32℃ 20℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

A Goёmar BM 86 növénykondicionáló készítmény használata szőlőben

Agrofórum Online

A Goёmar BM 86 készítmény az algaalapú biostimulátor család azon tagja, amely a GA142 algakrémen túl további hozzáadott nitrogént, kenet, magnéziumot, molibdént és bórt tartalmaz. A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

A használatával elért eredmények jó terméskötődést, piacos és kiváló minőségű termést mutatnak. Talán meglepő, de tény, hogy a betakarítandó termés mérete közvetlenül a kötődés után dől el (alma esetében pl. az első 50-60 napban), mintsem növekedésének későbbi időszakában. A termékenyülést követően intenzív sejtosztódás indul el a terméskezdeményben. Miután ez a folyamat lezárult, további sejtosztódás már nem megy végbe, a termés növekedésekor kizárólag a sejtek megnyúlása, növekedése megy végbe. A sejtosztódás folyamatát a növény által a virágzás-terméskötődés időszakában termelt poliaminok szabályozzák.

 A Goёmar BM-86 készítményben lévő algakrém hatóanyagai hatással vannak a poliaminok fokozott termelésére, így a korai sejtosztódás fokozásával közvetlen hatással bírnak a betakarított gyümölcs minőségére.

A magasabb poliamin-szint egyúttal javítja a növény ellenálló képességét a virágzás és terméskötődés alatt bekövetkező stresszhatásokkal szemben, mint pl. fagyhatás vagy lehűlés.

A Goёmar BM 86-tal kiegészített technológia termésmennyiségre és -minőségre gyakorolt hatásvizsgálat eredményeit a mellékelt adatok jól mutatják a 2020-as évben.

A Blauburger és a kísérleti parcellák szüreti ideje szeptember 18. volt. Ismétlésekként, előre kijelölt 8 tőkés parcellákról ládákba leszedett termést lemértük, a termésmérés eredményeit a mellékelt táblázatban és a grafikonon láthatjuk.

1. táblázat: Termésmennyiség alakulás 2020., Eger, Békési dűlő, Blauburger fajta
1. ábra

Biostimulátorunk pozitív hatást egy másik vizsgálatban, Chardonnay fajtában is sikerült kimutatni. A Goёmar BM 86 3 alkalommal (virágzás, kötődés, kisbogyós állapot) került kijuttatásra 3,0 l/ha dózisban. 50 fürtön mértük a bogyóméret alakulását, három kategóriába sorolva a bogyókat.

2. táblázat: Bogyóméretek alakulása, minőségi paraméterek 2020., Kesztölc, Szivek Pince, Chardonnay fajta

A 3 kategória bogyóméret (2,5; 7,5 és 12,5 mm) és a bogyótömeg (0,38; 0,75 és 1,54 g) átlagai alapján a kezelt parcellákban 12,36 % termésnövekedést sikerült kimérnünk, miközben a lényeges minőségi paraméterek (savtartalom, cukortartalom) lényegében változatlanok maradtak. 

Goёmar BM 86 3×3 l/ha Chardonnay fajta (2020)
Kezeletlen Chardonnay fajta (2020)

A Goёmar BM 86 készítmény eredményesen használható fel a szőlőtermesztésben, különösen a szőlő mennyiségre gyakorolt hatása látványos. Kijuttatását ebben az esetben is a virágzás időszakára kell időzíteni, és többszöri kijuttatást kell tervezni. Az első permetezést a virágzás kezdetekor, a következőt a  virágzás végén, míg a harmadik kezelést a terméskötődéskor – kisbogyós állapotban kell elvégezni. Különösen azokban a fajtákban érdemes a készítményt bevetni, amelyek madárkásodásra hajlamosak. A technológia nem csak a terméskötődés hatékonyságát javítja, hanem a bekötött bogyókezdemények – különböző okok miatt bekövetkező – elrúgását is mérsékli. Eredményként piacos, telt fürtöket, tetszetős árut kapunk.

A kezelés hatékonyságát javítja, ha a készítmény kijuttatásakor a tankkeverékhez Silwet Star hatásfokozó adalékanyagot adunk. Ennek különösen a szőrözöttebb levelű fajtáknál van jelentősége, valamint, mivel viszonylag kicsi lombfelületet kell kezelnünk, így kell elérnünk a lehető legjobb fedettséget.

A Goёmar BM 86 biostimulátor alkalmas arra, hogy pontosan betartott kijuttatási program mellett segítse az intenzív termesztéstechnológia eredményességét, a jó minőségű, piacos termés elérését.

UPL Hungary Kft.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

A szőlő lombozatának értékelése vegetációs indexek alapján

2025. május 21. 14:10

A MATE-n fejlesztett program segítségével lehetőség nyílik az egyedi levelek RGB-alapú vegetációs indexeinek értékelésére.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

Gondolatok a szüretről Tokaj-Hegyalján - interjú Balassa Istvánnal

2018. október 16. 02:37

Összességében elmondható, hogy egy nagyon meleg, változatos csapadékeloszlású, korai éréssel dúsított évjárat áll mögöttünk, ami komoly kihívások elé állította mind a szőlészeket, mind a borászokat.

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken

2018. augusztus 1. 13:54

A mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

2019. április 28. 07:36

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?