Szőlő-Bor

Rooftop Reds, avagy borszőlő a tetőn – Tudósítás Brooklynból

Agrofórum Online

December közepén New Yorkban járva, hirtelen jött az ötlet, hogy az „urban farming” (városi gazdálkodás) szőlészetet érintő újdonságát Brooklynban felkeressem.

Kilátás a tetőről: jól látható az 541 méteres, 104 szintű One World Trade Center új toronyépülete is

Bár tél van, s hűvös szél fújt az East River felől, és lombok sem voltak már a vesszőkön, az ügyvezető igazgató – Mr. TJ Provenzano – mégis szívélyesen fogadott és kalauzolt körbe a hat emeletes, egykori gyár- és raktárépület nyitott tetején létrehozott szőlőültevény tenyészedényei között.

Az ötlet a két tulajdonostól, Mr. Devin Shomakertől és társától, Mr. Chris Papalia-tól származik. Az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard elhagyott raktárépületeinek egyikét szemelték ki és határozták el, hogy szőlőlugast telepítenek a tetőn, amelyik fantasztikus panorámát (is) nyújt a folyó túlpartján lévő Manhattan  felhőkarcolóira, többek között a háttérben megcsillanó, 541 méteres, 104 szintű One World Trade Center új toronyépületére.


A tenyészedények sora a tetőn

A 43 tenyészedénybe egyenként 3-4 tő szőlőt telepítettek, kizárólag a tipikus Bordeuax-i fajtákból: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Petit Verdot és Malbec. Ezért kapta az ültetvény a „Rooftop Reds” elnevezést, azaz a „Vörösök a tetőről” címkét. A teljes terület 1/4 acre (1000 m2), ami könnyedén körbesétálható. A talajt gondos válogatás után a Finger Lakes-i borvidékről hozták (New York állam), de a „művelés” egyéb részleteit mély hallgatással védelmezik. Annyit azért elárultak, hogy a környezetkímélő és organikus szempontok döntő szerepet játszanak.

Az első szüret késő szeptemberben történt meg, s a műanyag ládákba helyezett gyümölcsöt (kifejezetten a „fruit” szót használják) hűtött rakterű gépkocsiban szállították Finger Lakes-be, ahol rögtön fel is dolgozták. Terveik szerint – ha eljő’ az idő – palackonként 1.000 USD-ért fogják eladni, és ha igaz a hír – mert „Fama volat” (azaz szárnyal a hír) –, a teljes mennyiséget már le is foglalták.


Az egykori tengerészeti bázis, a Brooklyn Navy Yard

Bízom benne, hogy egy kóstolásnyi mennyiség talán marad a tudósítónak is.

(Dr. Séllyei Gábor – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (17. rész)

2020. február 5. 11:02

A szőlőtermesztők számára kihívásokkal teli 2019 után, az idén is fel kell készülni arra, hogy az időjárás alakulásától függően bármelyik kórokozó vagy kártevő okozhat meglepetéseket, amire már most fel kell készülni lelkiekben és szakmai téren egyaránt.

Milyen szerrel védekezhetünk hatékonyan a peronoszpóra és a lisztharmat ellen szőlőben?

2024. augusztus 1. 04:40

Az után érdeklődöm, hogy szőlőültetvényre, nem idén, de jövő évben a Bukat 500 SC permetszert tudnám-e hatékonyan használni a lisztharmat és peronoszpóra elleni védekezésben?

A direkttermők és az interspecifikus hibridek

2018. november 28. 05:36

Az összeállítás a szőlő rezisztencianemesítés történelmi hátterével kezdődik, majd e betegség-ellenálló fajtákkal szemben kialakult ellenvélemények okait tárja fel. A szerző kitér az EU borjogi szabályozására, végül felhívja a figyelmet a szüret és feldolgozás során felmerülő technológiai megfontolásokra.

Lesz elég bor jövőre is

2020. december 10. 07:42

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.