Zöldség

Áttelelő hagyma vetése

Agrofórum Online

A vöröshagyma szárazanyag tartalma a beérés idején a legmagasabb, ezért a termelőnek, kereskedőnek, de a fogyasztónak is egyaránt érdeke, hogy beéretten, magas szárazanyag tartalommal szedjék.

1.kép: A rendre rakott és napon szárított hagyma jobban tárolható

A jól tárolható vöröshagymának több ismertető jele van:
– Betakarításkor eléri a fajtára jellemző alakot, nagyságot és színezetet,
– megindul a termést védő buroklevelek (páncéllevelek) kialakulása,
– vízveszteség következtében a nyakrész elvékonyodik és megpuhul,
– az egyéves hagyma szára legalább 70-80%-ban megdől (dughagymáról termesztett, un. kétéves hagymánál a szár teljes elszáradását megvárjuk) és
– miáltal a gyökérzet a víz- és tápanyagfelvételt beszünteti, a levélzete elsorvad.

A jó tárolhatóság miatt a hagymát felszedés után 7-10 napig a földön szárítják. Az utóérlelés fontos, meghatározó része a betakarításnak, mert:
– ilyenkor szárad le a föld a termésről,
– a még zöld levelek gyorsabban megsárgulnak,
– szikkad, vizet veszít a hagyma, nő a szárazanyag tartalma,
– záródik a nyak, amiből adódóan kevésbé betegszik meg a tárolóban (fuzáriumos betegség) és
– a külső burok levelek, mint feltétele a tárolhatóságnak, ilyenkor vastagodnak, keményednek meg.

A szeptemberi csapadékos időjárás halála a hagymának! Száraz időjárás esetén is tanácsos a rendre rakott termést átforgatni (1. kép), ezzel nemcsak a befülledésnek vesszük elejét, de megakadályozzuk a legyökeresedését, a hagyma újrahajtását is.

Tavasz végén, nyár elejére a tárolókból kifogyott hagymát az úgynevezett áttelelő hagymával lehet pótolni. Sokaknak rossz tapasztalata van a termesztésével. Ha későn vetik, nem fejlődik ki eléggé, gyengén megy a télbe és kifagy. A túl korai vetés azzal a veszéllyel jár, hogy túlfejlődik a hagyma, télen jarovizálódik, tavasszal pedig termésképzés nélkül magszárba megy.

Nem minden fajta alkalmas átteleltetéses.  A vetésidő helyes megválasztása – ami a fajta függvénye is – döntő mértékben befolyásolja a termesztés sikerét. Hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy legjobbak az augusztus elejei, augusztus közepi vetések. Ilyen esetben ceruza vastagságú, 3-4 leveles növényeket kapunk, amelyeket a nagyobb hidegek már nem károsítanak, ugyanakkor a magszárképzés veszélyével sem kell számolni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.