megállítása érdekében.

A szőlőbogyók most vannak a fertőzésre legérzékenyebb fenológiai stádiumban. A tarka szőlőmoly hernyói már a hűvösebb klímájú nyugati tájegységekben is kikeltek, de az időjárási körülmények egyaránt kedvezőek továbbra is a lisztharmat, a peronoszpóra, a szürkerothadás és a fekete foltosság kórokozóinak, ezért a komplex védekezés nyújt csak termésbiztonságot a szőlészeknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: forróság és vízhiány

2025. június 29. 08:10

A tartósan aszályos, forró időjárás nemcsak a kártevőknek, de a kertészeti kultúrák érési és stresszfolyamataira is komoly hatással van.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: aszály és betegségek

2025. június 28. 08:10

A forróság és a szárazság súlyos károkat okoz a szántóföldi kultúrákban. A betegségek és kártevők is szaporodnak – súlyos szezon elé nézünk.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: támadnak a kártevők 

2025. június 24. 08:10

A meleg, párás időjárás kedvezett a kórokozóknak: a lisztharmattól a szőlőkabócáig sok a tennivaló a gyümölcsösökben.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: felgyorsult érés, sárguló levelek

2025. június 23. 10:10

A hőség és a szárazság országszerte gyorsítja a gabonák érését, csökkenti a levéltetvek számát, de fokozza a gyomosodást és stresszt.

Szép lett volna az alma, de varasodik! Mit tehetek a betegség ellen?

2018. július 18. 09:03

F. Géza kérdése: A varasodás minden évben jelentős almáimon. Hogyan őrizhetem meg a termések épségét?

Az alma növényvédelmének sarkalatos pontjai

2018. május 23. 04:30

Az almáról nem csak azért kell külön beszélnünk, mert a legnagyobb jelentőségű gyümölcsünk, hanem mert meglehetősen sok kórokozója, kártevője van. Emiatt az almát átlagosan évente 10-12 permetezéssel javasolt kezelni, ha piacos terméket szeretnénk elérni

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

Terméskiesést okoz a hőség az olasz almatermelésben

2019. augusztus 30. 13:02

A Prognosfruit legfrissebb adatai szerint Olaszország az EU második legnagyobb almatermelője.