Talajélet

Talaj párolgása: evaporáció és evapotranspiráció

Agrofórum Online

Januári kirándulásaink során az autóból megfigyelhetjük a reggeli órákban, ahogy utazunk, hogy a föld párolog. Ugyanis az esték hidegek, de nincs mindenhol fagy. Viszont reggel, ahogy melegszik az idő és felmelegíti a talajt, látni lehet, ahogy a talaj „gőzölög”, azaz párolog. Ezt hívják evaporációnak. Érdekes látványt nyújt maga a jelenség, pláne, ha vagyunk olyan közelségben, hogy szó szerint testközelből láthatjuk a párolgást.

Evaporáció: a vízfelületek, a növényi test felületi (passzív) és a talaj (felszíni és felszín alatti) párolgásos vízvesztesége, ez az abiotikus párolgás. A növények általi aktív – a növényi testen belül csatolódó – párologtatás a transpiráció.

Az evapotranspirációs készlet az említett kétféle párolgásmód által fogyasztott vízmennyiség összege. Számszerű értéke a talaj, a növényzet, a hidrológiai helyzet és az időjárás hatásainak eredője. Globális átlagban évente 900-1000 mm a párolgási veszteség. Hazánkban éves viszonylatban meghaladja a csapadékból adódó mennyiséget.

A párolgást mm-ben (folyadékoszlop-magasságban) mérik. A párolgásmérés alapeszköze a párolgásmérő kád, az evapotranspirációs vízveszteséget pedig földbe süllyesztett talajkádakkal, liziméterekkel mérik.

Forrás:

https://tudasbazis.sulinet.hu/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajfáradás ellen: ismerje fel és hozza rendbe!

2025. november 29. 08:10

A talajfáradás alattomosan csökkenti a hozamot. Mutatjuk, hogyan ismerhető fel és hogyan állítható helyre a talaj ereje.

Melyik föld teszi boldoggá a növényeket – és mikor csak pénzkidobás a „speciális” keverék?

2025. november 13. 16:10

Nem minden növényhez kell speciális föld. Mutatjuk, mikor elég az univerzális, és mikor hoz látványos különbséget a célzott keverék.

Ne dobjuk el! Készítsünk mulcsot falevélből

2025. november 9. 07:10

A lehullott falevél nem szemét: természetes, tápanyagdús mulcsot készíthetünk belőle, ami javítja a talajéletet.

Kincset érő humusz: így készítse el otthon!

2025. november 3. 07:10

Kert nélkül is lehet humuszt készíteni! Komposzt, giliszták vagy Bokashi – válassza ki az Önhöz illőt, és táplálja a talajt természetesen.

Hogyan öntözzük a póréhagymát?

2019. február 9. 13:16

L. Péter kérdése: A póréhagyma öntözéséhez szeretnék tanácsot kérni: mennyire szabad öntözni, mire kell odafigyelni?

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (II.)

2019. november 3. 04:36

Kétségtelen, hogy a legtöbb vita a palántanevelés kapcsán a földkeverékek minősége és használhatósága körül zajlik. A fertőzöttség veszélye minden olyan közeg esetében fennáll, amelyet már növénytermesztésre használtak.

Talajélet: baktériumok

2023. november 3. 05:40

Baktériumok (Bacteria) minden élőhelyen megtalálhatók, Földünk valamennyi talajtípusában otthon érzik magukat. A baktériumok lebontó tevékenységük következtében a biogeokémiai ciklusok nélkülözhetetlen elemei.