7℃ 2℃
november 20. Jolán, Zsolt, Ödön, Bódog
Ökológiai gazdálkodás

A paradicsom „régi” ízét keresi? A tájfajta a válasz!

ÖMKi

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével. A kiváló tájfajták töretlen népszerűségét mutatja, hogy a Highlights of Hungary jelöltjei között is üdvözölhetjük őket.

Az ÖMKi tájfajta paradicsom kísérleteinek célja, hogy az ökológiai termesztésre legalkalmasabb tájfajták újból teret nyerjenek a hazai kertekben, újra lehessen élvezni különleges szín- és formagazdagságukat, zamatos ízüket. A kutatás első éveiben a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központból (NBGK) kikért 35 paradicsom tájfajtát vizsgálták meg, országszerte 28 együttműködő ökogazdaságban. 2015-től pedig közülük, a Szent István Egyetemmel együttműködésben, három termesztési szezonon keresztül 10 kiválasztott paradicsom tájfajtát vizsgáltak részletesebben. A termesztési eredmények, kóstolók és beltartalmi vizsgálatok alapján legjobbnak ítélt fajtákat 2017-ben egy palánta-örökbefogadási akció keretében mutatták be, a nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel 2019-től már országos áruházlánc, és 2020 óta budapesti átadópontok is segítik a tájfajták visszatérését a kertekbe.

A máriapócsi koktél paradicsom mellé 2020-ban bekerült a ceglédi sárga és a tolnai rongyos tájfajta, idén tavasszal pedig a faddi, enyhén lilás, különleges ízvilágú, tojásdad paradicsomot ismerhetik majd meg újdonságként a vásárlók.

Miért olyan jelentősek a tájfajták?

2014-es adatok alapján világszerte 369.000 virágos növényfaj közül mindössze 200-at használunk élelmiszer előállításhoz. Ennél még elgondolkodtatóbb az a 2017-es adat, miszerint a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint 66%-át. A probléma ezzel az, hogy ezek a kultúrnövények, genetikai változatosságuk elvesztésével párhuzamosan, sérülékennyé válnak az éghajlatváltozás egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb hatásaival szemben. A tájfajták, melyek természetes és emberi szelekció útján létrejött populációk, sokszínűségükkel lehetővé teszik az alkalmazkodást a folyamatosan változó környezethez, időjáráshoz és piaci igényekhez. Genetikai erőforrást jelentenek egy alkalmazkodóképesebb, helyi adottságokhoz igazodó, a gazdák függetlenségét biztosító, fenntartható mezőgazdasági modell megvalósításához, és nem utolsó sorban a gasztronómiai kínálat és a mindennapi étrend gazdagításához is hozzájárulnak.

A Highlights of Hungary non-profit kezdeményezésként 2014 óta díjazza és széles körben ismerteti meg a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket. Az idei jelölteket a HASS, ALKOSS, GYARAPÍTS hívószavak köré gyűjtötték a Highlights nagykövetek.

A jelöltek közé Farkas Richárd, a Pajta Bisztró séfének ajánlásával került be az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet programja, a séf egy tavaly nyári együttműködés során ismerhette meg az ÖMKi tájfajta paradicsomjait. A Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal is elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, negyven palánta örökbefogadásával vállalta az ÖMKi tájfajta paradicsomok nagykövete címet. A 2020-as szüret megkoronázásaként Havas Dórával, a Lila füge gasztrobloggerével közösen mutatták be a különböző öko tájfajtákban rejlő egyedi gasztronómiai lehetőségeket. Az ÖMKi kertjében rendezett közös főzés többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezeti hatásokhoz kiválóan alkalmazkodott, egyedi ízvilágú hazai tájfajta paradicsomok nemcsak hagyományos konyhai felhasználásra alkalmasak, de egy új, a fenntarthatóság iránt elkötelezett magyar gasztronómiai irányzat legmagasabb szintjén is felveszik a versenyt az import alapanyagokkal.

“A paradicsom a magyar konyha egyik kedvelt alapanyaga, viszont a legtöbb magyar embernek az olasz és a spanyol fajta jut először eszébe. A sokszínű és kiváló minőségű tájfajtákat sokan nem ismerték az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet munkássága előtt. Az ő munkájuk révén büszkén használhatjuk, vásárolhatjuk vagy nevelhetjük a tájfajta palántákat a konyhakertben, vagy akár a teraszunkon.”  

olvasható Farkas Richárd nagyköveti méltatásában.

(Fotók: ÖMKi)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért kell MOST foglalkozni a csigatojásokkal a kertben?

2025. október 28. 08:10

A tavaszi csigakárokat sokkal hatékonyabban előzzük meg őszi csigatojás-kereséssel – egyszerű, mégis eredményes stratégia.

Lusta kertészek trükkje: hogyan lesz termés munka nélkül?

2025. szeptember 24. 11:10

Ősszel sokan hagyják parlagon a veteményest, pedig ekkor dől el, milyen lesz a következő szezon. A „lusta kert” lehet a megoldás.

Kártevőmentes zöldségek dinnyehéj segítségével

2025. augusztus 17. 11:10

A görögdinnye héja nem csak komposztba való. Egyes kiskerti praktikák szerint hatékony lehet bizonyos kártevők visszaszorításában.

Ne irtsa ki! A csalán a kert titkos fegyvere

2025. július 26. 13:10

Ne gyomlálja ki a csalánt! Nyáron értékes tápoldat, permetlé, komposztgyorsító és takarmány is lehet belőle – mutatjuk, hogyan!

A veteményesben is divatba jött a zebra

2019. április 7. 06:51

Zebraparadicsom? Sokan biztosan felkapják most a fejüket, pedig a különleges paradicsomfajták között még a zebraparadicsomnál is találni érdekesebb fajtát.

Brexit paradicsom

2021. május 28. 08:36

A Brexit következtében bevezetett importtal kapcsolatos szigorítások is hozzájárulnak a belső termelés fejlesztéséhez, hiszen a behozatal kevésbé gördülékeny.

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.