Megkezdődött a 2025-ös szüreti szezon Magyarországon: a legkorábban érő szőlőfajták szedése már javában zajlik több borvidéken. A Dél-Balatonon például július végén Csabagyöngye szőlővel indult a betakarítás. Ez a világos, illatos borszőlő az elsők között érik be, és általában már nyár derekán a pincékbe kerül, hogy friss, gyümölcsös bort készítsenek belőle.
Hasonlóan korai kezdésről számoltak be a Szekszárdi borvidéken is: augusztus elején már szedték az illatos Irsai Olivér szőlőt, sőt egyes üzemekben már a tartályokban erjed a mustja. Az utóbbi évek forró nyarai miatt lassan ez válik normává – ahogy a borászok fogalmaznak, augusztus közepére a korai fajtákat szinte mindenhol le kell szedni.
Ugyanakkor vannak térségek, ahol a tavaszi lassúbb fejlődés miatt a szüret a tavalyinál akár két héttel később indulhat. Tokaj-Hegyalján például – mivel ott nincsenek igazán korai fajták – jellemzően csak augusztus végén vagy szeptemberben kezdődik a munka a dűlőkön. Összességében elmondható, hogy az ország déli és alföldi részein már javában tart a szüret, míg a hűvösebb fekvésű borvidékeken még érnek a szőlők.
Szélsőséges időjárás és hozamkilátások
Az idei év időjárása ismét komoly kihívások elé állította a szőlőtermelőket. Nyár elején sok helyen súlyos csapadékhiány volt. Június végéig alig esett, így a fürtök kötődése és bogyónövekedése elmaradt az ideálistól. Július végén ugyan érkezett némi eső (helyenként 30-40 mm), de egyes szakértők szerint további 40-50 mm csapadék kellene a szüretig, hogy a szemek kellően fejlődjenek. A nyári hőhullámok hatására a szőlőszemek sok helyütt elkezdtek zsugorodni, ami óhatatlanul a termés csökkenéséhez vezetett.

Országos szinten így idén sem számíthatunk rekordtermésre – a gazdák legfeljebb közepes hozamra készülnek. Összehasonlításképp: tavaly mindössze 3,73 millió mázsa szőlőt takarítottak be országosan, ami az elmúlt tíz év leggyengébb eredménye. Ez mintegy 11%-kal elmaradt a hosszú távú átlagtól. A legnagyobb borvidéknek számító Kunságban például 19%-kal kevesebb szőlő termett 2024-ben, mint egy évvel korábban.
Bár az idei termésbecslések óvatosak, bizakodásra ad okot, hogy a mostani nyár valamivel kedvezőbben alakult a tavalyinál. Egy árnyalatnyival több eső hullott, és az augusztusi forróság sem tartott annyira hosszan, mint 2022-ben vagy 2021-ben. Mindez reményt ad, hogy legalább a 2025-ös szőlőhozam megközelítheti az átlagot, még ha rekordot nem is dönt.
Minőségi várakozások az idei évjáratra
A mennyiségi korlátok mellett a szakemberek jó minőségű termésre számítanak. A szőlőfürtök egészségi állapota jónak mondható: a termelők többsége sikeresen megóvta az ültetvényeket a betegségektől. Idén a legnagyobb kihívást a lisztharmat jelentette, mivel a csapadékos tavasz és a meleg nyár kedvezett terjedésének. Ahol azonban a gazdák szigorúan betartották a növényvédelmi technológiát, ott sikerült megfékezni: sok ültetvény teljesen tünetmentes maradt. Peronoszpóra csak szórványosan bukkant fel, köszönhetően az aszályos periódusoknak, így ez a gombabetegség idén kevésbé károsított. A fürtök többségét ép, egészséges állapotban tudták a szőlészek megőrizni a szüretig.
A cukortartalom az érésidő végére sok fajtánál megfelelően magas – például a korai Irsai Olivér mustfoka 16 körül alakult, míg egy rezisztens fajta, a Solaris cukra elérte a 22 mustfokot is a Szekszárdi borvidéken. A nagy nyári meleg viszont felgyorsította a savak lebomlását, ezért a borászok igyekeztek időben szüretelni, hogy megőrizzék a must savtartalmát.
Összességében az idei évjárat ígéretesnek tűnik: több borász is arról számolt be, hogy aromagazdag, koncentrált szőlőt szüretelhetett. A Balaton déli partján a termelők például azt várják, hogy az idei borok a tavalyinál is gyümölcsösebbek és illatosabbak lesznek, részben a szüret előtt érkezett csapadék és a hűvös éjszakák jótékony hatása miatt. Hasonló véleményen vannak a Szekszárdi és Kunsági borvidéken dolgozó szakemberek is: szerintük a kisebb mennyiségű termés jó beltartalmi értékekkel párosulhat, ha a szőlőt időben és kíméletesen takarítják be. Az első feldolgozott mustok kóstolása alapján bizakodók – egyes pincészetek már most kiváló évjáratot emlegetnek, ami a nehéz körülmények ellenére is szép borokat adhat.
Képek: Pixabay.