16℃ 8℃
október 22. Előd, Szalóme, Kordélia
Szőlő-Bor

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

Agrofórum Online

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen első helyezést ért el a fehérborok között.

A bor, mint termék a boltok polcain

Sajnos, a bor, mint élvezeti cikk, kezd háttérbe szorulni. Ennek egyszerű oka, hogy a borok élvezeti értéke kiszámíthatatlan. Míg a sör, a pálinka, a gin fogyasztása során nem éri meglepetés az embert, addig az átlagos borok okozhatnak csalódást.

Mennyiségi szemlélettel nem lehet jó bort készíteni. A középszerű borok eladhatatlanná válnak, és a piacon magukkal rántják a kiváló minőségű borokat is, hiszen a fogyasztó bizonytalanná válik a boltban a polcok között.

A Jammertal Borbirtok válasza a piaci helyzetre

Egy villányi pincészet, a Jammertal Birtok egy olyan termék elnevezést alkalmaz, mely a kompromisszumok nélküli jó bor garanciáját hordozza. Ez pedig a Nagybor.

A pincészet minőségre való törekvését mutatja az is, hogy a 2015-ös évjáratú Cassiopeia Merlot vörösbor 2021-ben a Concours Mondial de Bruxelles borverseny világelső lett a vörösborok között.

A 2021-ben aranyérmes Cassiopeia Merlot vörösbor

A hagyományok és a modern kor eszközeinek ötvözete

A Nagy-Somlói Borvidék egyik fiatal pincészetében, a Kancellár Birtokon hagyományos módszerekkel termesztik a szőlőt, pl. hozamkorlátozást alkalmazva érnek el a termésben nagyobb cukortartalmat, ez pedig a borban nagyobb alkoholtartalmat eredményez.

Emellett lépést tartanak a korral, élnek az új lehetőségekkel. A 2021-es SomlAI Cuvée összeállításakor megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogy a rendelkezésre álló alapborok milyen házasítását javasolja. Ennek eredményeképpen született meg a Concours Mondial de Bruxelles borverseny 2025. évi aranyérmes fehérbora.

A 2021-es SomlAI Cuvée

Lehetőségek, amikkel élni kell

A klímaváltozás a szőlészetek, borászatok szempontjából Magyarországnak kedvez, hiszen európai versenytársaink – Franciaország, Olaszország – bortermelését a klíma változása nehezíti. Magyarországon még vannak elérhető szőlőmunkások, az általuk végzett munkát semmilyen robot nem fogja tudni kiváltani.

Tehát az adottságaink jók, a lehetőségek megvannak, ezzel élnie kell a magyar borászatoknak. Nem mennyiséget, hanem minőséget kell előállítani, akkor lesz a bor jól eladható termék a boltok polcain.

Borfesztivál Budapesten

Aki szeretne elmerülni a világ borainak sokszínűségében, látogasson el a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Budapest Borfesztiválra szeptember 11. és 14. között.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

„Nemcsak a palackban van a csoda, hanem ez az egész itt az”

2023. május 11. 10:21

Ahogy a megfelelő palack után kutat fütyörészik. Ismerős a dallam, bosszant, hogy nem jut eszembe, hogy mi is ez. „Galántai táncok-mondja-Kodály Zoli bácsi.” Erdőbényén jártam, Dávid Rémusz borásznál, a Budaházy-Fekete Kúriában.

Metszés tavasztól télig I. rész – mit metsszünk télen?

2019. január 30. 04:36

A fás szárú növények nyugalmi állapotban végzett metszése általában a vegetatív fejlődést segíti (leveles hajtások erőteljes növekedése), a nyár közepén végzett művelettel az erőteljes növekedésű hajtások fejlődését megállítva a generatív fejlődés lesz túlsúlyban (bőséges virágzást indukálunk).

Alkalmazhatók még a mankoceb hatóanyagú készítmények a növényvédelemben?

2023. június 17. 11:39

Acrobat-tal permeteztem a szőlőt. A maradékot ráfújtam a körte-, alma-, barackfára. Ha lejár az 56 nap várakozási idő ehető-e a gyümölcs?

Gondolatok a szüretről Szekszárdon - interjú Vesztergombi Csabával

2018. október 25. 03:37

A kialakult időjárási szélsőségek miatt talán nagyobb szerepet kapott idén a szőlők elhelyezkedése, a dűlők. Az biztos azonban, hogy a 2018-as évből lesz lehetőség prémium borok készítésére, akár kadarkából is.