Zöldség

Áttelelő hagyma vetése

Agrofórum Online

A vöröshagyma szárazanyag tartalma a beérés idején a legmagasabb, ezért a termelőnek, kereskedőnek, de a fogyasztónak is egyaránt érdeke, hogy beéretten, magas szárazanyag tartalommal szedjék.

1.kép: A rendre rakott és napon szárított hagyma jobban tárolható

A jól tárolható vöröshagymának több ismertető jele van:
– Betakarításkor eléri a fajtára jellemző alakot, nagyságot és színezetet,
– megindul a termést védő buroklevelek (páncéllevelek) kialakulása,
– vízveszteség következtében a nyakrész elvékonyodik és megpuhul,
– az egyéves hagyma szára legalább 70-80%-ban megdől (dughagymáról termesztett, un. kétéves hagymánál a szár teljes elszáradását megvárjuk) és
– miáltal a gyökérzet a víz- és tápanyagfelvételt beszünteti, a levélzete elsorvad.

A jó tárolhatóság miatt a hagymát felszedés után 7-10 napig a földön szárítják. Az utóérlelés fontos, meghatározó része a betakarításnak, mert:
– ilyenkor szárad le a föld a termésről,
– a még zöld levelek gyorsabban megsárgulnak,
– szikkad, vizet veszít a hagyma, nő a szárazanyag tartalma,
– záródik a nyak, amiből adódóan kevésbé betegszik meg a tárolóban (fuzáriumos betegség) és
– a külső burok levelek, mint feltétele a tárolhatóságnak, ilyenkor vastagodnak, keményednek meg.

A szeptemberi csapadékos időjárás halála a hagymának! Száraz időjárás esetén is tanácsos a rendre rakott termést átforgatni (1. kép), ezzel nemcsak a befülledésnek vesszük elejét, de megakadályozzuk a legyökeresedését, a hagyma újrahajtását is.

Tavasz végén, nyár elejére a tárolókból kifogyott hagymát az úgynevezett áttelelő hagymával lehet pótolni. Sokaknak rossz tapasztalata van a termesztésével. Ha későn vetik, nem fejlődik ki eléggé, gyengén megy a télbe és kifagy. A túl korai vetés azzal a veszéllyel jár, hogy túlfejlődik a hagyma, télen jarovizálódik, tavasszal pedig termésképzés nélkül magszárba megy.

Nem minden fajta alkalmas átteleltetéses.  A vetésidő helyes megválasztása – ami a fajta függvénye is – döntő mértékben befolyásolja a termesztés sikerét. Hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy legjobbak az augusztus elejei, augusztus közepi vetések. Ilyen esetben ceruza vastagságú, 3-4 leveles növényeket kapunk, amelyeket a nagyobb hidegek már nem károsítanak, ugyanakkor a magszárképzés veszélyével sem kell számolni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hatalmas hiba, ha így szedi a fokhagymát!

2025. augusztus 8. 08:10

Nem mindegy, mikor és hogyan szedi fel a fokhagymát – a helyes időzítés és óvatos eljárás garantálja az aromát, a tartósságot és a minőséget!

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Friss zöldségek termesztése mostoha körülmények között

2020. október 31. 06:34

A farm 17 hektáros területén összesen 160 ezer négyzetméteres fedett térben indul a gazdálkodás a legfejlettebb technológiára építve az Egyesült Arab Emírségekben.

Támrendszeres konzervuborka termesztése II. - Kémiai talajtulajdonságok

2020. május 16. 04:36

Gyakran szokott a talaj sótartalmával gond lenni, amire az uborka különösen érzékeny. Bár a zöldségféléket sóérzékeny növények kategóriájába soroljuk, de az uborka ezen belül is a különösen érzékenyek csoportjába tartozik.

A cékla sokoldalú felhasználása

2020. február 4. 04:36

A cékla egészségre gyakorolt hatása: jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.