23℃ 18℃
szeptember 11. Teodóra, Jácint, Igor, Helga
Szőlő-Bor

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

Agrofórum Online

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen első helyezést ért el a fehérborok között.

A bor, mint termék a boltok polcain

Sajnos, a bor, mint élvezeti cikk, kezd háttérbe szorulni. Ennek egyszerű oka, hogy a borok élvezeti értéke kiszámíthatatlan. Míg a sör, a pálinka, a gin fogyasztása során nem éri meglepetés az embert, addig az átlagos borok okozhatnak csalódást.

Mennyiségi szemlélettel nem lehet jó bort készíteni. A középszerű borok eladhatatlanná válnak, és a piacon magukkal rántják a kiváló minőségű borokat is, hiszen a fogyasztó bizonytalanná válik a boltban a polcok között.

A Jammertal Borbirtok válasza a piaci helyzetre

Egy villányi pincészet, a Jammertal Birtok egy olyan termék elnevezést alkalmaz, mely a kompromisszumok nélküli jó bor garanciáját hordozza. Ez pedig a Nagybor.

A pincészet minőségre való törekvését mutatja az is, hogy a 2015-ös évjáratú Cassiopeia Merlot vörösbor 2021-ben a Concours Mondial de Bruxelles borverseny világelső lett a vörösborok között.

A 2021-ben aranyérmes Cassiopeia Merlot vörösbor

A hagyományok és a modern kor eszközeinek ötvözete

A Nagy-Somlói Borvidék egyik fiatal picészetében, a Kancellár Birtokon hagyomágyos módszerekkel termesztik a szőlőt, pl. hozamkorlátozást alkalmazva érnek el a termésben nagyobb cukortartalmat, ez pedig a borban nagyobb alkoholtartalmat eredményez.

Emellett lépést tartanak a korral, élnek az új lehetőségekkel. A 2021-es SomlAI Cuvée összeállításakor megkérdezték a mesterséges intelligenciát, hogy a rendelkezésre álló alapborok milyen házasítását javasolja. Ennek eredményeképpen született meg a Concours Mondial de Bruxelles borverseny 2025. évi aranyérmes fehérbora.

A 2021-es SomlAI Cuvée

Lehetőségek, amikkel élni kell

A klímaváltozás a szőlészetek, borászatok szempontjából Magyarországnak kedvez, hiszen európai versenytársaink – Franciaország, Olaszország – bortermelését a klíma változása nehezíti. Magyarországon még vannak elérhető szőlőmunkások, az általuk végzett munkát semmilyen robot nem fogja tudni kiváltani.

Tehát az adottságaink jók, a lehetőségek megvannak, ezzel élnie kell a magyar borászatoknak. Nem mennyiséget, hanem minőséget kell előállítani, akkor lesz a bor jól eladható termék a boltok polcain.

Borfesztivál Budapesten

Aki szeretne elmerülni a világ borainak sokszínűségében, látogasson el a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Budapest Borfesztiválra szeptember 11. és 14. között.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

Spanyol rozéból "varázsoltak" francia bort

2018. november 17. 09:08

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók.

Megéri manapság szőlőtermesztéssel foglalkozni?

2018. június 26. 04:00

Az egri borvidék egyik friss telepítésű szőlőjében jártunk.

3,5 milliárd forinttal támogatják a minőségi borok értékesítését

2019. szeptember 6. 08:03

A magyar borászatok az európai borok között sokszínűségükkel tűnnek ki, a Kárpát-medencében pedig csodálatosak az adottságok a bortermelésre.

Itt a Furmint Február! De milyen is egy jó furmint? - interjú Szabó Zoltánnal

2019. február 20. 04:36

Tokaj egymaga a furmint termőterületeink 95 százalékát bírja, így sajnos a maradék csak kuriózumszámba megy. Egyszerre több Tokaj létezik, műanyag hordóban árult félédes folyóborok ugyanúgy piaci szereplők, mint a jó nevű termelő mádi csúcsdűlős tétele. Nehéz így kommunikálni, egységes arculatot, közös marketinget kialakítani a furmintnak.