Szőlő-Bor

Trendek a folyóbor piacán – a Chardonnay van, ahol már elfogyott

HNT

Fontos információ, hogy az export borok majdnem fele tartályban érkezik a rendeltetési helyére szerte a világban. Szakértők azt állítják, hogy a környezetünk és a fogyasztók egyaránt profitálnak belőle. Ma már a minőségre is figyelnek, díjnyertes borok is vannak közöttük.

A nagy kiszerelésben szállítás csak a múlt felelevenítése, hiszen például a 20. századig minden bort így szállítottak a bordeaux-i termelők, köztük a leghíresebb borászatok, amelyek a legkiválóbb borokat állították elő. A váltás a filoxéra járványhoz kötődik, amikor olcsó borokat tartalmazó hordókra a legjobb pincészetek és borok jelölése került. Ezután kezdték el lepalackozni a borokat, ami egyfajta minőségbiztosításnak tekinthető.

A folyóbor ismételt előretörésének főként pénzügyi, környezeti és minőségi okai vannak és a folyamat Ausztráliából indult el. A valuták egymáshoz viszonyított árfolyama, a termelési és üzemanyag-költségek növekedése, valamint a vámok jelentősen megdrágították az Európai Unióba érkező importborokat. Viszont a folyóbor utaztatása a szállítási költségeket a felére csökkentette, nem beszélve egyéb járulékos költségekről, mint a palack, a dugó, a kapszula és a címke. Fontos az ár érték arány is, szakemberek szerint 7 fontnál (mai áron kb. 2650 forint) húzzák meg a gazdaságossági határt, ennél drágább borokat ugyanis nem rendelnek nagy tételben.

A Ciatti Global Wine & Grape Brokers, az egyik legnagyobb amerikai folyóbor-kereskedő cég idei őszi jelentéséből tájékozódhatnak a megrendelők a friss piaci trendekről.

Összegzésük szerint a kaliforniai, a spanyolországi és olaszországi szőlők a sok évi átlagot hozták az idén, a franciaországi termés pedig potenciálisan emelkedik. Európa vegetációs szezonjának vége szélsőséges éghajlati események nélkül telt el, de az Egyesült Államok nyugati partvidékén hatalmas tűzvész sújtotta az ültetvényeket, illetve aggályokat vet fel a jelentős méretű füst jelenléte éppen a szüreti időszakban.

Ez hatással van a keresletre, hiszen a fennmaradó 2018-as és 2019-es tételek felvásárlására ösztönzi a kiskereskedőket. Ez a vásárlási hullám a kaliforniai folyóborok piacán tovább folytatódik, amelyet a koronavírus-járvány generált. Hasonló kiskereskedelmi növekedés tapasztalható az Egyesült Királyságban is. Mindkét helyen jól teljesítenek az amerikai és nemzetközi márkák – a chilei Sauvignon Blanc-tól az olasz Pinot Grigio-ig – és jelentős tételekre van igény belőlük.

Chilében már a 2020-as folyóbor készleteket is lefoglalták és elkelt az összes Sauvignon Blanc, valamint fogyóban van a Pinot Noir és a Chardonnay is. Argentínában is egyre nehezebb beszerezni néhány fehér fajtát, például a Chardonnay-t a szükséges mennyiségben. Ausztrália 2020-as Chardonnay-je majdnem elfogyott, míg Franciaország a pandémia ellenére az év folyamán egyenletes teljesítményt mutat a fehérek és a rozé területén.

Összefoglalva, a fehérborok jelenleg sokkal közelebb vannak a kereslet-kínálat egyensúlyához – globálisan nézve -, mint a vörösek, amelyek piaca több területen is határozottan lassú volt az elmúlt évben. Ez a piaci különbség a jelenleg uralkodó trendeknek köszönhető, vörösről a jól iható, könnyű fehérre történő váltás miatt, de betudható a termelési aránynak is. Ezenkívül az elmúlt két évben a kínai kereslet visszaesése valószínűleg nagy űrt hagyott a vörösbor értékesítésében, ezt főként a bordeaux-i termelők igazolhatják.

Összességében, a folyóbor valódi rugalmasságot mutatott a világjárvány során az értékesítés és a szállítás szempontjából. A tömegpiac következésképpen az amerikai északi félteke 2020-as évjárata felé fordult, ahol alacsonyabb készletre kell számítani a Covid-járvány és a tűzvész okozta füstterhelés miatt. Továbbá Franciaországban a vészhelyzeti lepárlást segítő intézkedések, Spanyolországban és Olaszországban pedig a zöldszüret hatására csökkentek a mennyiségek. Ezért a bort kereső vásárlóknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk a rendelkezésre álló mennyiségekre és árakra ebben az évben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Tévhitek a roséról: mi igaz és mi nem?

2025. augusztus 17. 16:10

A rosé nem csupán könnyed nyári ital – készítése, stílusa és felhasználása számos meglepetést tartogat. Ideje tisztázni a leggyakoribb tévhiteket.

Elindult a Hungarian Wine Business Program

2020. november 26. 14:24

Az Agrármarketing Centrum Magyarország Finnországi Nagykövetségével együttműködésben, a Hungarian Wine Business Program első állomásaként „hibrid” borszakmai mesterkurzussal és kóstolóval egybekötött üzletfejlesztési találkozót tartott.

Folyamatosan nő a borászati ágazat árbevétele

2018. november 20. 05:37

Az Opten közleménye szerint, 2015-ben a magyar borkészítő vállalkozások éves nettó árbevétele meghaladta a 102 milliárd forintot, a tavalyi évet több mint 108 milliárd forinttal zárták.

Hogyan készítsünk karácsonyi forralt bort?

2024. december 23. 08:10

A német „Glühwein” majdnem ugyanolyan, mint a svédek gyümölcsös forralt bora, vagy akár a spanyolok vörösbora, a sangria.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.