21℃ 13℃
április 24. György, Fidél, Debóra
Zöldség

Áttelelő hagyma vetése

Agrofórum Online

A vöröshagyma szárazanyag tartalma a beérés idején a legmagasabb, ezért a termelőnek, kereskedőnek, de a fogyasztónak is egyaránt érdeke, hogy beéretten, magas szárazanyag tartalommal szedjék.

1.kép: A rendre rakott és napon szárított hagyma jobban tárolható

A jól tárolható vöröshagymának több ismertető jele van:
– Betakarításkor eléri a fajtára jellemző alakot, nagyságot és színezetet,
– megindul a termést védő buroklevelek (páncéllevelek) kialakulása,
– vízveszteség következtében a nyakrész elvékonyodik és megpuhul,
– az egyéves hagyma szára legalább 70-80%-ban megdől (dughagymáról termesztett, un. kétéves hagymánál a szár teljes elszáradását megvárjuk) és
– miáltal a gyökérzet a víz- és tápanyagfelvételt beszünteti, a levélzete elsorvad.

A jó tárolhatóság miatt a hagymát felszedés után 7-10 napig a földön szárítják. Az utóérlelés fontos, meghatározó része a betakarításnak, mert:
– ilyenkor szárad le a föld a termésről,
– a még zöld levelek gyorsabban megsárgulnak,
– szikkad, vizet veszít a hagyma, nő a szárazanyag tartalma,
– záródik a nyak, amiből adódóan kevésbé betegszik meg a tárolóban (fuzáriumos betegség) és
– a külső burok levelek, mint feltétele a tárolhatóságnak, ilyenkor vastagodnak, keményednek meg.

A szeptemberi csapadékos időjárás halála a hagymának! Száraz időjárás esetén is tanácsos a rendre rakott termést átforgatni (1. kép), ezzel nemcsak a befülledésnek vesszük elejét, de megakadályozzuk a legyökeresedését, a hagyma újrahajtását is.

Tavasz végén, nyár elejére a tárolókból kifogyott hagymát az úgynevezett áttelelő hagymával lehet pótolni. Sokaknak rossz tapasztalata van a termesztésével. Ha későn vetik, nem fejlődik ki eléggé, gyengén megy a télbe és kifagy. A túl korai vetés azzal a veszéllyel jár, hogy túlfejlődik a hagyma, télen jarovizálódik, tavasszal pedig termésképzés nélkül magszárba megy.

Nem minden fajta alkalmas átteleltetéses.  A vetésidő helyes megválasztása – ami a fajta függvénye is – döntő mértékben befolyásolja a termesztés sikerét. Hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy legjobbak az augusztus elejei, augusztus közepi vetések. Ilyen esetben ceruza vastagságú, 3-4 leveles növényeket kapunk, amelyeket a nagyobb hidegek már nem károsítanak, ugyanakkor a magszárképzés veszélyével sem kell számolni.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Növények védelme a természet erejével

2018. március 6. 13:47

A Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok a kórokozókkal szemben hatékony védelmet nyújtanak a növényeknek.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.