25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Zöldség

A tápoldatos zöldségtermesztés szabályai

Agrofórum Online

A tápoldatos termesztés nem csupán a szilárd műtrágyák feloldása, és folyékony formában történő kijuttatása, az eredményes és hatékony tápoldatozásnak több technológiai, műszaki, elméleti és ökológiai feltétele van.

A tápoldatos termesztés legfontosabb feltétele a jó minőségű öntözővíz, amiből eddigi vizsgálataink szerint nálunk meglehetősen kevés van, a kertészeti üzemekben jelenleg használt öntözővizeknek mintegy 25 %-a a szikesítő hatása miatt alkalmatlan tápoldat készítésére. A termesztési gyakorlatban az olyan vizeket, amelyek EC értéke meghaladja az 1,5 mS/cm-t, már tápoldat-készítésre nem javasolnak. (Optimális érték a 0,5-1,5 mS/cm.)

Míg a növény egy bizonyos határon belül szelektálja a számára fontos tápelemeket és kevésbé jelentős kémiai anyagokat, védekezik az alacsony és a magas hőmérséklet és páratartalom ellen, átmeneti tápanyaghiány esetén átépíti szervezetében a tápanyagokat, addig a tápoldat magas töménységével szemben „védtelen”, a magas sóérték a gyökérrendszert is közvetlen károsítja, ezen keresztül az egész asszimilációt alapvetően befolyásolja. Ezért a tápoldat készítése során különösen nagy figyelmet kell fordítani a tápoldat töménységére. Az egyes növényfajok, de néhány zöldségféle esetében a fajták között is jelentős különbség van a só-, azaz a tápoldat töménysége iránti érzékenység tekintetében.

A növény sótűrő-képessége, azaz a sóérzékenysége a fejlődése folyamán is változik. A zöldségek a csírázáskor, a gyökeresedéskor, egyes fajok esetében a virágzás vagy a terméskötés idején, továbbá palántakorban fokozott mértékben érzékenyek a közeg EC értékére, ennek megfelelően kell a műtrágya adagokat, illetve a tápoldat töménységét szabályozni.

Zöldségfélék csoportosítása sóérzékenységük alapján

Kevésbé sóérzékeny fajok:

fejes káposzta
hónapos retek
kelkáposzta
karalábé
bimbós kel
leveles kel
brokkoli
paradicsom
spárga
spenót
cékla

Közepesen sóérzékeny fajok:

vöröskáposzta
hónapos retek
kínai kel
burgonya
görögdinnye
sárgadinnye
tojásgyümölcs
borsó
spárgatök
sütőtök
téli retek
torma
csemegekukorica
fűszerpaprika
földimogyoró
gumós kömény

Sóérzékeny zöldségfajok:

karfiol
TV paprika
fejes saláta
zeller
bab
palánták
vöröshagyma
póréhagyma
fokhagyma
sárgarépa
petrezselyem
paszternák

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Növénykondicionálók, műtrágyafajták, növényi hormonok - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (II. rész)

2018. március 15. 12:43

A különböző huminanyagok és azok növényélettani folyamatokban betöltött szerepe, a szilárd és folyékony műtrágyák hatóanyag-tartalma és a növényi hormonok.

Gazdainfó: januári teendők, változó jogszabályok

2022. január 13. 16:15

Az évkezdet a gazdálkodóknak nem csak a tervezésről szól, hanem a jelentési kötelezettségekről is. Ezen kívül is érdemes résen lenni, hiszen több jogszabály is változott, ezekről is olvashatnak az alábbi összefoglalóban.

Nitrogénműtrágyák és startertrágyák - Tápanyag-gazdálkodási szakmai nap (I. rész)

2018. március 13. 16:27

A különböző nitrogénműtrágya típusok jellemzése, a tápanyag-antagonizmussal kapcsolatos kérdések, a relatív tápanyaghiány okai, a startertrágyák típusai, jellemzői és hatékonysága.

Megéri precíziós gazdálkodással foglalkozni? Megéri!

2020. január 21. 04:36

Az általunk használt térinformatikai program segítségével összehasonlítottuk, hogy a változtatott mennyiségű tápanyag-kijuttatás (VRA) a homogén kijuttatással szemben realizálhat-e többlet jövedelmet?