26℃ 16℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Szőlő-Bor

Rooftop Reds, avagy borszőlő a tetőn – Tudósítás Brooklynból

Agrofórum Online

December közepén New Yorkban járva, hirtelen jött az ötlet, hogy az „urban farming” (városi gazdálkodás) szőlészetet érintő újdonságát Brooklynban felkeressem.

Kilátás a tetőről: jól látható az 541 méteres, 104 szintű One World Trade Center új toronyépülete is

Bár tél van, s hűvös szél fújt az East River felől, és lombok sem voltak már a vesszőkön, az ügyvezető igazgató – Mr. TJ Provenzano – mégis szívélyesen fogadott és kalauzolt körbe a hat emeletes, egykori gyár- és raktárépület nyitott tetején létrehozott szőlőültevény tenyészedényei között.

Az ötlet a két tulajdonostól, Mr. Devin Shomakertől és társától, Mr. Chris Papalia-tól származik. Az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard elhagyott raktárépületeinek egyikét szemelték ki és határozták el, hogy szőlőlugast telepítenek a tetőn, amelyik fantasztikus panorámát (is) nyújt a folyó túlpartján lévő Manhattan  felhőkarcolóira, többek között a háttérben megcsillanó, 541 méteres, 104 szintű One World Trade Center új toronyépületére.


A tenyészedények sora a tetőn

A 43 tenyészedénybe egyenként 3-4 tő szőlőt telepítettek, kizárólag a tipikus Bordeuax-i fajtákból: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Petit Verdot és Malbec. Ezért kapta az ültetvény a „Rooftop Reds” elnevezést, azaz a „Vörösök a tetőről” címkét. A teljes terület 1/4 acre (1000 m2), ami könnyedén körbesétálható. A talajt gondos válogatás után a Finger Lakes-i borvidékről hozták (New York állam), de a „művelés” egyéb részleteit mély hallgatással védelmezik. Annyit azért elárultak, hogy a környezetkímélő és organikus szempontok döntő szerepet játszanak.

Az első szüret késő szeptemberben történt meg, s a műanyag ládákba helyezett gyümölcsöt (kifejezetten a „fruit” szót használják) hűtött rakterű gépkocsiban szállították Finger Lakes-be, ahol rögtön fel is dolgozták. Terveik szerint – ha eljő’ az idő – palackonként 1.000 USD-ért fogják eladni, és ha igaz a hír – mert „Fama volat” (azaz szárnyal a hír) –, a teljes mennyiséget már le is foglalták.


Az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard

Bízom benne, hogy egy kóstolásnyi mennyiség talán marad a tudósítónak is.

(Dr. Séllyei Gábor – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Hogyan lett egy NB I-es álomból világszínvonalú borászat?

2025. augusztus 11. 16:10

A St. Andrea Szőlőbirtok borásza, ifj. Lőrincz György a hagyományok tiszteletéről, a modern borászat kihívásairól és az egri borvidék erejéről mesél.

Megörökölte a borászatot – most a szakma trónjára emelte

2025. június 3. 08:10

Gál Tibor húszévesen vette át édesapja borászatát – ma már ő vezeti Eger megújulását, és a szakma legnagyobb elismerését is megkapta.

Ökogazdálkodás: hódítás előtt a tájfajta gabonák?

2019. március 7. 09:18

2021 januárjától lép hatályba az új ökogazdálkodási rendelet, amelyet az Európai Unió már elfogadott. Ennek egyik lényeges eleme, hogy lehetővé teszi, hogy az ökogazdálkodást folytató termelők heterogén szaporítóanyagokat állítsanak elő, és ezeket kereskedelmi forgalomba hozzák.

Frissült a szőlő szaporítóanyag termő ültetvények adatbázisa

2021. március 23. 07:17

A szőlőiskolai szaporítások adatbázis 81 vállalkozás, míg a szőlő szaporítóanyag termő ültetvény összesítés 128 termelő vállalkozás adatait foglalja össze.

Az Etyek-Budai borvidék és talaja

2022. november 18. 08:36

Az Etyek-Budai borvidék klímája a magyarországi átlaghoz képest hűvösebb, az évi középhőmérséklet 9-10 Celsius-fok körül van. Az intenzív légmozgás ugyancsak hűti a nyári melegben felhevült szőlőnövényt, ezzel biztosítva a hosszabb tenyészidőszakot.

Nyaralók épülnek a szőlőtőkék helyén Balaton-felvidéken

2018. augusztus 10. 13:30

Badacsonyban az elmúlt 12 évben 40 százalékkal csökkent azon területek nagysága, amelyen szüreteltek, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken pedig 30 százalékos a visszaesés.